Klub Senior Cafe

Klub Senior Cafe (http://www.klub.senior.pl/index.php)
-   Dieta (http://www.klub.senior.plhttp://www.klub.senior.pl/f-dieta-86.html)
-   -   witaminy na wzmocnienie (http://www.klub.senior.plhttp://www.klub.senior.pl/dieta/t-witaminy-na-wzmocnienie-4593-print.html/)

Wieslaw_ww 06-05-2009 13:30

witaminy na wzmocnienie
 
witam serdecznie.
Zacząłem niedawno chodzić na basen. Z tym, że czasem nie mam siły po całym dniu. Myślicie, że jakieś suplementy, witaminy by mi pomogły? Dodam, że nic mi już nie dolega, byłem wczoraj u lekarza odebrać badania, wszystko jest w porządku. Myślałem o żeń szeniu bo to dobrze na kondycję wpływa. A Wy coś bierzecie?

Brunek_L 14-05-2009 13:39

hmmm.... tabletki z żeń szeniem są o tyle dobre, że ten składnik faktycznie poprawia sprawność fizyczną. poza tym biała herbata ma działanie przeciwutleniające. Może vigor spróbuj? Albo są takie tabletki bodymax sport. Tam chyba żeń szeń jest

Jolina 14-05-2009 13:57

Ja też zauważyłam że,w tym roku to "wiosenne przemęczenie" coś za długo trwa.Już po krotkim wysiłku np.pracy w ogrodzie opadam z sił.
Pewno, wiek robi swoje.Ale widzi mi się że musi być też jakaś jeszcze inna przyczyna szybkiego męczenia się.
Też, tak jak wy panowie,myślę o jakimś wspomożeniu organizmu.
Poczekam ,zobaczę może ktoś coś nam podpowie.

Jolina 14-05-2009 14:05

Ps.
Dodam jeszcze że w okresie jesienno-zimowym piłam codziennie rano na czczowodę z miode i cytryną..przygotowywaną z wieczora.to bardziej pod k,atem odporności na przeziębienia...ale czuję jakoś podświadomie że nie powinnam była ZAPRZESTAWAĆ picia tego specyfiku,..ze dodawało by mi też siły,niewiem...może się mylę,ale przecież miód jest dobry na wszystko.Więc?

Malwina 14-05-2009 14:28

jesli masz silne pzreświadczenie ,że coś Ci pomaga to używaj tego....pomagac będzie podwójnie..Halinko teraz świeża pokrzywa wokół nas, na krew, na wzmocnienie..nic tylko pić sok, jeść w sałatkach, robic mód pokrzywowy.......

wierna Eliza 14-05-2009 15:36

Cytat:

Napisał Malwina
jesli masz silne pzreświadczenie ,że coś Ci pomaga to używaj tego....pomagac będzie podwójnie..Halinko teraz świeża pokrzywa wokół nas, na krew, na wzmocnienie..nic tylko pić sok, jeść w sałatkach, robic mód pokrzywowy.......

Od dziś jem podwójne golonki, z chrzanem i pokrzywami.
Śmichy chichy,
a pokrzywa jest niedoceniana,
Francuzi jedzą sałatki z pokrzyw i świeżego mniszka,
a u nas się je
tępi,
na wszelkie sposoby.

Jolina 14-05-2009 15:57

Ja z teorii ,to od lat wiem, żepokrzywa i mniszek są "ZIELSKIEM" pełnym witamin i minerałów.Ale i od lat nie mogę przełamać swego oporu co do ich użycia.
Najgorszy pierwszy raz....

wierna Eliza 14-05-2009 16:01

Od lat ładuję pokrzywę do wszystkich zup
i sałatek,
sama w sobie nie ma wyraźnego smaku,
nie zmienia więc smaku innych potraw,
do rosołu też.

Malwina 14-05-2009 16:29

Tak Halinko, to nie jest jakiś smak , który by odstręczał..raczej obojetny, a w mieszninie innych warzyw wogóle znika, moze sok z pokrzywy nie każdemu odpowiadac , bo ma troche jakby żelazisty smak,ale jak wiem ,że to sama moja siła, zdrowie i buduje moja krew, to nic to....

