senior.pl - aktywni w każdym wieku



Wróć   Klub Senior Cafe > Zdrowie > Profilaktyka i zdrowy styl życia
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Odpowiedz
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #1  
Nieprzeczytane 29-04-2009, 13:57
NieDajSieZjescChorobie's Avatar
NieDajSieZjescChorobie NieDajSieZjescChorobie jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Apr 2009
Posty: 9
Domyślnie żywienie w starszym wieku


Witam, wiele osób zadaje sobie pytanie jak należy właściwie dbać o osoby starsze, którymi przychodzi się nam opiekować, a także jak należy dbać o siebie w wieku seniora.

Zamieszczam poniżej artykuł na temat właściwego żywienia u osób starszych. Jak wiadomo, dieta powinna być dostosowana do wieku oraz do ogólnego stanu zdrowia. Wiele osób skarży się na brak apetytu, trudności z jedzeniem, problemy z trawieniem i inne dolegliwości. Należy starać się pomóc rozwiązać ten problem, ponieważ nam lub naszym bliskim może grozić niedożywienie.

Zachęcam do odwiedzania strony akcji edukacyjnej NieDajSieZjescChorobie.pl (http://niedajsiezjescchorobie.pl/), na której znaleźć można wiele porad na temat tego, jak żywić się w starszym wieku.

Zachęcam też do twórczej dyskusji na temat tego, jak należy dbać o osoby starsze i jaka dieta jest najodpowiedniejsza w późniejszym wieku. Chętnie odpowiem na pytania. Proszę też podzielić się wiedzą, jak Państwo dbacie o siebie i swoich bliskich w starszym wieku.



ARTYKUŁ

Opieka i prawidłowe żywienie osób starszych

Większość zasad racjonalnego żywienia osób w starszym wieku jest taka sama jak dla reszty populacji, ale na niektóre z nich osoby po 60 roku życia powinny zwracać szczególną uwagę.

Przeważająca liczba osób po 60 roku życia nie zdaje sobie sprawy z roli prawidłowego żywienia w zachowaniu pełni zdrowia. Najczęściej nie przywiązują wagi do jakości, ilości i wartości odżywczej pożywienia. Warto uświadamiać takim osobom, że prawidłowy sposób żywienia pozwoli opóźnić procesy starzenia oraz złagodzić dolegliwości związane z niektórymi chorobami.

Urozmaicenie diety

Należy komponować jadłospis tak, by wykorzystać produkty z każdej grupy:
  • Produkty zbożowe
  • Mleko i przetwory mleczne
  • Jaja
  • Mięso, ryby, wędliny
  • Warzywa, owoce
  • Tłuszcze roślinne

Regularność

Niezwykle ważne jest spożywanie posiłków co 2-3 godziny. Takie przerwy pozwalają uniknąć hipoglikemii (tzn. spadkowi cukru) oraz rozłożyć dostawy energii na cały dzień, co z kolei zapobiega nadwadze. Ostatni posiłek należy spożyć 1,5-2 godziny przed snem.

Woda

Starsi ludzie często mają zaburzone odczuwanie pragnienia. Dlatego należy popijać wodę dość często, małymi łyczkami, nawet wtedy gdy nie chce nam się pić. Powinno się spożyć co najmniej 1,5- 2 l wody mineralnej na dzień.

Unikanie nadmiaru soli i cukru

Zbyt duże spożycie soli może powodować wzrost ciśnienia, podrażnienie żołądka oraz znacząco zwiększyć ryzyko udaru mózgu. Powinniśmy unikać dosalania potraw na talerzu oraz kupowania produktów zwierających tzw. ukrytą sól czyli: gotowych zupek i sosów, wędlin oraz konserw. Nadmiar cukru może prowadzić do zakwaszenia organizmu, otyłości, próchnicy oraz insulinooporności.

Na co muszą zwrócić szczególną uwagę osoby starsze?

Ze względu na zmiany zachodzące w ich organizmie powinno się zadbać odpowiednią podaż wapnia, cynku, magnezu, witaminy B6, folianów oraz witaminy D3.

W starszym wieku maleje ilość enzymów trawiennych, należy więc też ograniczyć spożycie produktów ciężkostrawnych takich jak: warzywa kapustne, rośliny strączkowe, potrawy smażone i tłuste.

Z kolei osoby z zaburzeniami lipidowymi (np. podwyższony cholesterol, podwyższony poziom trójglicerydów) powinny ograniczyć spożycie tłuszczów zwierzęcych, cholesterolu i nasyconym kwasów tłuszczowych oraz zwiększyć spożycie błonnika, skrobi oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Jak skomponować jadłospis - praktyczne wskazówki

Śniadanie

Tu powinniśmy zjeść najwięcej węglowodanów złożonych: np. ciemne pieczywo, płatki owsiane, ewentualnie rodzynki, banan. W tym posiłku powinno znaleźć się źródło pełnowartościowego białka, może to być ser twarogowy, chuda wędlina, serek wiejski, jajka (jednak nie częściej niż 4 sztuki na tydzień). Źródłem tłuszczu powinna być margaryna dobrej jakości, raczej unikamy masła.

Drugie śniadanie

Mogą to być
  • Kanapki (chleb pełnoziarnisty z plasterkiem chudej wędliny i dużą ilością warzyw)
  • serek wiejski z dodatkami: orzechy, owoce, słonecznik
  • ewentualnie jogurt naturalny z dodatkiem musli, orzechami

Obiad

Unikamy ziemniaków ze względu na wysoki indeks glikemiczny. Wybieramy raczej ryż (najlepiej brązowy), kasze, makaron pełnoziarnisty. Do tego możemy dodać mięso, ryby, gotowane, duszone lub pieczone (unikamy smażenia). Pamiętamy o dodatku warzyw, najlepiej surowych lub gotowanych na parze.

