Klub Senior Cafe

Klub Senior Cafe (http://www.klub.senior.pl/index.php)
-   Kuchnia, kulinaria (http://www.klub.senior.plhttp://www.klub.senior.pl/f-kuchnia-kulinaria-193.html)
-   -   Ciekawe przepisy kulinarne (http://www.klub.senior.plhttp://www.klub.senior.pl/kuchnia-kulinaria/t-ciekawe-przepisy-kulinarne-6695-print.html/)

Scarlett 26-02-2010 08:29

Ciekawe przepisy kulinarne
 
Nie wiem czy wątek sie przyjmie, ale miło by było dzielić się przepisami tymi sprawdzonymi albo zasługującymi na sprawdzenie co z tego wyjdzie.:rolleyes:
Znalazłam przepis na inną kawę, może ktoś się pobawi tym przepisem.



Czas przygotowania: 20 min.
Gotowanie: 10 min.
Liczba porcji: 4-6
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

* 10 dag czekolady,
* ok. 1 szklanki bitej śmietany,
* ok. 1 litra świeżo zaparzonej kawy,
* ok. łyżeczki cynamonu.

Przygotowanie:

Czekoladę należy rozpuścić i dodać do niej śmietanę. Masę porozdzielać do filiżanek i zalać gorącą kawą. Udekorować bitą śmietaną i posypać cynamonem.

jakempa 26-02-2010 11:29

Fajny wątek, muszę coś poszukać

Vera 26-02-2010 21:36

Super,że powstał ten wątek.Proszę o pomoc.Poszukuję smacznego przepisu na kaszę jaglaną ,ale żeby przygotowanie posiłku nie było bardzo skomplikowane i pracochłonne.Oczekuję propozycji.

sellenhel 26-02-2010 21:49

Dla Very
 
Vero znalazłam taki przepis z kasza jaglanej,na skomplikowany nie wygląda ale ja sama jeszcze tego nie jadłam.Jak znajdę więcej to podrzucę,życzę smacznego. ;)

Kasza jaglana z bananem i kokosem

•60g kaszy jaglanej
•pół-cały banan
•łyżeczka wiórek kokosowych
•łyżeczka ziaren słonecznika
•miód i kardamon do smaku
Kaszę sparzyć wrzątkiem, wrzucić do gotującej się wody i gotować do miękkości. W tym czasie pokroić banana, uprażyć słonecznik i wiórki. Wszystko połączyć z ugotowaną kaszą, dodać miodu do smaku i kardamonu.

sellenhel 26-02-2010 21:54

Kotleciki z kaszy jaglanej
 
Składniki.2 szkl kaszy jaglanej.
2 szkl mleka.
2 szkl wody.
2 jajka.
kilka suszonych grzybów.
pęczek pietruszki.
..1 łyżka tłuszczu.
sól.
pieprz.
1 łyżka tartej bułki.
tłuszcz do smażenia.
....Opis przygotowania.Umytą kaszę jaglaną ugotować z dodatkiem odmierzonej ilości wody i mleka. Do ugotowanej, przestudzonej kaszy dodać drobno posiekaną zieleninę, jajka, ugotowane, drobno posiekane grzyby, natkę pietruszki. Masę przyprawić do smaku, wyrobić,a następnie formować okrągłe kotlety, obtaczac je w tartej bułce i smażyć. podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym.

sellenhel 26-02-2010 21:57

Pomidorowa z kaszą jaglaną

Składniki: 3/4 szklanki kaszy jaglanej, 2 kostki rosołowe, łyżka masła, cebula, łyżka koncentratu pomidorowego, pół szklanki śmietany 12-proc., 3 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki, sól.

Zacznij od wypłukania i odcedzenia kaszy, po czym zalej ją 3-4 szklankami wody, dodaj połowę masła. Wszystko osól i gotuj około 35 minut. Resztę masła stop w rondelku, zeszklij na nim posiekaną cebulę i wymieszaj ją z koncentratem. Teraz przez chwilę duś pod przykryciem, a następnie przełóż do garnka z zupą. Zupę dopraw kostkami rosołowymi i zagotuj. Na koniec dodaj śmietanę i posyp koperkiem. Zupa ta jest jeszcze smaczniejsza, gdy zamiast koncentratu użyjemy świeżych pomidorów (obranych ze skórki i pozbawionych nasion).