Jadzia_G 14-05-2009 17:18

Cytat:

Napisał wierna Eliza
Od lat ładuję pokrzywę do wszystkich zup
i sałatek,
sama w sobie nie ma wyraźnego smaku,
nie zmienia więc smaku innych potraw,
do rosołu też.


Mam pytanie - czy gotowanie nie zabija właściwości ??

zosinek 14-05-2009 17:18

Znam osobę która zawsze na wiosnę pije sok z pokrzywy w celu poprawienia wynikow z krwi.Wyniki (czerwone ciałka krwi)zawsze po takiej kuracji poprawiaja się.Poza sezonem zajada się wątróbką soute a jak ma okazję wypija niewielka ilość surowej lekko solonej krwi wieprzowej.Po takich kuracjach nie musi brać leków na poprawienie zawartości żelaza we krwi.

wierna Eliza 14-05-2009 17:24

Cytat:

Napisał Jadwiga_G
Mam pytanie - czy gotowanie nie zabija właściwości ??

Tak jak z innymi warzywami,
część ginie,
część zostaje,
na pewno zostają makro i mikroelementy.

B.B. 14-05-2009 20:21

Pokrzywa w ogrodkach wielkich miast ma wiecej zanieczyszczeń niz z niej pozytku , ale w czystym plenerze ponoć OK , a wiosenna kuracja pokrzywowa bardzo zalecana. Co do drobiowej i innej wątrobki - sa liczne glosy ,ze tam sie właśnie gromadza różne różnosci , ktorymi ten biedny drób i cielęta sa faszerowane.
Tak wiec pozostaje , wedlug rad W. Elizy , młody mniszek, jestem za , tylko czy on dlugo musi być w tym klasztorku ,zeby był skuteczny ?

wierna Eliza 14-05-2009 20:26

Cytat:

Napisał B.B.
Tak wiec pozostaje , młody mniszek, jestem za , tylko czy on dlugo musi być w tym klasztorku ,zeby był skuteczny ?

Mniszek musi być dojrzały,
acz młody,
lepiej pod paragraf
nie podpadać.

elizka 14-05-2009 20:33

O pokrzywach:
Dla zdrowia i urody
Wodne wyciąg z liści i ziela pokrzywy pobudzają przemianę materii. Wykazują również słabe działanie moczopędne, przeciwbiegunkowe, przeciwgośćcowe, hamujące krwawienie. Udowodniono, że napary z pokrzywy posiadają właściwości zwiększania poziomu hemoglobiny i czerwonych krwinek w organizmie człowieka. Wskazane, więc będą szczególnie dla osób mających problemy z oddawaniem moczu, nadmiarowymi kilogramami. Niewątpliwie ekstrakty z pokrzywy przyniosą ulgę cierpiącym z powodu dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, anemii czy wreszcie odczuwającym ogólne osłabienie organizmu. Wyciągi z pokrzywy uchodzą również za lek przeciwcukrzycowy – nieznacznie
obniżają poziom glukozy we krwi i pobudzają czynność trzustki, co wiąże się ze zwiększonym wytwarzanie enzymów trzustkowych. W zielu i korzeniach pokrzywy stwierdzono istnienie czynnika pobudzającego wytwarzanie interferonu (substancji z grupy immunoglobulin), który nie tylko chroni organizm przed inwazją wirusów, ale najprawdopodobniej również przed niektórymi nowotworami.

Pokrzywa w kosmetyce
Oprócz ziołolecznictwa, ekstrakty pokrzywy mają również zastosowanie w kosmetyce. Wzmacniają włosy, przeciwdziałają ich wypadaniu, przetłuszczaniu i łupieżowi, stąd też wchodzą w skład szamponów, odżywek, płukanek, maseczek, lotionów, pianek, żeli i innych gotowych preparatów pielęgnacyjnych i leczniczych.

Kiedyś dużym powodzeniem cieszyły się kuracje pokrzywowe, polegające na piciu soku z młodych pokrzyw. Wiosna jest idealną porą na taką kurację. Taki sok można przyrządzić w sokowirówce lub za pomocą miksera. Po odcedzeniu należy go pić od 1-2 łyżek do pół szklanki dziennie, przez okres dwóch tygodni.

