Klub Senior Cafe

Klub Senior Cafe (http://www.klub.senior.pl/index.php)
-   Profilaktyka i zdrowy styl życia (http://www.klub.senior.plhttp://www.klub.senior.pl/f-profilaktyka-i-zdrowy-styl-zycia-178.html)
-   -   To się musi udać, czyli przepisy kulinarne seniorów! (http://www.klub.senior.plhttp://www.klub.senior.pl/profilaktyka-i-zdrowy-styl-zycia/t-to-sie-musi-udac-czyli-przepisy-kulinarne-seniorow-2575-print.html/)

ISS 27-05-2008 12:34

To się musi udać, czyli przepisy kulinarne seniorów!
 
Masz przepis kulinarny, gwarantowany, taki który daje potrawę niezawodną, oryginalną i zdrową? Taki, którego wykonanie nie wymaga dużego wysiłku, ani długiego czasu przygotowywania. Ważny jest efekt ! Danie zachwyca gości, wszyscy proszą o recepturę, a gospodyni skromnie spuszczając oczęta, kopiuje i rozdaje przepisy oraz zachęca biesiadników do spożywania.
Jeśli odpowiedź na powyższe pytanie brzmi: TAK!
To zapraszamy, piszcie tu, a my zadbamy, by Wasze przepisy nie poszły w zapomnienie.

ISS 27-05-2008 13:05

Zacznijmy od przystawek
 
Śledzie w oleju, czyli baza
Sporządzamy je i możemy gotowe podać na stół.
Również mogą stanowić bazę wyjściową do różnych modyfikacji.
Surowce:
1. 0,8 kg solonych filetów śledziowych
2. 3-4 łyżki dobrego oleju sałatkowego
3. 2 średnie cebule
4. musztarda

Przygotowanie:
1. Filety śledziowe myjemy i moczymy w misceczce około godziny, by usunąć z nich nadmiar soli. Wodę kilka razy zmieniamy i kiedy zbieleją próbujemy smakowo ich słoność.
Dbamy przy tym, by ne były zbyt słone, ale i niesłone też nie są wskazane.
2. Pod koniec odsalania, kroimy cebulę. Można ją zblanszować, lecz niekoniecznie.
(blanszowane - przelanie wrzątkiem na cedzaku).
3. Gotowe filety układamy na talerzu, wnętrzem do góry i każdy z nich smarujemy musztardą oraz kroimy na odpowiedające nam dzwonka.
4.W dosyć głębkim naczyniu lub miseczce, układamy warstwowo: cebulę i dzwonka śledziowe. Zaczynamy i kończy cebulą.
5. Zalewamy warstwy olejem.
6. Nakrywamy naczynie pokrywką, talerzykiem lub folią spożywczą i wstawiamy na lodówki. Z nieblanszowaną cebulą można przetrzymać nawet do tygodnia.

ISS 27-05-2008 13:15

Śledź z jabłkiem w śmietanie
 
Surowce:
1. śledzie bazowe ( patrz powyżej)
2. duże jabłko
3. 3 czubate łyżki śmietany 18%
4. łyżeczka majonezu.

Przygotowanie:
1.Na półmiseczku układamy dzwonka śledziowe.
2. w kubaczku odmierzamy śmietanę i majonez (zwyczajny,nie ten dekoracyjny). Dokładnie mieszamy.
3. Obrane jabłko ścieramy na grubej tarce na wiórki. I nakrywamy nim śledzie.
4. Szybciutko zalewmy wszystko śmietaną, nim jabłka stracą kolor.
Gotowe! Mało roboty, a jaki smak!

ISS 27-05-2008 13:32

Śledzie piekielne
 
Są następną modyfikacją śledzi bazowych.
Surowce:
1. Śledzie bazowe (patrz powyżej),
2. Jedna surowa, czerwona papryka,
3. 2 łyżki rodzynek,
4. Majonez rozrzedzony śmietaną,
5. Przyprawy: ostra papryka lub chili, trochę pieprzu.

