Klub Senior Cafe

Klub Senior Cafe (http://www.klub.senior.pl/index.php)
-   Kuchnia, kulinaria (http://www.klub.senior.plhttp://www.klub.senior.pl/f-kuchnia-kulinaria-193.html)
-   -   Potrawy niecodzienne i wyjątkowe (http://www.klub.senior.plhttp://www.klub.senior.pl/kuchnia-kulinaria/t-potrawy-niecodzienne-i-wyjatkowe-14820-print.html/)

Rozia 13-08-2014 17:00

Potrawy niecodzienne i wyjątkowe
 
W założonym przeze mnie temacie, chcę pisać, jak i dowiadywać się o potrawach nieznanych, żadko stosowanych.
Obecnie "grzęzam" w temacie - "diabeł morski". Jest to ryba, czasem zwana "żabnicą". Co ciekawe, spotkałam się z tymi dwiema nazwami, czasem w odniesieniu, do dwóch różnych ryb. A czasem do jednej. W każdym razie, jest to bardzo duża ryba,żyjąca na głębokości do 2 metrów, podobno bez ości. Podobno jej mięso jest bardzo delikatne, przypominające smakiem mięso z kurczaka. Przepisy znalazłam w necie. W sobotę będą ją miała.(Tę rybę się znaczy).
Potem napiszę jak smakowała. I wogóle.

kalina3 29-08-2014 17:11

Jak się ryba udało? Nigdy takiej nie jadłam. Teraz trochę eksperymentuję z kuchnią azjatycką - mam zamiar zrobić sajgonki (troszkę się za papierem ryżowym nalatałam). Robiłyście kiedyś?

monkz 14-06-2017 07:41

podbijam Co polecicie?

Baisa 14-06-2017 12:43

Również od jakiegoś czasu szukam takich nietypwych przepisów.

Znalazłam coś takiego:
https://www.przepisy.pl/przepis/plac...iniowo-mietowe

W życiu normalnie bym nie połączyła cukini z miętą ale powiem Ci,że w tym wydaniu całkiem fajnie się to zgrywa. Danie pasuje na lekki obiad albo na kolację.

kalina3 29-06-2017 13:13

Brzmi to dość specyficznie. Ale wypróbuję to połączenie skoro polecasz.

marta60 04-07-2017 15:00

Z racji tego, że sezon na truskawki w pełni ( wreszcie......) Polecam tą stronę:
https://www.przepisy.pl/przepisy/ciasta/ciasta-ucierane

Jest tutaj sporo przepisów na ciasta ucierane ( równeiż te z owocami - preferuję porzeczki oraz truskawki).

Sama szukam również sprawdzonych przepisów na ciasta bez pieczenia. Czy coś podsuniecie?

kalina3 12-07-2017 13:48

A lubicie sałatki z truskawkami? Ja uwielbiam, szczególnie jak mają jeszcze ser.

gratka 21-12-2017 21:34

sałatka z gruszką, orzechami, serem pleśniowym i rukolą
( przepis z netu)
2 duże twarde gruszki (najlepiej Williams)
łyżka soku z cytryny
dwie łyżki oliwy
łyżka cukru pudru
garść połówek orzechów włoskich
1/4 szklanki oleju
150 g sera z niebieską pleśnią
100 g rukoli (mniej więcej dwie duże garści)

sos:
1/3 szklanki oliwy
2 ząbki czosnku, startego na tarce o drobnych oczkach
1 łyżka dobrej ostrej musztardy
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka likieru z czarnej porzeczki lub malinowego (można pominąć)
1/4 łyżeczki soli
sporo świeżo mielonego czarnego lub kolorowego pieprzu


Przygotowanie
Można do sałatki stosować gruszki surowe, ale można i tak:
:Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Gruszki obrać, przekroić wzdłuż na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, ułożyć w posmarowanym oliwą żaroodpornym naczyniu, skropić sokiem z cytryny, polać resztą oliwy i oprószyć połową cukru pudru. Piec 20-25 minut. W połowie pieczenia przewrócić i posypać resztą cukru pudru. Gruszki powinny zrumienić się i trochę zmięknąć, ale nie rozpaść się, Lekko przestudzone gruszki pokroić w dość grubą kostkę.

Póki pieką się gruszki, w głębokiej patelni na średnim ogniu rozgrzać olej. Wrzucić orzechy włoskie i smażyć aż się dobrze zrumienią, cały czas mieszając i pilnując żeby się nie przypaliły. Usmażone orzechy osączyć na ręczniku papierowym i grubo posiekać.

Dobrze wymieszać składniki sosu. Rukolę umyć i odwirować. Do miski wrzucić rukolę, pokrojone gruszki i orzechy, pokruszony ser pleśniowy, polać sosem, wymieszać. Podawać od razu. Gruszki, orzechy, rukolę i sos można przygotować nawet kilka godzin wcześniej, przed podaniem pozostanie tylko połączyć i wymieszać.

