13-09-2014, 21:01
|
|
Stały bywalec
|
|
Zarejestrowany: Apr 2010
Miasto: Kluczbork
Posty: 12 996
|
|
Dobry wieczór
Ja od lat 5 -ciu. piekę chleb tylko na zakwasie.
Mieszam różne maki,
Pszenna ,orkiszowa, kukurydziana
daję ziarna słonecznika i dyni,siemię lniane.
Otręby, płatki owsiane.. i kminek
Łyżeczka masła i łyżka oleju łyżeczka cukru i łyżka soli(Jak 2 chlebki piekę to 1,5 soli.
woda podgrzana i zmieszana z mlekiem.
Wszystko wyrabiam łyżką drewnianą.
Wlewam do foremek i rośnie,ale już w piekarniku.
Jeżeli jest ciepło to 5 godzin rośnie.
Taki chleb utrzymuje swoją świeżość 1,5 tygodnia...
Mam specjalne do chleba blaszki.maja takie rowki na dnie.
Niemieckie ale kupiłam w Polsce przez internet(Bielsko Biała)
Miłego wieczoru i nocki
|