Wyświetl Pojedyńczy Post
  #8  
Nieprzeczytane 24-05-2014, 11:54
kornelka11 kornelka11 jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: May 2014
Miasto: Mazovia
Posty: 8
Domyślnie

Cytat:
Napisał elizka
Mam kilka przepisów na ciasto .
Pierwszy : /
/z netu, autorka wygrała nim jakiś konkurs kulinarny, parę lat temu.Schowałam go sobie i często stosuję. Ciasto jest ,nazwę je tak- mocne/.

Składniki:
Ciasto:
40 dkg mąki pszennej
1 jajko
ź szklanki wody mineralnej gazowanej
ź szklanka mleka
2 łyżki oliwy
sól do smaku


Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiać i wymieszać z odrobiną soli. Mleko wymieszać z wodą mineralną. Składniki ciasta wrzucamy do malaksera, i mieszamy na wysokich obrotach. Po 2 min wyjmujemy doskonale wyrobione ciasto. Wyrabianie ręczne jest bardziej pracochłonne. Na stolnicy mieszamy wszystkie składniki ciasta do momentu aż będzie ono „odstawało” od dłoni.
Gotowe dzielimy na porcje (aby nie wysychało) i za pomocą wałka rozwałkujemy płaty.

Tak to u mnie wygląda:



szkoda,ze falbanek nie umiem
A tam! Falbanki nie muszą być! Ważne że ciasto i farsz dobre i pierogi pękate .
Odpowiedź z Cytowaniem