chleb pomidorowy
Pieke ostanio taki chlebek. Przepis dostałam od sąsiadki . U mnie znika raz dwa..
Czas: ok. 2,5 godziny
Ilość porcji: pół kg bochenek
Składniki
220 g mąki żytniej chlebowej 720
200 g mąki pszennej jasnej 550
280 g wody
2 łyżki oliwy
2 łyżki suszonych zmielonych pomidorów
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
14 g drożdży świeżych lub 7 suchych*
zamiast drożdży możecie dać 50 g zakwasu dokarmionego (!) jednak czas rośnięcia będzie wtedy troszkę dłuższy.
możecie pokroić drobno suszone pomidory lub zmielić w młynku, ja wykorzystałam gotową przyprawę ze zmielonymi suszonymi pomidorami.
Przygotowanie
Krok 1.
Wszystkie składniki mieszam. A potem przekładam na blat i zagniatam.
Drożdże świeże należy wcześniej rozpuścić w wodzie i dopiero w takiej postaci wlać do miski.
Krok 2.
Wkładam do miski i odstawiam na godzinę wyrastania.
Krok 3.
Wyrośniętą kulkę wyjmuję, rozpłaszczam na omączonym blacie i zbieram brzegi do środka, znowu rozpłaszczam i zbieram brzegi. Dzięki temu naprężam dół (potem górę) chleba i będzie ładnie rósł do góry.
Krok 4.
Wkładam łączniem do góry. Odstawiam na kolejną godzinę.
Krok 5.
Sprawnym ruchem przekładam na blaszkę.
Krok 6.
Nacinam i wstawiam do nagrzanego do 220°C piekarnika, piekę ok. 20-25 minut. Aż będzie rumiany, gotowe. Kroję po wystudzeniu.
Smacznego.
To chleb na drożdżach, ale w smaku jest tak pyszny, że goście będą dopytywać się skąd macie takie smaczne pieczywo. Możecie też przygotować chleb na zakwasie, w obydwu przypadkach wychodzi rewelacyjnie. Do chleba dodałam zmielone suszone pomidory (można zmielić w młynku, drobno posiekać lub użyć już gotowych sproszkowanych
Jeśli warto wspomnij. Jeśli nie – zapomnij