Krupnik z kaszy jaglanej

Składniki: 2/3 szklanki kaszy jaglanej, 6 szklanek rosołu drobiowego, 20 dag pieczarek, łyżka masła lub margaryny, upieczone udko kurczaka, 1-2 żółtka, 2 łyżki posiekanej zieleniny, pieprz, sól.

Opłukaną kaszę zalej zimnym rosołem i gotuj około 50 minut na małym ogniu. Pieczarki umyj, osącz, pokrój na plasterki, po czym usmaż na maśle lub margarynie. Mięso z udka pokrój w kostkę i pod koniec gotowania wrzuć do zupy, dodaj pieczarki. Krupnik zagotuj i zdejmij z ognia. Zapraw go teraz rozmąconymi żółtkami, rozprowadzonymi przestudzoną zupą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Krupnik - już na talerzu - posyp przed podaniem zieleniną.

sellenhel 26-02-2010 22:01

Na prośbę Very zaczęłam od przepisów a tak właściwie powinna zacząć od opisu jak ważna powinna być kasza jaglana w codziennym żywieniu. :D
Kasza - jeden z najstarszych i najbardziej podstawowych składników pożywienia na naszym obszarze geograficznym - staje się współcześnie potrawą niemal egzotyczną. O ile kaszę mannę kojarzą pewnie wszyscy z dzieciństwa, a kaszę gryczaną z barów mlecznych, może też niektórzy wiedzą, że w krupniku najczęściej pływa kasza perłowa, ale podejrzewam, że wiele osób nie wie jak wygląda ani jak smakuje kasza jaglana – królowa wszystkich kasz.
Jako jedyna wśród kasz jest zasadotwórcza, co jest bardzo korzystne, szczególnie jeśli dieta obfituje w pokarmy kwasotwórcze. Obfituje ona w witaminy z grupy B, lecytynę oraz substancje mineralne: wapń, fosfor, potas, żelazo. Jest najlepszym źródłem żelaza ze wszystkich kasz. Najkorzystniejszy jest chyba tutaj skład aminokwasowy. Kasza jaglana zawiera bowiem znaczne ilość tryptofanu. Jako, że niedoborowy poziom tego aminokwasu występuje u wszystkich roślin strączkowych, potrawy z kaszy jaglanej dostarczają doskonałego, pełnowartościowego białka. Polecana jest w chorobach trzustki, wątroby, jelit i nerek oraz w wyziębieniu organizmu. Należy do najbardziej lekkostrawnych produktów zbożowych.

Kasza jaglana zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą zbawienny leczniczy wpływ na stawy, a także korzystnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów. Kasza jaglana jest genialna jako samodzielne danie z jabłkami, z różnymi bakaliami, albo z suszonymi śliwkami (w sezonie śliwkowym także oczywiście pieczona ze świeżymi śliwkami). W wersji niesłodkiej może być podawana z duszona marchewka lub innymi warzywami. Z kaszy jaglanej można przyrządzić doskonałe zapiekanki, np. na słodko – z gruszkami, śliwkami, a także pikantne z porem, papryką. Krem sporządzony z kaszy jaglanej, moreli, rodzynek zastępuje tradycyjne słodycze.

Dietetyka Tradycyjnej Medycyny Chińskiej oparta na teorii Pięciu Przemian na pierwszym miejscu stawia energetyczne działanie produktów spożywczych. Produkty o termice neutralnej są podstawą zrównoważonej diety. Wzmacniają korzeń jin i korzeń jang, wzmacniają czi i przywracają równowagę w organizmie. Dlatego powinny być głównymi składnikami pożywienia. Właśnie do tej grupy należy kasza jaglana. Wzmacnia nerki, harmonizuje śledzionę i żołądek, usuwa tzw. wilgoć z organizmu, która jest przyczyną częstych stanów zapalnych m.in. górnych dróg oddechowych.

Kleik z kaszy jaglanej jest najlepszym i jednym pożywieniem w wielu chorobach, nawet przy przeziębieniu. Kleiki podawane są cierpiącym na choroby przewodu pokarmowego, wątroby, dróg żółciowych, nerek oraz rekonwalescentom po operacjach. Jest to danie lekko strawne, a przy tym dostarczające węglowodanów.

eledand 26-02-2010 23:03

Witam serdecznie.
 