Kolacja

W ostatnim posiłku powinniśmy ograniczyć spożycie węglowodanów (chyba, że przyjmujemy insulinę). Może to być kromka chleba pełnoziarnistego z serem białym, gotowanym lub pieczonym mięsem lub chudą wędliną. Podobnie jak w innych posiłkach i tutaj powinniśmy dodać porcję warzyw lub owoców.

Uwaga na niedożywienie

Starsze osoby często skarżą się na brak apetytu. Niechęć do jedzenia może być wynikiem kserostomii (suchości jamy ustnej), ubytków w uzębieniu, braku aktywności fizycznej czy skutkiem przyjmowania niektórych leków. Z kolei jeśli organizm przez dłuższy czas nie otrzymuje wystarczającej ilości energii, rozwija się niedożywienie.

Stan ten jest bardzo niebezpieczny dla osoby starszej, ponieważ powoduje obniżenie siły mięśniowej, odporności oraz jakości życia. Niestety jest to bardzo częsty symptom w starszym wieku.

Dlatego przy zauważeniu takich objawów jak chudnięcie, brak apetytu, osłabienie wskazana jest wizyta u lekarza lub dietetyka. Chociaż wiele osób uważa, że w takich wypadkach nie można specjalnie pomóc, rozwiązań jest wbrew pozorom bardzo wiele. Specjalista zalecić może na przykład czasowe wzbogacenie diety w suplementy lub wysokoenergetyczne odżywki. Tego typu preparaty są szczególnie przydatne wówczas, gdy występują problemy z jedzeniem lub połykaniem, a jedną z ich głównych zalet jest to, że potrafią dostarczyć w płynnej formie zawartość całego posiłku. Ich skład powinien zawierać wszystkie potrzebne organizmowi składniki odżywcze. Można je dodawać do posiłków a nawet podawać zamiast nich. Dietetyk lub lekarz może również zalecić po prostu przygotowywanie odpowiednich posiłków zmiksowanych lub tylko prawidłowo przemodelować naszą obecną dietę. W skrajnych przypadkach zaleci żywienie dojelitowe (przez zgłębnik).

Wielu specjalistów podkreśla, że najważniejsze by nie lekceważyć problemu. Utrata wagi w starszym wieku, nawet w czasie choroby, jest zawsze groźna, a wielu seniorom, mimo tego, że nie zagraża im bieda, grozi niedożywienie. Powinniśmy ustalić, czy owo niedożywienie bierze się z niewłaściwej diety, z choroby czy może z problemów z przyjmowaniem pokarmów. Im szybciej i właściwiej zareagujemy oraz im szybciej wdrożymy leczenie żywieniowe, tym większą mamy szanse na rozwiązanie problemu bez ubytku na zdrowiu.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2  
Nieprzeczytane 04-05-2009, 22:28
Janczar's Avatar
Janczar Janczar jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Dec 2008
Miasto: Łódzkie
Posty: 702
Domyślnie

Witam!
Dobrze, że poruszyłeś temat właściwego odżywiania ludzi starszych.
Nieprawidłowe odżywianie ludzi zaczyna się najczęściej od dziecka i trwa aż do śmierci.
Nie jestem ani lekarzem ani dietetykiem, ale z wieloma podanymi przez Ciebie zasadami nie mogę się zgodzić.

Po pierwsze prawidłowy link do podanej przez Ciebie strony: http://niedajsiezjescchorobie.pl/index.php

W podanym artykule jest wiele nieścisłości, a nawet nieprawidłowości. Oto kilka dla przykładu:
Cytat:
Należy komponować jadłospis tak, by wykorzystać produkty z każdej grupy:

* Produkty zbożowe
* Mleko i przetwory mleczne
* Jaja
* Mięso, ryby, wędliny
* Warzywa, owoce
* Tłuszcze roślinne
Są: wegetarianie, weganie, optymalni itp. Ludzie ci dożywają długich lat w zdrowiu, żywiąc się tylko niektórymi z wymienionych grup produktów.
Cytat:
Ostatni posiłek należy spożyć 1,5-2 godziny przed snem.
Chodzę spać o 23-24 więc mógłbym jeść do 22-ej. Dietetycy zalecają jeść kolację do 19-ej.
Cytat:
Powinno się spożyć co najmniej 1,5- 2 l wody mineralnej na dzień.

Kolejna urban legend. Ilość wody powinna wynikać z indywidualnego zapotrzebowania. Latem i w ciepłym, suchym pomieszczeniu zdecydowanie więcej niż w zimnym i wilgotnym klimacie. I nie wody mineralnej ale źródlanej lub zwykłej przegotowanej kranówy. Z mineralną należy ostrożnie, chyba że uzupełniamy konkretne braki np. sodu, magnezu czy wapna.
Cytat:
Z kolei osoby z zaburzeniami lipidowymi (np. podwyższony cholesterol, podwyższony poziom trójglicerydów) powinny ograniczyć spożycie tłuszczów zwierzęcych, cholesterolu i nasyconym kwasów tłuszczowych oraz zwiększyć spożycie błonnika, skrobi oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Może tak, może nie. Poczytaj o diecie optymalnej.
Cytat:
jajka (jednak nie częściej niż 4 sztuki na tydzień)
Od wielu lat jadam znacznie więcej jaj tygodniowo. Nowoczesna dietetyka zwróciła honor jajkom. Potęgę Anglii stworzyły podobno jajka na bekonie.

