Regionalna kuchnia podkarpacka
Kuchnia polska jest raczej kuchnią regionów. I to jej zdecydowany atut. Inne potrawy goszczą na stołach podlaskich, inne na Podhalu, a jeszcze inne u nas, w województwie podkarpackim.
Podkarpacie może poszczycić się najbardziej różnorodną kuchnią regionalną i największą liczbą certyfikowanych produktów tradycyjnych, zarejestrowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju.
I to wlaśnie my możemy tutaj wstawiać nasze tradycyjne dania, które znamy lub których przepisy otrzymałyśmy od naszych mam, krewnych, sąsiadów.
Zaczynam:
Proziaki
Składniki (porcja na 40 proziaków):
1 kg mąki,
Półtorej łyżeczki sody
½ litra kwaśnego mleka (lub kefiru)
1 łyżeczka soli
2-3 jajka.
Wykonanie:
Do naczynia wlać kwaśne mleko i dodać pozostałe składniki. Ciasto wyrobić, powinno być luźniejsze niż na pierogi. Następnie rozwałkować ciasto na grubość około 1,5-2 cm i wykrawać szklanką placki. Piec na rozgrzanej patelni bez tłuszczu do zrumienienia.
|