Pokrzywa kuchni
Pokrzywa może wzbogacić naszą dietę nie tylko w formie naparu czy soku do picia, ale również jako przyprawa i składnik potraw. Wierzchołki łodyg i młode listki nadają się do przyprawiania zup z wiosennych warzyw, do kartoflanki, sosów ziołowych i sałatek. Można ją przyrządzać tak jak szpinak – młode, wymyte listki, zalewa się wrzątkiem, gotuje do miękkości (ok. 10 min), a następnie przyprawia wg. uznania. Z racji tego, że pokrzywa zawiera sole organiczne, które nie stanowią obciążenia dla nerek, może być z powodzeniem wykorzystywana w dietach, w których zaleca się ograniczenie spożycia lub wykluczenie soli kuchennej.

http://www.fit.pl/dietadlaciebie/pok... 81,0,0,0.html

No nie wiem jak ten sok się uzyskuje? Czy ktoś wie dokładnie z własnego doświadaczenia?


Znalazłam jeszcze coś takiego:


"Sok pokrzyw : zrywamy w rękawiczkach nisko nad ziemią całe rośliny. Myjemy kilka razy w zimnej wodzie, aby usunąć kurz, brud i resztki ziemi. Następnie drobno kroimy i przepuszczamy przez maszynkę. Przeciętnie z kilograma pokrzyw (trochę więcej przy żegawce) otrzymujemy od 300 do 500 g czystego soku. Sok ten następnie przechowujemy w lodówce, nie dopuszczając do zamarznięcia. Niektórzy specjaliści polecają przed włożeniem do lodówki zaprawienie soku solą (2 pełne łyżeczki na 500 g soku), aby się nie psuł. Pijemy łyżeczkę soku codziennie rano przed śniadaniem. Po dwóch tygodniach robimy tygodniową przerwę.
http://www.medigo.pl/artykul/1022__N...pokrzywy_.html
Jeden powiada 1 łyżkę,a drugi-1 łyżeczkę!

Malwina 14-05-2009 20:49

myślę, ze łyżka będzie dobra, dzieci łyzeczkę....mozna i przez sokowirówkę.....ale wartosci nie do pzrecenienia...a mniszek w smaku też nie jest zły....

elizka 14-05-2009 21:05

Tak się przejęłam tymi pokrzywami,że czytam i czytam...Malwinko dzięki za opinię.

Ktoś napisał,że pieczenie po poparzeniu mija,gdy posmarujemy miejsce bolące oliwką.
Jeszcze tu sporo ciekawego o tym "leku" z Bożej apteki
http://www.baza24.pl/art/pokrzywa.pdf
np.z miodem,ze spirytusem...itd
Nie mam sokowirówki,a ktoś wymyślił,aby wyciskać przez gazę.

antyla 14-05-2009 21:26

Czytam i czytam o tych pokrzywach i jestem podbudowana, że nie tylko ja stosuję to ziólko, a stosuję je od lat. Jest naprawdę nieocenione. Jest to naturalne lekarstwo, a jeżeli chodzi o smak, to przecież tego soku ze świeżej pokrzywy pije się niewiele, więc można to przełknąć, tak jak każde inne lekarstwo, a w surówkach to faktycznie nie czuć smaku. A herbatka z suszonej pokrzywy jest całkiem dobra:) . Więc korzystajmy z tego daru natury, szczególnie teraz na wiosnę.

basia73 14-05-2009 21:50

Nie mam możliwości sama zbierać ziół więc kupuję gotowe w aptece i mam pytanie czy są one miej wartościowe niż te zbierane samodzielnie?

Malwina 14-05-2009 21:51

Dzieki Antylko za wsparcie, takie głosy podnoszą wartosć porady hihi....ale naprawdę , nie lekceważcie zalet pokrzywy..acha dla wytrzymałych, ale zdeterminowanych- chłostanie stawów pokrzywami w przypadku dolegliwości stawowych przynosi znaczną ulgę....


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 14:19.

Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.