Jednym z najważniejszych aspektów zdrowego odżywiania jest prawidłowe łączenie potraw. Tzw. "dieta rozdzielna", nie jako sposób na schudnięcie ale jako sposób prawidłowego odżywiania się.
W sprawach prawidłowego odżywiania ukazuje się tyle sprzecznych doniesień, że wielu ludzi gubi się w tym temacie, a efekty widać w zatłoczonych przychodniach lekarskich.

Pozdrawiam,
Czarek
Odpowiedź z Cytowaniem
  #3  
Nieprzeczytane 07-05-2009, 15:13
NieDajSieZjescChorobie's Avatar
NieDajSieZjescChorobie NieDajSieZjescChorobie jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Apr 2009
Posty: 9
Domyślnie

Witam!

Cytat:
Napisał Janczar

Po pierwsze prawidłowy link do podanej przez Ciebie strony: http://niedajsiezjescchorobie.pl/index.php


Dziękuję. Mój błąd.

Cytat:
Napisał Janczar

W podanym artykule jest wiele nieścisłości, a nawet nieprawidłowości. Oto kilka dla przykładu:

Cytat:
Napisał NieDajSieZjescChorobie
Należy komponować jadłospis tak, by wykorzystać produkty z każdej grupy:

* Produkty zbożowe
* Mleko i przetwory mleczne
* Jaja
* Mięso, ryby, wędliny
* Warzywa, owoce
* Tłuszcze roślinne

Są: wegetarianie, weganie, optymalni itp. Ludzie ci dożywają długich lat w zdrowiu, żywiąc się tylko niektórymi z wymienionych grup produktów.




Oczywiście. Ale mówię o ogólnie zalecanych normach żywienia, a one uwzględniają wszystkie wymienione grupy produktów. Jeżeli chodzi o wegetarian i wegan to oczywiście nie neguje się prozdrowotnych właściwości tych diet. Warto jednak pamiętać, że żeby dobrze skomponować dietę wegetariańską trzeba mieć sporą wiedzę m.in. na temat uzupełniania się aminokwasów. Dietetycy absolutnie nie odradzają diety wegetariańskiej pod warunkiem, że jest właściwie skomponowana i dostarcza wszystkich makro- i mikroskładników w odpowiednich proporcjach.

Cytat:
Napisał Janczar

Cytat:
Napisał NieDajSieZjescChorobie

Ostatni posiłek należy spożyć 1,5-2 godziny przed snem.


Chodzę spać o 23-24 więc mógłbym jeść do 22-ej. Dietetycy zalecają jeść kolację do 19-ej.


Najnowsze zalecenia mówią, że najważniejsze by zjeść posiłek właśnie 1,5-2 godzin przed snem. Trudno żeby człowiek, który kładzie się o 1 w nocy (np. ze względu na pracę zawodową) jadł posiłek o 19. Na pewno nie byłoby to korzystne dla organizmu. Tak więc zalecenie, które przytoczyłeś jest tak naprawdę nieaktualne, ponieważ w przeciągu ostatnich lat towarzystwa żywieniowe starają się dostosować zalecenia do przeciętnego trybu życia człowieka.

Cytat:
Napisał Janczar

Cytat:
Napisał NieDajSieZjescChorobie

Powinno się spożyć co najmniej 1,5- 2 l wody mineralnej na dzień.


Kolejna urban legend. Ilość wody powinna wynikać z indywidualnego zapotrzebowania. Latem i w ciepłym, suchym pomieszczeniu zdecydowanie więcej niż w zimnym i wilgotnym klimacie. I nie wody mineralnej ale źródlanej lub zwykłej przegotowanej kranówy. Z mineralną należy ostrożnie, chyba że uzupełniamy konkretne braki np. sodu, magnezu czy wapna.


Oczywiście zapotrzebowanie na wodę zależy od wielu czynników: rodzaju pracy, klimatu czy wysiłku fizycznego. Wszystkie zalecenia, które podaje artykuł odnoszą się do przeciętnego człowieka. W takim przypadku 1,5 l wody jest optymalną ilością.

Cytat:
Napisał Janczar

Cytat:
Napisał NieDajSieZjescChorobie

Z kolei osoby z zaburzeniami lipidowymi (np. podwyższony cholesterol, podwyższony poziom trójglicerydów) powinny ograniczyć spożycie tłuszczów zwierzęcych, cholesterolu i nasyconym kwasów tłuszczowych oraz zwiększyć spożycie błonnika, skrobi oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.


Może tak, może nie. Poczytaj o diecie optymalnej.


Dieta optymalna jest bardzo kontrowersyjnym tematem. W tej chwili ciężko powiedzieć jednoznacznie czy rzeczywiście wpływa korzystnie na profil lipidowy krwi czy jest wręcz odwrotnie z tego względu, że prowadzone badania wykazują różne wyniki.

Cytat:
Napisał Janczar

Cytat:
Napisał NieDajSieZjescChorobie
Jajka (jednak nie częściej niż 4 sztuki na tydzień)

Od wielu lat jadam znacznie więcej jaj tygodniowo. Nowoczesna dietetyka zwróciła honor jajkom. Potęgę Anglii stworzyły podobno jajka na bekonie.


Jak wskazują badania jajka nie podnoszą poziomu cholesterolu u osób z prawidłowym lipidogramem. Natomiast u osób z zaburzeniami lipidowymi nadmierne spożycie jaj bardzo często powoduje pogorszenie profilu lipidowego.

Cytat:
Napisał Janczar

Jednym z najważniejszych aspektów zdrowego odżywiania jest prawidłowe łączenie potraw. Tzw. "dieta rozdzielna", nie jako sposób na schudnięcie ale jako sposób prawidłowego odżywiania się.
W sprawach prawidłowego odżywiania ukazuje się tyle sprzecznych doniesień, że wielu ludzi gubi się w tym temacie, a efekty widać w zatłoczonych przychodniach lekarskich.