Przygotowanie:
1 Sporządzamy sos z drobnoposiekanej papryki, śmietany z majonezem, rodzynek i przypraw,dokładnie mieszamy.Pikantność sosu zależy od gustu.
2.Układamy dzwonka śledziowe w miseczce i zalewamy sosem.'Lekko mieszamy.

ISS 27-05-2008 13:40

Śledź z ogórkiem kiszonym i marynowanymi grzybkami
 
Surowce:
1. śledzie bazowe,
2. 1-2 ogórki kiszone,
3. dowolna ilość marynowanych, odsączonych z octu borowików lub podgrzybków.

Przygotowanie:
Do śledzi bazowych, w oleju dodajemy plasterki ogórka kiszonego i cienkie, lecz zachowujace kształt grzyba,płatki marynaty. Wymyślamy ciekawą dekorację i danie gotowe.

hannabarbara 27-05-2008 18:29

Schab gotowany!
 
Smakuje podobnie do pieczonego, ale jest delikatniejszy, bardziej soczysty i zdrowszy, bo sporządzany bez użycia tłuszczu. Nie kurczy się podczas obróbki cieplnej, a po wystudzeniu można go kroić w bardzo cieniutkie plasterki. Sporządza się prosto, bez wysiłku i bez upaprania kuchni! Tyle o zaletach.
Składniki:
1.0,7-1,0 kg schabu bez kości (wybieramy ładny, zgrabny kawałek),
2. przyprawy: vegeta (warzywko lub jarzynka), pieprz, może, lecz nie musi być granulowany czosnek.

Potrzebujemy jeszcze cienką, przezroczystą folię spożywczą i sznurek do związanie (absolutnie nie niebieski). Najlepiej kupić sobie biały średniej grubości kordonek i mieć pod ręka, by związywać wszystko, od włoszczyzny zaczynając, na mięsie kończąc.
Sposób przyrządzenia:
1. Schab myjemy, osuszamy, a następnie obsypujemy sporą ilością vegety oraz skomniej innymi przyprawami.
2. Bardzo dokładnie owijamy folią, tak aby mieć pewność, że nic nie wycieknie.
3. Jak baleron obwiązujemy sznurkiem
4. Robimy 1/2 godzinną przerwę, aby przyprawy zostały wchłonięte przez schab.
5. Wkładamy do garnka z zimną wodą i doprowadzamy wodę do wrzenia
6. Gotujemy równo 12 minut
7. Studzimy schab razem z wodą, gdy ostygnie schładzamy, go jeszcze w lodówce.
Po schłodzeniu, wyrzucamy sznurki i folię i mamy bardzo smaczne i zdrowe mięsko do chleba.

Ewita 27-05-2008 22:18

Cytat:

Napisał ISS
Surowce:
1. śledzie bazowe ( patrz powyżej)
2. duże jabłko
3. 3 czubate łyżki śmietany 18%
4. łyżeczka majonezu.

Przygotowanie:
1.Na półmiseczku układamy dzwonka śledziowe.
2. w kubaczku odmierzamy śmietanę i majonez (zwyczajny,nie ten dekoracyjny). Dokładnie mieszamy.
3. Obrane jabłko ścieramy na grubej tarce na wiórki. I nakrywamy nim śledzie.
4. Szybciutko zalewmy wszystko śmietaną, nim jabłka stracą kolor.
Gotowe! Mało roboty, a jaki smak!

Innowacja - śledź w śmietanie z rodzynkami.
Podobnie, ale jednak inaczej. Wyfiletowane śledzie kroimy na małe dzwonka (ok. 1,5 cm). Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, starte jabłko (skropione cytryną - nie ciemnieje) i wcześniej sparzone wrzątkiem rodzynki. Zalewamy wszystko śmietaną 18%, do której dodajemy łyżkę stołową majonezu (ja preferuję "Kielecki", bo bez konserwantów). Delikatnie mieszamy, składniki muszą się połączyć. Cała moja rodzina uwielbia tak przyrządzone śledzie!