Helenko dzięki za przepis.Moje Jagły wylądowały na podwerze do kur.Zmienie zdanie i kupie na nowo i spróbuje wg Twojego przepisa.
Zobaczim czy to się da jeść.:D

Sabinka41 26-02-2010 23:16

sellenhel dziękuje za podanie przepisów z kaszy jaglanej mam ją zaleconą w diecie (chore jelita)napewno skorzystam nie wiedziałam że można ją jeść na słodko.Sagelo -Elu pomysł na temat wątku bardzo mi się podoba

czarna 26-02-2010 23:24

Dzięki Sellenhel za wyczerpujące wiadomości o kaszy jaglanej.
Wiem że jest bardzo wskazana w żywieniu,ale niestety mało stosowana.Moja znajoma wyleczyła trądzik kaszą.....
Ja sparzam kaszę wrzątkiem,a potem normalnie gotuję i podaję jak wszystkie inne kasze.I z sosami,i na słodko,i do zup,nawet dodaję do farszu na pierogi.

Scarlett 26-02-2010 23:47

Nie robiłam, ale zamierzam.


Królicze ciasto

Czas przygotowania: 20 min.
Pieczenie: 30-40 min. w 180-200 st. C
Liczba porcji: 6-8
Stopień trudności: łatwe

Składniki:

* 1 szkl. cukru,
* 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
* 2 szklanki mąki ziemniaczanej,
* 1/2 szkl. oleju, najlepiej słonecznikowego,
* 80-100g migdałow lub słonecznika,
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
* 50-80 g suszonych śliwek,
* 8 średnich marchewek,
* 4 jajka

Przygotowanie:

Marchewkę zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Wsypać ją do dużej miski. W osobnym naczyniu ubić jajka (ok.5-10 min). Do marchewki dodać jajka, proszek do pieczenia, makę, cukier i wymieszać. Wlać olej i znowu wszystko razem wymieszać. Pokrojone bakalie i pokruszoną czekoladę wrzucić do ciasta. Dokładnie wymieszać. Wysmarować tortownicę tłuszczem. Przełożyć do niej ciasto. Włożyć do rozgrzanego piekarnika 180 st. na 30-40 min. Ciasto będzie dobre wtedy gdy nie będzie sie przylepiać do wbitej wykałaczki. Ciasto podawać z bitą śmietaną. Mniam!

emka46 27-02-2010 00:24

Jest już wątek o podobnej tematyce.
Dla zainteresowanych podaje link:
http://www.klub.senior.pl/dom-wnetrz...narne-281.html

Nika 27-02-2010 07:50

Wykorzystuję kaszę jaglaną podobnie jak kus-kus,czyli bazę do sałatek.Dodaję trochę tuńczyka, ogórka kiszonego,szczypior,oliwki,paprykę-skrapiam oliwą,dosmaczam posiekanym czosnkiem i przyprawami oraz paroma kroplami oliwy.Mnie smakuje.Dosypuję ja też do jarzynowej zupy.

Vera 27-02-2010 15:30

Bardzo dziękuję za przepisy.Zatem biorę się do dzieła i zaczynam wprowadzać kaszę jaglaną do codziennego menu.Jeszcze raz wielkie dzięki.

sellenhel 27-02-2010 16:11

Cytat:

Napisał Vera
Bardzo dziękuję za przepisy.Zatem biorę się do dzieła i zaczynam wprowadzać kaszę jaglaną do codziennego menu.Jeszcze raz wielkie dzięki.

Vero cieszę się że mogłam pomóc i nie tylko Tobie :D
Pamiętam jak byłam dzieckiem to moja babcia bardzo preferowała kaszę jaglaną;ona na to mówiła "jagły" ,nawet zupę mleczną z jagieł robiła i można było ją jeść jak się chce,
i na słodko i lekko do smaku tylko posoloną.Przez wiele lat nawet ta kasza zniknęła z półek sklepowych ale bardzo dobrze że powraca.Wszystkie kasze są bardzo zdrowe i mają dużo wartości odżywczych tylko nie wszyscy je lubią.Dołączam fotkę z kaszą jaglaną dla tych którzy jej nie znają.Miałam ją wczoraj wkleić przy opisie wartości odżywczych ale jeszcze jej nie miałam.


sellenhel 27-02-2010 16:19

Babeczka z kaszy jaglanej

Na ciepło z sosem wiśniowym

Składniki:
- 3,5 kubka mleka
- 3/4 kubka kaszy jaglanej
- 200 ml śmietanki 30%
- szczypta soli
- szczypta szafranu
- pół laski wanilii
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka masła
- 2 garści rodzynek
- pół paczki wiśni mrożonych
- 2 łyżki cukru

