Wyświetl Pojedyńczy Post
  #1493  
Nieprzeczytane 08-02-2020, 19:56
basia2002's Avatar
basia2002 basia2002 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Sep 2012
Miasto: Wrocław,dolnośląskie
Posty: 105 872
Domyślnie


PLACEK PO WĘGIERSKU – składniki:

Placek ziemniaczany:

500 g ziemniaków
2 jajka (opcja)
1/3-1/2 szklanki mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej do pieczenia chleba
olej do smażenia

Gulasz mięsny do placka węgierskiego:

300 g mięsa wieprzowego, drobiowego lub wołowego
2 cebule
300 g pieczarek
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju
2-3 łyżki mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej do pieczenia chleba
3 łyżki koncentratu pomidorowego

Gulasz wegetariański do placka po węgiersku:

2 papryki czerwone
2 cebule
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
300 g pieczarek
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju
2-3 łyżki mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej do pieczenia chleba (jeśli chcę zagęścić)
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka wędzonej słodkiej papryki
zioła prowansalskie

Do podania:

200 g sera żółtego tartego
kwaśna śmietana
natka pietruszki

PLACEK PO WĘGIERSKU – przepis:

Placek ziemniaczany:

Ziemniaki ścieram na drobnej tarce, przekładam do sita i pozwalam im odciec.
Ziemniaki lądują w misce, dodaję jajka (opcja) i mąkę. Jeśli nie dodaje jajek, daję więcej mąki. Mieszam dokładnie.
Rozgrzewam kilka łyżek oleju na patelni teflonowej z nieprzywieralną powłoką. Rozkładam masę ziemniaczaną i smażę na średni ogniu.
Gdy placem od spodu jest złoty, przekładam go na talerz, następnie z talerza zsuwam z powrotem na patelnie. To najłatwiejszy sposób na porzucenie dużego placka ziemniaczanego.

Gulasz mięsny do placka po węgiersku:

Cebule obieram, kroję w talarki lub piórka i smażę. Zdejmuję z patelni na talerz.
Mięso kroję na kawałki, obtaczam w mące. Smażę w głębokiej patelni na złoto. Gdy jest ładne, dodaję cebule i pokrojone pieczarki. Dolewam około 400 ml wody, dodaje listki i przyprawy. Duszę do miękkości. Pod koniec dodaję koncentrat pomidorowy, czasami więcej, innym razem mniej.
Gulasz mięsny jest gotowy.

Gulasz wegetariański do placka po węgiersku:

Cebule obieram, kroję w talarki lub piórka i smażę. Dodaję pokrojone w plasterki marchewki i korzeń pietruszki, duszę często mieszając. Gdy warzywa miękną dodaję pieczarki oraz dolewam około 400 ml wody, dodaję listki i przyprawy. Duszę do miękkości. Pod koniec dodaję pokroją w paski paprykę oraz koncentrat pomidorowy, czasami więcej, innym razem mniej.
Gulasz wegetariański czasami zagęszczam mąką wymieszaną z wodą i jest gotowy do podania

Do podania:

Ser ścieram na tarce o grubych oczkach.
Śmietanę przelewam do kubka.
Natkę szatkuję.
__________________
Moje obrazy, pochodzą z dostępnych stron w internecie.
Odpowiedź z Cytowaniem