Małpa 28-05-2008 00:12

sałatka z tuńczyka-pyszna
 
-puszka tuńczyka w sosie własnym w kawałkach
-15dkg sera żółtego
-5 jajek ugotowanych na twardo
-1 puszka kukurydzy
-5 ogórków konserwowych
tuńczyka wyłożyc do miski z połową sosu
ser żółty oraz ogórki konserwowe pokroic w kosteczkę
wyjąc z jajek żółtka i pokroic drobno same białka,to wszystko wraz z kukurydzą delikatnie wymieszac,dodac 2 łyżki majonezu i na wierzchu sałatki pokruszyc żółtka,tak aby ją pokryły

hannabarbara 28-05-2008 10:44

Ryba smażona w cieście piwnym
 
Przepis, który za chwilę opiszę pochodzi z wędkarskiego programu telewizyjnego. Posłuchałam, zapisałam i wypróbowałam. Wszyscy, którzy danie spożywali, jednogłośnie stwierdzili, że jest to przepis bombowy. Zachęcam do wypróbowania! Tajemnica sukcesu tego przepisu, tkwi w tym, by bardzo mocno schłodzona ryba i ciasto, wylądowała w bardzo gorącym oleju, na bardzo gorącej patelni.
Składniki:
1. Dowolne filety rybne, świeże, nie mrożone. Wypróbowałam sandacza, karpia, pstrąga, dorsza i mintaja.
2. Szklanka odgazowanego piwa
3. 1-2 jajka, z których wykorzystujemy tylko białko
4. dwie łyżki mąki
5. przyprawy: sól i pieprz, odrobina proszku do pieczenia
6. sok z cytryny, do natarcia ryb morskich

Przygotowanie:
1. Porcjujemy filety rybne. Odrzucamy kręgosłup i żebra. Morskie ryby zalewamy sokiem z cytryny, by pozbyć się niemiłego zapachu. W tym czasie wylewamy szklankę piwa do miseczki i zostawiamy do odgazowania.
Osolone i posypane pieprzem porcje ryby, schładzamy, zaś po wyjęciu z lodówki pozbawiamy wilgoci, odsączając je ręcznikiem papierowym.
2. Z białek ubijamy niezbyt sztywną pianę
3. Z mąki z proszkiem i odgazowanego piwa sporządzamy ciasto o konsystencji gęstej śmietany, na koniec łącząc z pianą. Wychodzi spora miska ciasta i tak ma być! Nie zapomniejcie lekko posolić.
4. Obtaczamy jeszcze przygotowane filety w suchej mące (można w woreczku foliowym) i zatapiamy w cieście.
5. Bardzo ważne jest teraz porządne schłodzenie surowców.
6. Smażymy około 3 minut w głębszym oleju, lub obracając w środku smażenia.
Zapewniam, że ryba robi furorę!

green 28-05-2008 12:48

http://www.turystyka.wrotapodlasia.p...a.aspx?id=2106
http://www.turystyka.wrotapodlasia.p...a.aspx?id=2109
http://www.turystyka.wrotapodlasia.p...a.aspx?id=2119
http://www.turystyka.wrotapodlasia.p...a.aspx?id=2102
http://www.turystyka.wrotapodlasia.p...a.aspx?id=2110

hannabarbara 28-05-2008 13:03

Fajne potrawy kresowe. Warte szerszego omówienia!
To naturalnie o linkach Greena!

hannabarbara 03-06-2008 09:43

Łosoś marynowany
 
Sporządza się wiosną, kiedy w sklepach są świeże łososie. Bardzo pracochłonne, ale imponująco smaczne.
Składniki potrawy:
1.Spory łosoś, naturalnie bardzo świeży
2.1i1/2 kg cytryn
3. Przyprawy: vegeta i pieprz
4. Oliwa z oliwek
5. cebulki - dowolna ilość
6. Do dekoracji : kolorawa papryka(surowa), oliwki, z pestką.
Sprawdźcie sami, bez pestki są mniej smaczne i bardziej rozlazłe.