Wlewamy mleko do garnka, dodajemy kaszę, sól, szafran, rozkrojoną wzdłuż wanilię i rodzynki. Gotujemy ok. 20 min, aż zgęstnieje. Pod koniec dodajemy cukier. Zdejmujemy z gazu, dodajemy masło, śmietankę i wyjmujemy laskę wanilii. Wlewamy do ? objętości foremek wysmarowanych masłem i posypanych kaszą manną. Pieczemy ok. 20 min, aż babeczki będą złocistobrązowe.

sellenhel 27-02-2010 16:27

Dietetyczna zupka z kaszą jaglaną

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 20 minut
Ilość porcji: 2
Składniki
6 czubatych łyżek kaszy jaglanej
1 łyżka masła
1 marchewka
1 mała pietruszka
kawałek korzenia selera
kawałek pora
listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
do smaku: sól
Kiedy mamy kłopoty z żołądkiem albo jesteśmy osłabieni po chorobie......taka lekkostrawna, jarzynowa zupa może nam pomóc.

Kaszę opłukać na sicie, zalać w garnku trzema szklankami wody, dodać listek laurowy, ziele angielskie i masło, gotować 10min. Warzywa oczyścić, oskrobać; korzeniowe zetrzeć na tarce jarzynowej, pora drobno posiekać - wrzucić do zupy, gotować koleje 10 min., doprawić odrobiną soli. To bardzo lekka, ale pożywna zupa, doskonała dla małych dzieci, ludzi starszych, rekonwalescentów...

Scarlett 27-02-2010 19:57

Zapraszam do zrobienia sałatki.


Sałatka Marcina

Czas przygotowania: 15 min
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

* 1 seler,
* 2 jabłka,
* 1-2 pory,
* 15 dag żółtego sera,
* 15 dag szynki,
* 10 dag orzechów włoskich,
* pół główki sałaty, obojętnie jakiej,
* 15 dag jogurtu,
* cytryna,
* 2 łyżki majonezu,
* sól, pieprz, curry, cukier

Przygotowanie:

Ugotować w osolonej wodzie pokrojoną w kostkę bulwę selera i odsączyć. Dodać pokrojony ser, szynkę, jabłka, pory. Połączyć z sałatą i orzechami. Jogurt wymieszać z majonezem, doprawić, sosem polać sałatkę.Ugotować w osolonej wodzie pokrojoną w kostkę bulwę selera i odsączyć. Dodać pokrojony ser, szynkę, jabłka, pory. Połączyć z sałatą i orzechami. Jogurt wymieszać z majonezem, doprawić, sosem polać sałatkę.

maluna 27-02-2010 20:00

Może ja jeszcze dorzucę swoje trzy grosze. Z kaszą jaglaną gotuje od jesieni do wiosny moją "zupę zdrowotną". Podobno zupa, w której gotuje się kasza jaglana ma silne właściwości bakteriobójcze i jest dobra przy wszystkich infekcjach i przeziębieniach. Biorę jakieś kurze fragmenty, obojętnie jakie, dwie torebki mrożonki warzywnej z Lidla (1,69szt)bardzo dobre są te mieszanki warzywne i trzy czubate łyżki kaszy jaglanej. Kaszę dodaje się pod koniec gotowania, bo ona szybko się gotuje. Ja dodaje też trochę przypraw ziołowych takich jak oregano, tymianek, listek, co kto lubi. Taka kasza smakuje w zupie jak bardzo drobne lane kluseczki. Polecam:)
Dziękuję sellenhel za zwrócenie uwagi na zalety tej kaszy już dzisiaj zapomnianej.

sellenhel 27-02-2010 20:43

Bardzo ciekawa sałatka Sagelo,fajnie że tak szybko można ja zrobić. :D
Ja też mam bardzo szybką sałatkę do wykonania. :D

Sałatka z zupek chińskich :


2 zupki chińskie łagodne Vifon
1 kapusta pekińska
1 czerwona papryka
1 puszka kukurydzy
przyprawa do gyrosa
majonez

Wykonanie :
W szklance wrzącej wody rozpuszczamy jedną torebkę
przyprawy do zupek(bez tego tłuszczyku),
Makaron kruszymy i zalewamy tym wrzącym rosołkiem,
zostawiamy do spęcznienia.Drobniutko kroimy w paseczki
kapustę,paprykę kroimy w kosteczkę,dodajemy kukurydzę,
wymięszać wszystko i posypać do smaku przyprawą do
gyrosa.Dodać spęczniały makaron,wymieszać i dodać
majonez.Schłodzić w lodówce i można jeść.Smacznego


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 18:39.

Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.