I tutaj zgadzam się z Panem całkowicie. W tej chwili można powiedzieć, że poruszamy się po omacku, ponieważ nauki żywieniowe tak naprawdę dopiero się rozwijają. Dlatego też ciężko zająć stanowisko w sprawach takich diet jak rozdzielna, Atkinsa czy Kwaśniewskiego. Nie istnieją ciągle dowody naukowe potwierdzające prawdziwość poglądów autorów tych diet, zaś przynajmniej część uznanych zaleceń żywieniowych stoi w sprzeczności z tymi poglądami.

Zalecić na pewno należy zdrowy rozsądek w trakcie stosowania rozmaitych diet. Częstym problemem jest to, że w starszym wieku wiele osób ma diety mało urozmaicone oraz z różnych powodów nie dostarcza wystarczającej ilości składników odżywczych do organizmu. Tym powodem może być problem z jedzeniem jak i bardzo częsty brak apetytu. W tym kontekście należy też zwrócić uwagę na dietę rozwiązującą te problemy oraz uważać by nie wystąpiło niedożywienie, które może być groźne dla zdrowia i życia.

Cytat:
Napisał Janczar

Pozdrawiam,
Czarek

Pozdrawiam, dziękuję za ciekawą wypowiedź i zapraszam do dalszej dyskusji
Odpowiedź z Cytowaniem
  #4  
Nieprzeczytane 18-05-2009, 18:50
bozenag bozenag jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: May 2009
Posty: 4
Domyślnie

Witam!
Widzę, że mamy na forum eksperta, więc skorzystam z okazji i zadam kilka pytań.

Od kilku lat borykam się z nadwagą. Ostatnio postanowiłam wziąć się za siebie i rozpocząć dietę. Niestety nie mogę sobie odmówić słodyczy. Ostatnio w sklepie widziałam czekoladę i ciasteczka z napisem light. Czy mogłabym zastąpić standardowe słodycze taki produktami?

Ostatnio wstąpiłam do sklepu ze zdrową żywnością i widziałam reklamę fruktozy oraz zalecenie, że może być zamiennikiem cukru. Nie potrafię pić niesłodkiej kawy, może fruktoza byłaby dobrym rozwiązaniem w moim przypadku? I jak to jest z tymi słodzikami-stosować czy nie stosować?

I ostatnie pytanie: moim problemem jest wysoki poziom cholesterolu. Czy reklamowane margaryny zawierające sterole roślinne są rzeczywiście skuteczne? I czy picie czerwonego wina obniży mi poziom cholesterolu.

Z góry dziękuję za odpowiedź
Odpowiedź z Cytowaniem
  #5  
Nieprzeczytane 18-05-2009, 19:34
Malwina's Avatar
Malwina Malwina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Sztumu
Posty: 16 828
Domyślnie

Moim zdaniem potzreba trochę dyscypliny(od czterech dni własnie postanowiłam być na diecie i używac ruchu intensywniej-2x dziennie z psami po 2km)-co to znaczy nie moge odmowic sobie słodyczy?Chcezs byc szczuplejsza? odstawiam cukier(wogóle) sól(wogóle-zatzrymuje wode w organizmie), chleb,wedliny całą reszta to owoce i warzywa 2x mieso, 2x ryba- pamietaj, ze soki w kartonikach to super cukier, a więc wyciagamy sokowirówkę i wyciskamy(burak, marchew, seler, jablko,papryka,itd)Tylko tyle i az tyle.....wszelkie lighty wcale nie sa lighty....pamiętaj
Na którymś wątku podawałam dietę antycholesterolową i dokładny jadłospis na każdy dzień...Boze nie pamiętam gdzie...
Odpowiedź z Cytowaniem
  #6  
Nieprzeczytane 18-05-2009, 21:32
basia73's Avatar
basia73 basia73 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Aug 2008
Miasto: Płock
Posty: 2 626
Domyślnie

Malwinko, podawałaś dokładny jadłospis na wątku "Jak zwalczać zły cholestetol bez tabletek". Korzystam z Twoich rad więc jestem na bieżąco co piszesz.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #7  
Nieprzeczytane 18-05-2009, 23:15
Malwina's Avatar
Malwina Malwina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Sztumu
Posty: 16 828
Domyślnie

Dzięki, ale to informacja w takim razie dla Bozenyg, której tak kurczowo "trzymają" się słodkości...
Odpowiedź z Cytowaniem
  #8  
Nieprzeczytane 19-05-2009, 15:44
NieDajSieZjescChorobie's Avatar
NieDajSieZjescChorobie NieDajSieZjescChorobie jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Apr 2009
Posty: 9
Domyślnie

Cytat:
Napisał bozenag
Witam!
Widzę, że mamy na forum eksperta, więc skorzystam z okazji i zadam kilka pytań.