Przygotowanie:
Najtrudniej jest całego łososia poporcjować. Potem to już leci z górki.
1.A więc, na wstępie, precyzyjnie, lekko podważając nożem, zdejmujemy z całego łososia skórę. Ostrym nożem, w poprzek ryby, wycinamy cieniutkie płatki. Wielkość dowolna, jak się uda. Postępujemy tak, aż do kręgosłupa z żebrami.
2. Wyciskamy sok z cytryn. Proporcja winna być taka: Na 2 kg łososia, 7 dużych cytryn.
3.Układamy w szklanym naczyniu płatki rybne, przesypane vegetą i pieprzem i zalewamy sokiem z cytryn.
4.Marynatę trzymamy w lodówce. Najkrócej 6-12 godzin, ale można przetrzymać i 3 tygodnie.
5. Przed podaniem na stół (2-3 godziny), wyjmujemy porcje łososia z marynaty, przekładamy cebulką i zalewamy oliwą z oliwek.
6. Gdy smaki przenikną do ryby, układamy na półmisku dekorując papryką i oliwkami.

hannabarbara 11-06-2008 19:51

Kapuśniak odchudzający
 
Jak sama nazwa wskazuje, polecam ja wszystkim, którzy chętnie trochę centymetrów chcą zgubić. Jest to naprawdę zupa bardzo smaczna (szczególnie teraz, gdy kapusta jest młoda) i o dziwo, bardzo sycąca.
Składniki:
1. Nieduża pierś z kurczaka
2. Zioła prowansalskie, tymianek , szczypta oregano
3. Cała młoda kapusta, wybieramy soczyście zieloną, o lużnych liściach
4.Czerwona papryka - cała, bez pestek
5. Pęczek młodej włoszczyzny
6. Lyżka oliwy
7. sól i pieprz do smaku, koper lub siekana natka do posypania
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę można w paseczki. Kapustę również szatkujemy.Wkładamy do sporego garnka i zalewamy zimną wodą.
Uwaga! Gdy gotujemy wywary warzywne, lub mięsne, zawsze zalewmy zimną wodę, by składniki przeszły do cieczy.
Odwrotnie, wrzucamy wszystko do wrzątku, gdy mamy zamiar wodę odlać.

Pierś kurczaka kroimy na paski, które następnie przesypujemy ziołami i przesmażamy na oleju. Dopiero podsmażone wrzucamy do zupy.
Gotujemy około 30-40 munut.

Można jeść dowoli, bez obawy o przytycie. Zupa zawiera dużo błonnika, więc znosi efekty łakomstwa.
Nie ma ziemniaków!
Dla osób, którym tak bardzo nie zależy na chudnięciu, polecam do niej kromkę chleba z masłem. Pychotka!

largetto 12-06-2008 10:02

Haniu dziękuję za przepis - proste ale bardzo smaczne, no i mało kalorii:D

Alsko 12-06-2008 10:45

Popiersia kurze w sosie czosnkowo-pomidorowym
 
Składniki:
2 piersi kurze
główka czosnku
pomidory (ilość ustala kucharka :))
1 cebula
20 g 18% śmietany
oliwa

Mięso pokroić na spore kawałki, posolić. Ułożyć na półmisku, pokryć cienko pokrajanymi ząbkami czosnku (na 2 piersi wychodzi mi prawie cała główka). Przykryte folią wstawić na minimum 2 godziny do lodówki, można na całą noc.
Pomidory obrać. Zimą można je zastąpić małą puszeczką koncentratu lub pomidorami bez skórki z kartonowego pojemniczka.
Mięso obsmażyć na oliwie (nie obsypuję mąką), zdjąwszy uprzednio płatki czosnku, przełożyć do rondla.
Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę, pod koniec szklenia wrzucić czosnek (nie przyrumienić, bo zgorzknieje). Podlać wodą i całość dolać do rondla. Dodać rozciapciane pomidory (jeśli używam koncentratu - dodaję go do śmietany). Dusić do miękkości.
Zaprawić śmietaną.

