Saro,
mój pasztet warzywny był lekko dietetyczny
ze względu na karmiącą synową
składniki:
średniej wielkości seler,
3 duże marchewki
2 średnie pietruszki
1 brokuł
1 bułka (większa) lub 2 kajzerki
1 łyżka kaszki manny błyskawicznej
3-4 jajka
sól, pieprz
Warzywa( seler, marchew, pietruszkę) gotuję w lekko posolonej wodzie,
przestudzone ścieram na tarce o grubszych oczkach;
można przekręcić w maszynce ale sitko też o grubszych oczkach;
bułkę namoczę w wywarze warzywnym - po odciśnięciu rozdrabniam i dodaję do warzyw;
+ jajka (oddzielam żółtka od białek , białka ubijam z odrobiną soli na pianę);
+ kaszka manna,
i WYRABIAM...doprawiam solą i pieprzem....
wykładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia;
lekko wciskam surowe różyczki brokuła
Piekę w piekarniku ok. 30-40 min ( piekarnik z termoobiegiem)
w temp. 180 stopni;
Pasztet można wzbogacić i "usmacznić"
dodając przesmażone na maśle z cebulką pieczarki ....
i surową paprykę kolorową pokrojoną w paseczki
Jak lubisz szpinak też można dodać - surowy pokrojony
lub mrożony ( po rozmrożeniu koniecznie dobrze osączyć)