Od kilku lat borykam się z nadwagą. Ostatnio postanowiłam wziąć się za siebie i rozpocząć dietę. Niestety nie mogę sobie odmówić słodyczy. Ostatnio w sklepie widziałam czekoladę i ciasteczka z napisem light. Czy mogłabym zastąpić standardowe słodycze taki produktami?
Witaj, BozenaG! Produkty typu light są niestety bardzo popularne wśród osób odchudzających się. Piszę niestety, ponieważ w Polsce nie ma odpowiednich regulacji prawnych dotyczących tych produktów, z czego bardzo chętnie korzystają producenci żywności tego typu. W wielu krajach zachodnich produkty można oznaczyć jako „light” w sytuacji, gdy jego wartość energetyczna jest mniejsza o 30% w stosunku do typowego produktu. Producent powinien podać również, który składnik wpłynął na obniżenie kaloryczności.
Niewątpliwie największym minusem produktów typu „light” jest obniżona zawartość mikroskładników. Co z tego, że odtłuszczone mleko (czyli 0%) ma kilkanaście kalorii mniej, skoro w procesie usuwania tłuszczu tracimy znaczącą ilość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (wit. A, D, E i K) ?
Kolejnym problemem jest również używanie substancji dodatkowych, które mogą powodować szereg dolegliwości. Przykładem może być stosowanie olestry, czyli substancji o smaku identycznym jak tłuszcz, ale niewchłaniającej się w przewodzie pokarmowym.
W słodyczach, o które pytasz zamiast cukru stosuje się słodziki. Słodziki dzielimy na 2 grupy: poliole oraz intensywne substancje słodzące. Nadmierne spożycie polio li (używanych do słodzenia napojów, cukierków, deserów, sosów) może powodować zaburzenia pracy przewodu pokarmowego. Jeżeli chodzi o as partam, acesulfam K i sacharynę to istnieją różne badania wykazujące sprzeczności w bezpieczeństwie ich stosowania.

Warto również zdać sobie sprawę, że produkt typu „light” nie zawsze jest lekki. Redukując ilość cukru w czekoladzie, producent zwiększa ilość tłuszczu co powoduje nawet zwiększenie wartości energetycznej w stosunku do typowego produktu.
Powinnaś sobie uświadomić, że obniżenie wartości energetycznej diety można uzyskać poprzez odpowiedni dobór standardowych produktów spożywczych. Przykładowo:
Szynkę wieprzową zastępujemy szynką z indyka
Kawę ze śmietanką i cukrem zastępujemy kawą z mlekiem 0,5% lub 1,5% bez cukru
Ser twarogowy tłusty zastępujemy serem półtłustym lub chudym
Zupy z dodatkiem śmietany zastępujemy zupami czystymi lub z dodatkiem jogurtu naturalnego
Sosy majonezowe zastępujemy sosami jogurtowymi
Potrawy smażone zastępujemy potrawami gotowanymi , pieczonymi lub duszonymi

Cytat:
Napisał bozenag
Ostatnio wstąpiłam do sklepu ze zdrową żywnością i widziałam reklamę fruktozy oraz zalecenie, że może być zamiennikiem cukru. Nie potrafię pić niesłodkiej kawy, może fruktoza byłaby dobrym rozwiązaniem w moim przypadku? I jak to jest z tymi słodzikami-stosować czy nie stosować?
O słodzikach pisałam wyżej. Jeżeli chodzi o fruktozę to niestety też nie jest to idealne rozwiązanie. Fruktoza jest monocukrem, często stosowanym w produktach przeznaczonych dla cukrzyków. Jest ona korzystna, ponieważ powoduje mniejszy wzrost glikemii poposiłkowej w stosunku do produktów zawierających inne cukry. I tak naprawdę na tym kończą się jej zalety. Przy wysokim spożyciu fruktozy następuje wzrost tri glicerydów, cholesterolu oraz frakcji LDL we krwi. Poza tym fruktoza jest wielokrotnie słodsza od sacharozy, więc powoduje zwiększenie progu słodkości, co w późniejszym okresie może powodować zwiększenie spożycia sacharozy.
Dlatego też zalecam całkowite odstawienie cukru. Jeśli masz z tym trudności to możesz to robić stopniowo, np. każdego dnia słodząc trochę mniej- po jakimś czasie słodka herbata przestanie ci smakować.



Cytat:
I ostatnie pytanie: moim problemem jest wysoki poziom cholesterolu. Czy reklamowane margaryny zawierające sterole roślinne są rzeczywiście skuteczne? I czy picie czerwonego wina obniży mi poziom cholesterolu.
Musisz pamiętać, że produkty wzbogacone w stanole i sterole roślinne nie są cudownym środkiem na wysoki poziom cholesterolu, mają za zadanie jedynie wspomóc proces jego obniżania. Margaryny z dodatkiem tych związków powinny być zatem dodatkiem do diety niskocholesterolowej.
Jeżeli chodzi o czerwone wino to możesz je spożywać raz na jakiś czas w umiarkowanych ilościach (czyli lampkę wina).

Cytat:
Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam
Odpowiedź z Cytowaniem
  #9  
Nieprzeczytane 21-05-2009, 13:34
bozenag bozenag jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: May 2009
Posty: 4
Domyślnie

Dziękuję za odpowiedź.
Przyznam się szczerze, że ciężko będzie mi zrezygnować ze słodzenia kawy i herbaty? A jak to jest z miodem? Czy można nim zastąpić cukier?

Widzę też, że został poruszony wątek kolacji-szczerze mówiąc to również myślałam, ze trzeba ją zjeść przed 18. Czytałam, że kolacja ma być lekka-mogę więc zjeść np. jabłko i popić je wodą(wieczorem nie piję herbaty, bo mam problemy z zaśnięciem)

Poza tym mam jeszcze jedno pytanie, chyba bardziej związane z tematem artykułu. Moja przyjaciółka cierpi na schorzenia jelit, ma zaburzenia wchłaniania i w związku z tym bardzo ostatnio schudła. Boję się, że dotyczy jej problem niedożywienia o którym jest w tym artykule. Dodatkowo wkrótce będzie miała operację.
Czy duża niedowaga nie jest dla niej groźna? Wiem, że lekarze nie dopuścili by jej do operacji gdyby były przeciwwskazania, ale mimo wszystko. Co w jej chorobie można coś zrobić żeby zlikwidować niedożywienie? Czy powinna zacząć być jakoś specjalnie żywiona żeby się wzmocnić np. słyszałam o takich wzmacniających kroplówkach lub o tym żywieniu przez zgłębnik.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #10  
Nieprzeczytane 28-05-2009, 14:59
NieDajSieZjescChorobie's Avatar
NieDajSieZjescChorobie NieDajSieZjescChorobie jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Apr 2009
Posty: 9
Domyślnie

Cytat:
Napisał bozenag
Dziękuję za odpowiedź.
Przyznam się szczerze, że ciężko będzie mi zrezygnować ze słodzenia kawy i herbaty? A jak to jest z miodem? Czy można nim zastąpić cukier?


