Wyświetl Pojedyńczy Post
  #38  
Nieprzeczytane 15-04-2012, 03:44
marigaux marigaux jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Apr 2012
Posty: 22
Domyślnie Ryba rybie nierówna ale żadna ryba nie da tyle co roślinne omega-3

Ryby hodowlane zawierają mniej omega-3 niż te, które żyją w zbiornikach naturalnych. Zastanów się więc, jakie łososie kupujesz. Te dzikie są o wiele droższe. Ale przecież nasze zdrowie jest bezcenne. Jeśli to możliwe, jedz ryby świeże. Podczas ich smażenia i mrożenia kwasy omega-3 utleniają się i tracą cenne właściwości. To samo dotyczy zamykania ryb w puszkach. Czytaj informacje na etykietach, bo czasem tuńczyk jest odtłuszczony przed pakowaniem i wtedy ma bardzo mało omega-3. Natomiast sardynki bywają puszkowane już na kutrach rybackich.

Warto sięgać zwłaszcza po roślinne źródła kwasów omega, zawierają je w swoim składzie zimnotłoczone oleje roślinne. Posiadają one tą przewagę nad produktami z olejami rybimi, że z kwasu omega-3 pochodzenia roślinnego: kwasu alfalinolenowego (ALA) w organizmie wytwarzane są dwa pozostałe kwasy omega-3: EPA i DHA (obecne są w rybach). Reakcja nie zachodzi jednak w drugą stronę, czyli z rybich kwasów omega-3: DHA i EPA nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć kwasu ALA. Dodatkowo, roślinne źródła kwasów tłuszczowych są wolne od zanieczyszczeń metalami ciężkimi, np. rtęcią, które kumulują się przede wszystkim w wątrobach ryb, z których otrzymuje się olej.
Ponadto z powodu braku niektórych witamin i mi-nerałów wchłanianie omega-3 jest utrudnione. Chodzi tu o witaminy z grupy B usprawniające przemiany metaboliczne, ale też C i E.
Odpowiedź z Cytowaniem