Sałatkę można również zrobić z surowymi gruszkami i orzechami, ale pieczenie gruszek i smażenie orzechów naprawdę robi różnicę.

senioritka 02-02-2018 13:27

jaja
 
Lubimy jajka na miękko tylko te gluty, nie znoszę.
Wyczytałam świetny przepis w necie, sprawdziłam i podaję.
Jaja włożyć do gotującej wody, gotować 1.5min. do 2min. zależnie od wielkości, wyłączyć ogrzewanie i trzymać w wodzie 7minut. Gotowe. Sprawdziłam. Trzymałam 1.5min.
Polecam.

dorian 21-02-2018 11:03

Sałatki z truskawkami lubię. Warto jest je połączyć z rzeczami wytrawnymi. Dobrze się do nich komponują.

Inne niestandardowe potrawy z jakimi się spotkałem to na pewno
gęsi pipek
czernina
jako w koszulce ( pierwsz raz jadłem u znajomej i całkiem mi smakowało)
Pierogi z kaczką
https://www.unileverfoodsolutions.pl...-z-kaczka.html -przepisy na takie niestandardowe dania z kaczką znajdziecie na przykład tutaj.

Strzycka 06-07-2018 22:29

Ciekawie smakuje połączenia arbuza z czarnymi oliwkami i serem typu feta.

Psi56 10-10-2018 15:24

Lubię kanapki z żółtym serem (ser musi być "z charakterem") posmarowanym powidłami śliwkowymi.

gratka 18-10-2018 17:49

Cytat:

Napisał Psi56
Lubię kanapki z żółtym serem (ser musi być "z charakterem") posmarowanym powidłami śliwkowymi.

Też lubię żółty ser z powidłami.
Moja mama robiła śledzie na różowo. W śmietanie z buraczkami marynowanymi ( chyba?).
Nie znam przepisu, a mama już nie powie...

Psi56 18-10-2018 20:35

Sledziki na różowo? Znam. Wystarczy dodać buraczki, wszystko jedno w jakiej formie (np. gotowane), do tego inne gotowane warzywa - marchewka, seler.No i oczywiście - albo majonez, albo jogurt, śmietana. Ale to nie podchodzi pod temat "Potrawy niecodzienne i wyjątkowe".

kowdan 03-04-2019 09:50

Dwa przepisy na ciekawe przekąski, które można zrobić sobie samodzielnie na podwieczorek czy na drugie śniadanie jak mamy ochote na coś domowego i jednocześnie smacznego

Chipsy z buraka:
https://netto.pl/teraz-w-netto/blog/...ipsy-z-buraka/

Bardzo dobry zamiennik chipsów sklepowych.

https://netto.pl/teraz-w-netto/blog/...tki-z-marchwi/

Frytki z marchewki - odkryłem całkiem niedawno bo szukałem zamiennika do tradycyjnych frytek i okazało sie, ze mi osobiście takie frytki smakuja o wiele bardziej.

gratka 12-04-2019 08:05

Starka
 
Starka to jedyna polska wódka, na którą trzeba się zapisywać.
Cena - około 1000zł za butelkę upoważnia do wprowadzenia jej tu jako napoju wyjątkowego.
Historia starki liczy kilkaset lat.:)
Była alkoholem weselnym, produkowanym na tę wyjątkową okazję.
Proces zaczynał się w chwili narodzin syna na szlacheckim dworze.
Dębową beczkę z alkoholem zakopywano w ziemi. Tam leżakowała do dnia,
w którym młodzieniec się żenił. Dopiero wówczas można było starką poczęstować gości.

teraska 06-06-2019 08:00

Aż sprawdziłam sobie, czy rzeczywiście jest to prawda. I rzeczywiście tyle kosztuje. Nie jestem smakoszem tego typu alkoholu, ale podejrzewam, że nawet jakbym piła regularnie to nie skusiłabym sie na alkohol w tej cenie. Czy poza tym zawiera jakieś dodatki, że jest w tym kolorze?

Wracając do tematu, polecam zajrzeć sobie na przepisy na tej stronie:
https://www.nutella.com/pl/pl/przepisy-z-nutella

Znajduje się na niej sporo przepisów na smakołyki z kremem Nutella.

Polecam szczególnie jabłka pod kruszonką. Przepis jest tak banalnie prosty oraz tak szybki, ze w ostatnim czasie robię go praktycznie co tydzień, jak mam ochotę na coś słodkiego, ale nie mam ochoty spędzać połowy dnia w kuchni.

kowdan 30-06-2022 08:56

Potrawa nietypowa, aczkolwiek nie powinniście mieć problemów ze znalezieniem do niej składników:
https://kulinarneprzeboje.pl/mloda-kapusta-panierowana/

A mianowicie kapusta panierowana - młoda kapusta w panierce, w ostatnim czasie jest to jedno z moich ulubionych dań - proste i tanie.

Można przygotować na lekki obiad kiedy nie ma sie ochoty na nic bardziej skomplikowaanego w gorące dni. Jak również na sycącą kolację.

zuzia.gola 06-10-2022 14:30

A co powiecie na warzywne leczo z pieczonej papryki? Tutaj https://gerlach.pl/warzywne-leczo-z-...owe-i-kolorowe znalazłam na nie przepis i słyszałam od znajomej że jak robiła to jej cała rodzina była pod wrażeniem dania. I jak ładnie to wygląda.


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 21:21.

Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.