Niestety miód to w przeważającej części składa się z cukrów prostych: glukozy i fruktozy. Poza tym jest bardzo kaloryczny, dostarcza 330 kcal/100g, czyli w jednej łyżce zjadasz ok. 33 kcal. O ile osoby z prawidłową masą ciała mogą sobie pozwolić na spożywanie miodu, o tyle u osób z nadwagą jest to produkt niezalecany.
Cytat:
Napisał bozenag
Widzę też, że został poruszony wątek kolacji-szczerze mówiąc to również myślałam, ze trzeba ją zjeść przed 18. Czytałam, że kolacja ma być lekka-mogę więc zjeść np. jabłko i popić je wodą(wieczorem nie piję herbaty, bo mam problemy z zaśnięciem)

Owszem kolacja powinna być lekka, ale powinna też dostarczać odpowiednią ilość makroskładników. W jabłku masz tylko węglowodany, w dodatku proste, które nie są zalecane na noc. Prawidłowo skomponowana kolacja powinna składać się z:
• Białka (chude mięso: kurczak, indyk, cielęcina, ryby; ser twarogowy, jogurt naturalny)
• Węglowodanów (ale w mniejszej ilości niż w innych porach dnia, np. kromka chleba pełnoziarnistego, 1/3 torebki ryżu, kaszy czy makaronu pełnoziarnistego)
• Tłuszczu (około 1 łyżeczki oliwy z oliwek, oleju lnianego lub innego roślinnego, ale spożywanego na zimno lub garść orzechów)
• Warzywa: najlepiej na surowo, bez ograniczeń

Przykładowa kolacja
• Grillowana pierś z kurczaka, ryż brązowy, sałata z pomidorami i sosem ziołowym
• Dorsz pieczony w folii, chleb pełnoziarnisty, surówka z białej kapusty
• Ser twarogowy ze jogurtem naturalnym, orzechami włoskimi i owocami, grahamka


Cytat:
Napisał bozenag
Poza tym mam jeszcze jedno pytanie, chyba bardziej związane z tematem artykułu. Moja przyjaciółka cierpi na schorzenia jelit, ma zaburzenia wchłaniania i w związku z tym bardzo ostatnio schudła. Boję się, że dotyczy jej problem niedożywienia o którym jest w tym artykule. Dodatkowo wkrótce będzie miała operację.
Czy duża niedowaga nie jest dla niej groźna? Wiem, że lekarze nie dopuścili by jej do operacji gdyby były przeciwwskazania, ale mimo wszystko. Co w jej chorobie można coś zrobić żeby zlikwidować niedożywienie? Czy powinna zacząć być jakoś specjalnie żywiona żeby się wzmocnić np. słyszałam o takich wzmacniających kroplówkach lub o tym żywieniu przez zgłębnik.
Niestety nie napisałaś na jaką chorobę cierpi twoja przyjaciółka, więc mogę ci przekazać tylko ogólne wskazówki.
Warto wiedzieć, że po każdej operacji, nawet mało skomplikowanej, w organizmie dochodzi do zwiększonej utraty białka ustrojowego. W pierwszych dniach po operacji metabolizm jest bardzo przyspieszony, zwiększa się zużycie białka (pochodzącego z tkanki mięśniowej) i tłuszczów. Rozpad białek spowodowany jest tym, że organizm chce sobie zapewnić odpowiednią ilość aminokwasów, które następnie wykorzystuje jako tymczasowe źródło energii oraz do regeneracji tkanek uszkodzonych podczas operacji. Właśnie dlatego bardzo wiele osób chudnie tuż po zabiegach operacyjnych. Stan ten jest bardzo niekorzystny dla organizmu, ponieważ znacząco podwyższa ryzyko wystąpienia niedożywienia, co z kolei może wydłużyć okres powrotu do pełni zdrowia, obniżyć siłę mięśniową, zaburzyć wchłanianie leków oraz zmniejszyć odporność.
Dlatego też niezwykle ważne jest odpowiednie żywienie na ok. 2 tygodnie przed planowaną operacją. Należy pilnować, by dieta pokrywała w pełni zapotrzebowanie energetyczne, dostarczała odpowiednie ilości pełnowartościowego białka (chude mięso, nabiał, mleko, ryby), zdrowych tłuszczów (oleje roślinne, ryby) oraz warzyw i owoców (będących źródłem przeciwutleniaczy odpowiedzialnych za szybsze gojenie się ran).
Jeśli chory w przebiegu choroby schudł lub ma zmniejszony apetyt można podejrzewać niedożywienie. W takim przypadku niezbędne jest zadbanie o pełnowartościowe, regularne posiłki, a w razie potrzeby nawet włączenie do diety wysokoenergetycznych odżywek o zwiększonej zawartości białka. Preparaty te zawierają w swoim składzie wszystkie składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach, mają postać koktajli dostępnych w różnorodnych smakach. Jedna porcja (200 ml) dostarcza aż 300 kcal, czyli tyle ile standardowy posiłek i może być spożywana 1-2 razy dziennie. Tego typu preparaty dostępne są w każdej aptece. Przed wprowadzeniem ich do diety zaleca się jednak konsultację z lekarzem lub farmaceutą.
Preparaty te zawierają w swoim składzie wszystkie składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach, mają postać koktajli dostępnych w różnorodnych smakach. Jedna porcja (200 ml) dostarcza aż 300 kcal, czyli tyle ile standardowy posiłek i może być spożywana 1-2 razy dziennie. Tego typu preparaty zalecane są dla osób niedożywionych, osłabionych lub ze zbyt niska masą ciała w celu przybrania na wadze. Służyć mogą także wzmocnieniu organizmu przed operacją. Dostępne są w każdej aptece. Przed wprowadzeniem ich do diety zaleca się jednak konsultację z lekarzem lub farmaceutą.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #11  
Nieprzeczytane 31-12-2009, 19:49
mza mza jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Dec 2009
Miasto: Białystok
Posty: 1
Domyślnie trudny przypadek niedożywienia

Dzień dobry,

pilnie szukam informacji!