Może to i nie dietetyczne, ale pyszne, jeśli lubi się czosnek!

Alsko 12-06-2008 14:43

Absolutnie niedietetyczne kulki czekoladowe
 
Składniki:
10 dag mąki
10 dag masła
10 dag cukru miałkiego
5 dag kakao
zapach (rumowy, arakowy, migdałowy) lub kieliszek rumu.

Suchą mąkę uprażyć na suchej patelni na złoto. Kiedy wystygnie, połączyć wszystkie składniki, wyrobić. Formować małe kulki, można je obtoczyć w tartej czekoladzie.
Ułożyć je tak, aby się nie zlepiały, wstawić na kilka godzin do lodówki.

Kiedyś dostałam w prezencie paczkę wiedeńskich karbowanych okrągłych bibułek-babeczek, świetnie się nadawały do kulek, ale się skończyły :confused:

Zażywać jako lekarstwo na np. jesienne chandry :D

Stanley 12-06-2008 16:30

A może byście w końcu dały jakiś przepis dla kogoś co nie przypala wody na kawę.Coś co nie wymaga " rozciapciania" 100 składników i trwa godzinę. Czytam i szukam jakiegoś czegoś i tu nic wszystko dla wtajemniczonych./I coś co nie jest kurze mieso to miecho a nie popiersia jakieś/.

Alsko 12-06-2008 16:55

Ty Marudo jedna! Stanley,
 
kulki-trufelki czekoladowe umiałam robić dziecięciem będąc. Jaka to filozofia? Nic nie trzeba piec. Masz tylko 4 składniki.
I jesteś łasuchem, więc????????

Ola Dudzisz 12-06-2008 18:46

Naleśniki z nadzieniem orzechowo-sezamowym i konfiturą wiśniową
Składniki:

Farsz:
• 500g mieszanki orzechów
• 100g sezamu
• 100ml miodu
• 100ml śmietanki 30%
• 1 opakowanie mrożonych wiśni bez pestek
• 100g cukru pudru
• 100ml wody
• 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej

Ciasto naleśnikowe:
• 1 szklanka mąki
• 0,5 szklanki mleka
• 0,5 szklanki wody
• 2 żółtka
• szczypta soli

Sposób przyrządzenia:

Zmiksuj wszystkie składniki, a przed samym smażeniem ubij pianę z 2 białek i dodaj do ciasta. Na patelni rozgrzej olej, lub odrobinę słoniny i usmaż placki. Na patelni rozpuść miód, a następnie wrzuć do niego orzechy i sezam. Ciągle mieszając, zrumień mieszankę. Jak już mieszanka uzyska odpowiedni kolor, wlej śmietankę i lekko odparuj farsz do otrzymania odpowiedniej, miękkiej konsystencji. W rondlu ugotuj syrop z cukru i wody. Po zagotowaniu wrzuć do niego wiśnie. Podduś krótko konfiturę i zagęść ją zawiesiną z mąki ziemniaczanej i wody. Placki naleśnikowe posmaruj farszem orzechowym i konfiturą z wiśni, następnie zwiń. Podawaj ozdobione konfiturą z wiśni. Naleśniki smakują wybornie na ciepło i na zimno. Smacznego!

hannabarbara 12-06-2008 19:05

Łatwe,proste i smaczne
 
Pomidory z mozarellą
Składniki:
1.pomidory - dowolna ilość
2.kulka sera Mozarella - dowolna ilość do wykorzystania
3.świeże listki bazylii
4.Przyprawy - sól i pieprz
Sposób wykonania:

Umyte pomidory pokroić w plasterki, Mozarellę w cieniutkie płatki. Ułożyć na talerzu w ciekawą kompozycję. Doprawic do smaku. Udekorować listkami bazylii.


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 00:38.

Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.