Wyświetl Pojedyńczy Post
  #50  
Nieprzeczytane 07-12-2012, 16:46
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

ROLADA ALA ''MARCEPAN''
---------------------------------
Dla tych co nie lubią piec.

20dag.kokosu
40dag.cukru pudru
3 paczki zwykłych herbatników/herbatniki mielimy na mąkę/
2 kieliszki zwykłej wódki
3 łyżki kakao
1 kostka masła
to są składniki na 2 rolady:czarną i białą
składniki podzielić na 2 części.
Robimy roladę czarną
---------------------------
10dag.kokosu
20dag.cukru pudru
1 1/2paczki zmielonych herbatników
kieliszek wódki
1/2paczki masła
3-4 łyżki kakao
Do zmielonych herbatników dodajemy wszystkie składniki
w/w.zagniatamy ciasto,aż zrobimy okrągłą kulę
podobnie jak ciasto na makaron.
W drugiej misce robimy drugie ciasto-białe,wszystko podobnie
Następnie bierzemy papier do pieczenia lub pergamin
bierzemy kulę białą,rozklaskujemy lub wałkujemy,ale
lepiej ją roklaskać,w formie okrągłęj jak ciasto na makaron
to samo robimy z ciastem czarnym,potem kładziemy ciasto
czarne na ciasto białe i zwijamy jak roladę,wkładamy do lodówki
do następnego dnia ,musi dobrze stwardnąć,i wtedy możemy
pokroić,jest naprawdę wyśmienita.

Podane przepisy to propozycje na świąteczny stół
---------------------------------------------------------
SURÓWKA LITEWSKA
----------------------
500g.winnych jabłek
szklanka startego chrzanu
2główki czosnku,2łyżki soku z cytryny
2łyżki śmietany,łyżeczka cukru,sól do smaku

Drobno posiekany czosnek rozetrzeć z solą,wymieszać
z chrzanem,łyżką soku i cukrem,włożyć do słoika bardzo
szczelnie zamknąć,zostawić na jeden lub dwa dni.Obrane
jabłka zetrzeć na grubych oczkach tarki,skropić sokiem z
cytryny i wymieszać z przygotowanym chrzanem w słoiku,
dodać śmietanę.Jest to znakomity dodatek do szynki i mięs
na zimno w święta.

CIELĘCINA ŚWIĄTECZNA
-------------------------------
1o-15dag.cielęciny na osobę
po 5dag.szynki
po 5dag.sera gouda
15dag.wiśni/mrożone/
10dag.masła,trochę mąki ziemniaczanej

Wiśnie bez pestek usmażyć na maśle,a gdy puszczą sok
dodać trochę mąki ziemniaczanej rozmąconej wodą,żeby
zagęścić sos.Mięso uformowane na kotlety,rozbić tłuczkiem,
natrzeć pieprzem i solą ,obsmażyć z obu stron na maśle
/dobre jest do tego masło klarowne do smażenia/
Następnie na każdy kotlet kładziemy po plasterku szynki
i żółtego sera i zapiekamy w piekarniku.Mięso układamy na
talerze lub półmisek i polewamy wiśniowym sosem.
UWAGA-mięso użyte do smażenia lepsze jest jak nie będziemy
dodawać przypraw,a jeśli musimy to tylko odrobinę do smaku.
Do tej potrawy możemy podawać ziemniaki,ale możemy
podać też makaron,lub kluseczki,oraz surówki.

-------------------------------------------------------------------

n16568.jpg

MAKOWIEC INACZEJ-CZYLI PRZYSMAK MAKOWY
------------------------------------------------------
Jest to ilość na małą tortownicę,a więc dla samotnego
seniora,ale nie tylko.

Ciasto:15dag.cukru
15dag.margaryny,15dag.mąki,2łyżki śmietany
2całe jaja,2płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Cukier z margaryną dobrze utrzeć ,dodać 2całe jaja
dalej ucierać,dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
wymieszać,dodać 2 łyżki śmietany.

MAK
----
500dag.maku.
Mak zamoczyć z dnia na dzień,zmielić 2-3 razy,dodać
łyżkę miodu,bakalie,4 utarte żółtka/pół szklanki cukru/
czubata łyżka masła roztopionego.Śliwki/parę sztuk/
namoczyć a potem pokroić drobno i dodać do maku
dodać łyżkę kakao,i 1 mały kieliszek spirytusu.

Małą tortownicę wykładamy większą połową ciasta
na to dajemy mak,potem przykrywamy drugą połową
ciasta i pieczemy godzinę w temp.180st.Po upieczeniu
możemy zrobić polewę czekoladową,ale można też posypać
cukrem pudrem.Jeśli oblejemy ciasto polewą to możemy
posypać kokosem lub płatkami migdałowymi.

Ostatnio edytowane przez iwasiwa : 07-12-2012 o 21:57.
Odpowiedź z Cytowaniem