Co mogę zrobić lub jak mam to zrobić aby dostarczyć niezbędnych składników osobie w bardzo podeszłym wieku, która w tej chwili jest już ewidentnie niedożywiona (schudła, ma coraz mniej energii i siły) co wynika z tego iż ma zaburzenia z wchłanianiem pokarmów- każde jedzenie, podawane nawet w minimalnych dawkach, jest zwracane (w tym wyżej wymieniane przez Państwa "odżywki" smakowe w postaci koktajli).
W ogromnym procencie wymioty składają się z dużych ilości wody lub innych płynów, nie proporcjonalnie dużych do tych przyjmowanych, co powoduje oczywiście postępujące odwodnienie.

Dwie lewatywy przeprowadzone poprawnie za pomocą zestawu do lewatyw zostały jakby "połknięte" przez organizm i po żadnej z nich nie było wypróżnienia.

Dzisiaj próba podania kroplówki, która wydawała się idealnym rozwiązaniem (pomijając nikłe niebezpieczeństwo przesączania się tego płynu do żołądka co w konsekwencji wywołałoby ponowne wymioty), skończyła się bardzo przygnębiającym niepowodzeniem.
Problemem było juz samo wkłucie się w żyłę, ale to po kilku próbach w wykonaniu doświadczonej pielęgniarki udało się zrobić najcieńszą igłą, natomiast po upływie około 30 minut płyn zamiast w żyłę zaczął się rozlewać pod skorą tworząc "wodna poduszeczkę".
Wniosek jest taki, że żyły są już zbyt kruche.

I niestety tu kończy się moja inwencja i nie wiem juz co robić.

Co do lekarzy to szczerze mówiąc nie można w nich znaleźć oparcia. Jedni, tak jak lekarka rodzinna, wypisują leki, w których zasadność po dwóch dniach sami wątpią (dobrze, że nie zostały podane od razu), inni zbywają skierowaniem do szpitala (gdzie starszą osobę czeka już tylko sala tortur) lub nawet bez obejrzenia pacjenta za powód dolegliwości i obecnego stanu zdrowia podają podeszły wiek... a tak na prawdę świadczy to tylko i wyłącznie o ich ewidentnym braku wiedzy, kompetencji i chęci pomocy człowiekowi w sytuacji, w której za kilkanaście lat sami się mogą znaleźć.
Wiem, że są również prawdziwi, dobrzy lekarze, ale ja na takich nie trafiam, a przez najbliższy długi weekend Nowego Roku najprawdopodobniej nawet o jakiegokolwiek (oby trzeźwego) będzie równie ciężko. Nie mam siły na złość. Chcę najzwyczajniej w świecie pomóc osobie, o której piszę.

Przepraszam za długość mojej wiadomości, ale chciałam jak najdokładniej opisać problem.

Jeśli ktoś z Państwa ma informacje, które mogłyby pomóc w tej sprawie lub wie gdzie mogę je znaleźć, bardzo proszę o bezzwłoczne podanie

Serdecznie pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez mza : 31-12-2009 o 22:27.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #12  
Nieprzeczytane 02-01-2010, 18:52
Damian17 Damian17 jest offline
Czasem zajrzy
 
Zarejestrowany: Dec 2009
Miasto: dolnyslask
Posty: 58
Domyślnie

Pij dużo wody, a spokój sam przyjdzie

Brzmi zaskakująco ?A jednak to prawda. Nawet niewielkie odwodnienie wpływa negatywnie na prace mózgu i odbiera energie.
Specjaliści radzą ,aby osoby ,które maja kłopoty z porannym wstawaniem ,przed zaśnięciem i tuz po wstaniu wypili szklankę letniej wody, niegazowanej wody.
Każdy z nas ,aby układ nerwowy działał i bez zarzutu ,powinien wypijać ok. 2 litrów płynów dziennie ,z głównym wskazanie właśnie na wodę.
Niedobór wody potęguje działanie stresu .Utrata nawet 3 % wody z organizmu może powodować uczucie zmęczenia i spadek dobrego samopoczucia . Woda stanowi dodatkowe źródło składników mineralnych :m .in. sodu ,fluoru ,żelaza i jodu.
__________________
Niezależnie od tego, kto był ojcem choroby, zła dieta była na pewno jej matką.

http://blog.badzzdrowy.pl/
Odpowiedź z Cytowaniem
  #13  
Nieprzeczytane 01-06-2012, 13:21
Ciunia's Avatar
Ciunia Ciunia jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Bielsko-biala
Posty: 369
Domyślnie

Zwracam się o poradę w mojej sprawie.Moja 88 letnia mama prawie nie odczuwa apetyty,Je kilka posiłkow dziennie,obiad z dwoch dan/przygotowane przez moja siostre/ja mieszkam daleko od Nich./,a mimo to schudła, i jest osłabiona,Byłiśmy u lekarza rodzinnego:zapisal preparat na pobudzenie apetytu.Ja mam pytanie,jakie przeparaty odzywcze mozna podawac mamie,żeby wrocila do poporzedniej wagi i zeby poczuła sie silniejsza.Prosze o odpowiedz.Czekam Dziekuje,
__________________
ciunia
Odpowiedź z Cytowaniem
  #14  
Nieprzeczytane 02-06-2012, 00:17
Ania o.'s Avatar
Ania o. Ania o. jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Aug 2009
Miasto: Bydgoszcz
Posty: 3 166
Domyślnie

