Wyświetl Pojedyńczy Post
  #927  
Nieprzeczytane 21-02-2018, 19:30
alodia1949's Avatar
alodia1949 alodia1949 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2010
Miasto: Wrocław
Posty: 12 886
Domyślnie

witajcie!

ALU - pytałam fachowca o te podkolanówki - jak się dostaly do wewnątrz
podobno albo przy wkładaniu do bębna lub przy wyjmowaniu
no to i tak nie wiem którędy

postanowiłam, że będę prać podkolanówki w woreczku zawiązanym,
żeby się nie szwendały

PYTAŁAM czy stosujecie w pralce jakiś odkamieniacz?

byłam na zajęciach w "Famie"
przyniosłam do pokazania moją ksiązkę (z opowiadaniami) i jedna z pań ją kupiła
zawsze do ksiązki dodaję 3 drobiazgi wlasnoręczne
nie zabralam ich dzisiaj ze sobą
ale prowadząca zajęcia dla mnie wymyśliła, że ponieważ lubię rękodzieło
to będę ozdabiać zwykle szare torby papierowe

a ja błysnęłam inwencją :
napisałam kilka "lepiei" na kartkach
wcześniej ozdobionych marmurkowo
i przykleiłam je na torby dodając pasmanterię
od razu jedną dałam koleżance, która kupiła moją książkę - ucieszyła się
w domu jeszcze 3 okleiłam, jeszcze muszę tak samo ozdobić
wtedy sfotografuję i pokażę na robótkach FB

fajne są te spotkania, robimy co nam w duszy gra nie ma przymusu,
jedna malowała obraz, druga ozdabiała marmurkowo papier

czy robicie kwas z buraków, podobno b. zdrowy:

Składniki:

– 1 kg buraków
– 2 litry przegotowanej, ostudzonej wody
– 4 ząbków czosnku
– 4 liści laurowych
– kilka ziarenek ziela angielskiego
– 2 łyżki soli

Przygotowanie:

1. Wyparzamy kamionkowe naczynie lub duży słój. Buraki obieramy, kroimy na grubsze plastry i układamy warstwami przekładając je czosnkiem i przyprawami. Ostatnią warstwą powinny być buraki.

2. W ostudzonej wodzie rozpuszczamy sól i zalewamy roztworem warzywa tak, aby całe były nią przykryte.

3. Przykrywamy naczynie i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-7 dni.

4. Po tym czasie zakwas przecedzamy, przelewamy do wyparzonych butelek i trzymamy w lodówce.

5. rady:

– jeśli warzywa wypływają, to dociążamy je talerzykiem
– należy do zakwasu zaglądać i jeśli wypłynie ząbek czosnku, to należy go odłowić czystą łyżką i wyrzucić, ponieważ to może być powodem pleśnienia, a tego byśmy nie chcieli
– jeśli uda Wam się kupić w ogrodniczym wawrzyn, to takie liście laurowe są daleko bardziej aromatyczne od suszonych. Warto mieć, ja swój krzew przywiozłam z Włoch i ma tyle wzrostu, co ja
– przy robieniu kolejnego zakwasu warto pamiętać, że dodanie odrobiny poprzedniego jako startera znacząco przyspiesza proces


__________________
Zapraszam na fb "Robótki z komódki" https://www.facebook.com/robotkizkom...homepage_panel

i na blog: https://kotnagalezi.home.blog/