Cieszę się,Elizko,że skorzystałaś z kuracji cytrynowej
ja stosuję ją,każdego roku i nie pamiętam,kiedy miałam
katar,czy inne paskudztwo przeziębieniowe.
Pozdrawiam.
PIERNIKI
---------------
Wiadomo ,że naszą stolicą piernika jest Toruń,ale
piernik czy pierniczki są również wypiekane w innych
krajach.
PIERNICZKI SZWAJCARSKIE-LECKERLI
--------------------------------
500g.mąki,
350g.miodu
150g.cukru pudru.
30g.migdałów
50g.skórki pomarańczowej
5g.sody oczyszczonej
torebka przypraw do pierników.
WYKONANIE
---------------
1).Przesianą mąkę wsypać do miski,zrobić zagłębienie,
wlać płynny miód,wymieszać dokładnie drewnianą łyżką
2).Przełożyć na wysypaną mąką stolnicę,dodać sparzone
i obrane,pokrojone migdały/mogą być płatki migdałowe/
posiekaną skórkę pomarańczową,przyprawy,sodę i dobrze
wyrobić,rozwałkować,podsypując mąką na prostokąt 1cm.gr.
3).Wyłożyć na dobrze wysmarowaną masłem i oprószoną mąką
blachę,najlepiej mazurkową o trzech brzegach.posmarować
ciasto dokładnie mlekiem za pomocą pędzelka
4).piec 30 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.
5).krajać na prostokąty odrazu po wyjęciu z piekarnika.
PIERNIK PRABABCI
----------------------------
60dag.mąki
1szklanka miodu
0,5szklanki cukru
15dag.masła
3całe jaja
2 łyżeczki sody
przyprawa do piernika
WYKONANIE
---------------
Zagnieść wszystkie składniki i pozostawić na noc.
Upiec 3 placki.przekładać masą kajmakową i powidłami.
MASA KAJMAKOWA WANILIOWA
------------------------------------
1/2l.mleka lub śmietanki
40dag.cukru
5-10dag.masła
pół laski wanilii,lub cukier waniliowy.
mleko z cukrem i masłem gotować,mieszając tak długo
aż zgęstnieje,jeśli będzie szybko zastygać,jest gotowy,
należ go lekko ostudzić i ucierać dotąd aż będzie miał gęstość
śmietany.
MASA KAKAOWA
--------------------
Jednak najlepsza będzie masa kakaowa.
20dag.masła.3łyżki cukru. 4jaja.2łyżki kakao lub chałwy
Masło utrzeć na pulchną masę,jaja z cukrem ubić na parze
i ostudzić.Dodawać po łyżce ubite jaja,nie przerywając ucierania
aż masa będzie jednolita,dodać kakao lub chałwę.