Zdrowy przysmak: chałwa - komentarze
Komentarz do artykułu: Zdrowy przysmak: chałwa
-------------------- Wreszcie przestanę mieć wyrzuty sumienia po zjedzeniu chałwy. |
o tym wiem że zdrowa i ją jem :D
|
Cytat:
:* :* :* :* :*http://usmiech.hi4.pl/img/cmok2.jpeg |
Cytat:
|
Dziś zjadłam lody chałwowe słodkie ale dobre.Pozdrowienia dla smakoszów chałwy
|
:D kupuję w Biedronce ...bo duża..waniliową i łaciatą waniliowo kakaową do tej pory nie wiem która lepsza :D więc kupuję po dwie :D
oczywiście ze względu na witaminy :D |
Cytat:
|
Cytat:
Blusisko wszystkie komendy nawet wymawiane szeptem wykonuje gdy chałwę mam w ręku :D |
Cytat:
|
Cytat:
To jest najważniejszy artykuł, jaki się kiedykolwiek pojawił na Seniorku. Bardzo by mi zależało na tym, żeby Autor wyszedł w swoich rewelacjach poza chałwę. Bo my tu nie tylko chałwę lubimy, ale także marsy, twixy, tiramisu, kogel-mogel, ptysie, bezy, eklerki, no i oczywiście rachatłukum. Czekamy więc na dalsze opracowania w tym temacie i dalsze zdrowe diety. * |
Pamietam, ze moja Mama kupowala bardzo czesto chalwe w cukierniach, na wage z takiego dlugiego bloku, byla pyszna. Ja tez dlugie lata zajadalam sie chalwa, nagle przestalam, a szkoda, jutro zaraz kupuje!!! |
kochani ..właśnie wczoraj zrobiłam sama chałwe...40 dkg sezamu uprażyłam delikatnie na suchej patelni(w trakcie wyzwala sie dużo oleju sezamowego) zmieliłam w młynku do kawy dodałam pare łyżek miodu gryczanego zblendowałam..potem troche pokrojonych orzechów...ręką wyrobiłąm w wałeczek, pojemniki niskie wyłożyłam folią spożywczą, zeby łatwo było wyjąc, pouciskałam i do lodówki na co najmniej 2g ....pycha...zdrowa, włąsna bez konserwantów...oprócz miodu, sezamu nic w niej więcej nie ma....jako przegryzka dla łakomczuchów i do podania do kawy....
http://vimed.pl/2011/11/dlaczego-warto-jesc-sezam/ |
zdrowa ta chalwa
ale efekt uboczny....mdli mnie
jak po wypiciu glukozy przy krzywej cukrowej |
Toy..ta robiona chałwa jest o wiele mniej słodsza od kupnej....ale jak ktos nie lubi to i ta domowa będzie niesmaczna....
|
Nigdy nie robiłam chałwy domowym sposobem, przeczytałam jak się robi i sama spróbuję zrobić tylko muszę znać proporcję składników. Przeczytałam i wiem , że się praży ziarno sezamu potem trzeba przemielić w młynku, dodać miodu , dokładnie wyrobić i jak ktoś lubi może dodać bakalie. Wstawić do lodówki aż stężeje. Dawniej jak się kupiło chałwę i kroiło się ją nożem to miała dużo w sobie oleju sezamowego , olej znacznie pozostawał na opakowaniu co sprawiało , że ta chałwa była tłusta , a teraz zauważcie jest sucha. Najważniejsze , że jest zdrowa i na pewno ma też dużo kalorii więc trzeba ją jeść w małych ilościach.
|
Uwielbiam chałwę !
Może sama ją kiedyś zrobię ;) |
Również uwielbiam chałwę.
Kupię 10 dkg - zjem 10 dkg, kupię 20 dkg - zjem 20 dkg. Problemów z wagą nie mam. Tylko myśl, że może zaprotestować trzustka, bądź wątroba sprawia, że hamuję się. No i ten syrop glukozowy w składzie..., no i utwardzony tłuszcz roślinny itd... itd... :tongue: |
Też lubię chałwę :) ale jem dosyć rzadko, bo sumienie mnie gryzie po takim łakomstwie :) .
|
Chałwa smakowała mi od zawsze, a teraz, kiedy wiem, że jest zdrowa, będzie jeszcze smaczniejsza.
|
Cytat:
* |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 05:07. |
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.