Halinko, z tego co piszesz to Twoja mama ma na swój wiek niemal doskonały apetyt. Żeby odczuwać łaknienie to osoba powinna prowadzić dość aktywny tryb życia. Takowego nie prowadzi 88-letnia osoba. Dwudaniowy obiad wystarcza potrzebom jej organizmu na długo. I co ważne - zachowane są procesy trawienia. Aby jednak dostarczyć niezbędne witaminy i minerały polecam nutridrinki. Dostępne są w aptekach, o różnych smakach. Cena 1 szt. około 7 zł. Nutridrinki podaje się ludziom leżącym, którzy nie odczuwają potrzeby jedzenia. Nawet w szpitalach są stosowane.
Gdyby moja mama tyle zjadła choćby co kilka dni to byłabym szczęśliwa. Nie jada konkretnych posiłków w ogóle, nie odczuwa głodu chociaż nie je nic. Czasem tylko zdarza się kilka łyżeczek kaszki manny na mleku. Jest osobą głównie leżącą i nie odczuwa potrzeby jedzenia. Ku naszej uciesze, przynajmniej owe nutridrinki wypija chętnie - ok 2 do 3 dziennie. Tylko to ją trzyma przy życiu - i to już 6 m-cy. Proponuję wprowadzić do Mamy jadłospisu owe nutridrinki a z pewnością, po jakimś czasie, zauważycie poprawę jej kondycji. A może również apetytu.
__________________
Jeśli warto wspomnij. Jeśli nie - zapomnij.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #15  
Nieprzeczytane 03-06-2012, 15:53
Ciunia's Avatar
Ciunia Ciunia jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Bielsko-biala
Posty: 369
Domyślnie

Aniu,Twoje słowa to ulga dla mnie.Cieszę się ,że moja mama ma apetyt.Ale wygląda taka ,,cieniutka,,Wprowadzę te nutridrinki do żywienia.Za kilka dni jadę do rodziny i tam wszystko kupię i zaaplikuję.Mama drepcze po domu,czasem coś robi,ale na ogół się rusza.i w miarę jest samodzielna.Wszystkie funkcje ma prawidłowe.To jest wielkie dla nas szczęście.Pozdrawiam Ciebie i Twoja mamę ,
__________________
ciunia
Odpowiedź z Cytowaniem
  #16  
Nieprzeczytane 23-06-2012, 00:04
Uka's Avatar
Uka Uka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2009
Miasto: Podbeskidzie
Posty: 9 729
Domyślnie

Polecam ciekawą stronkę na temat żywienia w starszym wieku...
http://kobieta.wp.pl/kat,26377,title...wiadomosc.html
Odpowiedź z Cytowaniem
  #17  
Nieprzeczytane 23-06-2012, 00:19
Uka's Avatar
Uka Uka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2009
Miasto: Podbeskidzie
Posty: 9 729
Domyślnie

Oblicz swoją prawidłową wagę...
http://kobieta.wp.pl/kalkulatoridealnawaga.html
Odpowiedź z Cytowaniem
  #18  
Nieprzeczytane 23-07-2012, 12:17
Opcja Opcja jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Dec 2010
Posty: 345
Domyślnie

Tak naprawdę każdy wie jak się zdrowo odżywiać, tylko w dzisiejszych czasach trzeba mieć na to pieniadze, by kupowac ekologiczne produkty i czas, by robić samemu potrawy, jak najmniej przetworzone.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #19  
Nieprzeczytane 22-08-2012, 15:05
Vitamarket_pl's Avatar
Vitamarket_pl Vitamarket_pl jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Jun 2012
Miasto: Warszawa
Posty: 33
Domyślnie

Ostatnio często słyszę, że osoby po 50 mają problemy z trawieniem laktozy zawartej w mleku a w końcu mleko jest ważnym produktem w diecie. Nie każdy jest świadomy, że można nabyć mleko bez laktozy i cieszyć się smakiem mleka bez dolegliwości Dla zainteresowanych http://www.meggle.pl/mleko-bez-laktozy.php
__________________
www.vitamarket.pl - zapraszamy do skorzystania z aktualnych promocji.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #20  
Nieprzeczytane 22-09-2012, 17:27
_kuba _kuba jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Sep 2012
Miasto: Warszawa
Posty: 1
Domyślnie stevia

Bezkaloryczny naturalny słodzik dla diabetyków!!! czyli stevia, a konkretnie ekstrakt z tej rośliny. Stevia jest 200- 300 razy słodsza od cukru. To świetna alternatywa dla cukru. Doskonała dla diabetyków i osób dbających o zdrowie. Więcej na www.sostevia.pl
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz


Podobne wątki
Wątek Autor wątku Senior Cafe Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Żywienie wpływa na zachowanie psów. kufa86 Wszystkie zwierzęta duże i małe 11 07-11-2014 10:08
opieka nad starszym panem z Warszawy Magg Opieka 0 09-02-2009 10:18
Andropauza w wieku 25 lat. chojny997 Choroby, badania, terapie 2 17-09-2008 19:47
Potowarzyszę starszym lub niepełnosprawnym osobom Przemek26Poznań Praca, wolontariat 0 10-07-2008 13:40
Potowarzysze osobom starszym Przemek26Poznań dolnośląskie 0 10-07-2008 13:36

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:07.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X