Na chlebek nastał czas
Chleb śliwkowy
• 50 dag wydrylowanych śliwek ( wędzonych lub suszonych) • ž szklanki gorącej wody • 75 dag przesianej mąki • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1 łyżeczka sody oczyszczonej • 1 łyżeczka soku z cytryny • 25 dag miodu • 2 jajka • 1 cytryna pokrojona w plasterki • 12 dag pokrojonych orzechów włoskich • ˝ łyżeczki soli Śliwki zanurzyć na 30 minut w gorącej wodzie, osączyć i drobno posiekać. Suche składniki wymieszać. W osobnym naczyniu połączyć wodę, sok cytrynowy, miód i jajka. Powoli dodawać suchą mieszankę, stale mieszając. Na koniec włożyć plasterki cytryny, pokrojone orzechy i rozdrobnione owoce. Wyrobione ciasto wlać do form, posypać mąką i piec w temperaturze 160◦C przez około godzinę. Chlebek 5 dkg drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 12 łyżek płatków owsianych górskich 1/2 l wody przegotowanej ciepłej 1/2 l mleka 1 kg mąki krupczatki 1 łyżka oliwy z oliwek siemię lniane kminek słonecznik sezam Drozdże posypujemy cukrem i czekamy aż się rozpuszczą. Dodajemy sól , płatki owsiane , zalewamy wodą, mieszamy , przykrywamy sciereczką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce . Jak napecznieje dodajemy po kolei : oliwę, mąkę, siemie lniane, kminek, sezam , słonecznik i dokładnie mieszamy . Przekładamy do foremek - keksówek , przykrywamy ściereczką i czekamy aż ciasto urośnie . Pieczemy w piekarniku 1 godz. w temp. 200 stopni Jeśli warto wspomnij. Jeśli nie – zapomnij |
Chlebki bardzo smakowite- a czy może byc mąka żytnia?- w tym pierwszym chlebku- w sobotę bede piekla- bo przepis - bomba...Dziękuję.babciela
|
Przepis rzeczywiście ciekawy, chlebek bardzo odżywczy, niemal bakaliowy (cytryna, orzechy, śliwki). Też interesuje mnie, czy może być mąka żytnia - wolę chleby na takiej właśnie mące.
|
Cytat:
Szczerze mówiąc nie piekłam na mące żytniej. Myślę, że musialaby byc jakaś inna proporcja z tą mąką. Pieklam też na mace pszennej. Chlebek jest pyszny. Jeśli warto wspomnij. Jeśli nie – zapomnij |
chleb pomidorowy
Pieke ostanio taki chlebek. Przepis dostałam od sąsiadki . U mnie znika raz dwa.. Czas: ok. 2,5 godziny Ilość porcji: pół kg bochenek Składniki 220 g mąki żytniej chlebowej 720 200 g mąki pszennej jasnej 550 280 g wody 2 łyżki oliwy 2 łyżki suszonych zmielonych pomidorów 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 14 g drożdży świeżych lub 7 suchych* zamiast drożdży możecie dać 50 g zakwasu dokarmionego (!) jednak czas rośnięcia będzie wtedy troszkę dłuższy. możecie pokroić drobno suszone pomidory lub zmielić w młynku, ja wykorzystałam gotową przyprawę ze zmielonymi suszonymi pomidorami. Przygotowanie Krok 1. Wszystkie składniki mieszam. A potem przekładam na blat i zagniatam. Drożdże świeże należy wcześniej rozpuścić w wodzie i dopiero w takiej postaci wlać do miski. Krok 2. Wkładam do miski i odstawiam na godzinę wyrastania. Krok 3. Wyrośniętą kulkę wyjmuję, rozpłaszczam na omączonym blacie i zbieram brzegi do środka, znowu rozpłaszczam i zbieram brzegi. Dzięki temu naprężam dół (potem górę) chleba i będzie ładnie rósł do góry. Krok 4. Wkładam łączniem do góry. Odstawiam na kolejną godzinę. Krok 5. Sprawnym ruchem przekładam na blaszkę. Krok 6. Nacinam i wstawiam do nagrzanego do 220°C piekarnika, piekę ok. 20-25 minut. Aż będzie rumiany, gotowe. Kroję po wystudzeniu. Smacznego. To chleb na drożdżach, ale w smaku jest tak pyszny, że goście będą dopytywać się skąd macie takie smaczne pieczywo. Możecie też przygotować chleb na zakwasie, w obydwu przypadkach wychodzi rewelacyjnie. Do chleba dodałam zmielone suszone pomidory (można zmielić w młynku, drobno posiekać lub użyć już gotowych sproszkowanych Jeśli warto wspomnij. Jeśli nie – zapomnij |
Dla mnie rewelacyjny jest chlebek pomidorowy - sama robiłam z pomidorków koktajlowych, ale otrębowy i wychodzi bardzo smacznie.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 03:50. |
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.