Wyświetl Pojedyńczy Post
  #1  
Nieprzeczytane 11-09-2014, 19:35
Basko Basko jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Sep 2014
Posty: 374
Domyślnie Na chlebek nastał czas


Chleb śliwkowy

• 50 dag wydrylowanych śliwek ( wędzonych lub suszonych)
• ž szklanki gorącej wody
• 75 dag przesianej mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• 25 dag miodu
• 2 jajka
• 1 cytryna pokrojona w plasterki
• 12 dag pokrojonych orzechów włoskich
• ˝ łyżeczki soli

Śliwki zanurzyć na 30 minut w gorącej wodzie, osączyć i drobno posiekać. Suche składniki wymieszać. W osobnym naczyniu połączyć wodę, sok cytrynowy, miód i jajka. Powoli dodawać suchą mieszankę, stale mieszając. Na koniec włożyć plasterki cytryny, pokrojone orzechy i rozdrobnione owoce. Wyrobione ciasto wlać do form, posypać mąką i piec w temperaturze 160◦C przez około godzinę.

Chlebek
5 dkg drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
12 łyżek płatków owsianych górskich
1/2 l wody przegotowanej ciepłej
1/2 l mleka
1 kg mąki krupczatki
1 łyżka oliwy z oliwek
siemię lniane
kminek
słonecznik
sezam

Drozdże posypujemy cukrem i czekamy aż się rozpuszczą. Dodajemy sól , płatki owsiane , zalewamy wodą, mieszamy , przykrywamy sciereczką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce .
Jak napecznieje dodajemy po kolei : oliwę, mąkę, siemie lniane, kminek, sezam , słonecznik i dokładnie mieszamy . Przekładamy do foremek - keksówek , przykrywamy ściereczką i czekamy aż ciasto urośnie .
Pieczemy w piekarniku 1 godz. w temp. 200 stopni
Jeśli warto wspomnij. Jeśli nie – zapomnij
Odpowiedź z Cytowaniem