Wyświetl Pojedyńczy Post
  #26  
Nieprzeczytane 21-03-2011, 22:20
hania.m's Avatar
hania.m hania.m jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Nov 2009
Posty: 8 502
Domyślnie znalazłam takie wiadomości o diecie- można przeczytać nie zaszkodzi, może aku

Dieta antyrakowa

Odpowiednia dieta może wspomagać leczenie choroby nowotworowej, wzmacniając siły obronne organizmu.

Po to sięgaj:

Jedz lekko. W jadłospisie chorych na raka, zwłaszcza po chemioterapii, powinny się znaleźć tylko produkty łatwostrawne, które organizm może szybko i bez problemu przyswoić. Trzeba unikać wzdymających warzyw strączkowych oraz smażonych i duszonych dań z kapustą i cebulą.

Zaleca się gotowanie w wodzie i na parze oraz pieczenie w folii aluminiowej.
Niewskazane jest smażenie.
Do zagęszczania sosów i zup lepiej używać mąki i mleka niż zasmażek i śmietany.
Wzbogać menu w warzywa i owoce. Powinnaś ich zjeść co najmniej pół kilograma dziennie. Najlepiej na surowo.
To najbogatsze źródła antyoksydantów i błonnika regulującego trawienie.

Uwaga! Przy nowotworach przewodu pokarmowego, np. żołądka, trzeba unikać nadmiaru błonnika.
Warzywa i owoce najlepiej gotować i podawać jako purée, przeciery lub kisiele.
Pamiętaj o białku.
Dwa razy dziennie jedz jogurt naturalny, twarożek, chudy drób – to porcja białka niezbędnego do regeneracji organizmu.
Sięgaj po ryby. Dwa–trzy razy w tygodniu jedz ryby morskie.
Gotuj je lub piecz w folii.
Używaj też olejów roślinnych. Zawarte w nich nienasycone tłuszcze wspomagają walkę z rakiem.

Tego unikaj:

Tłuszcze nasycone. Menu bogate w mięso oraz wędliny (jedzone kilka razy dziennie) może sprzyjać powstawaniu raka jelita grubego. Mięso ma dużo tłuszczów nasyconych. Wpływają na gospodarkę hormonalną, mobilizując organizm do wytwarzania estrogenów oraz sprzyjają powstawaniu stanów zapalnych, co zwiększa ryzyko nowotworów. Azotany i azotyny. Zawarte we wszystkich peklowanych wędlinach mogą przekształcać się w rakotwórcze nitrozoaminy.
Te zaś zwiększają ryzyko nowotworów prostaty, jajników i piersi.
Alkohol. Nadużywanie napojów wysokoprocentowych (powyżej dwóch drinków dziennie dla kobiet i trzech dla mężczyzn) zwiększa ryzyko raka jamy ustnej, przełyku, gardła, krtani, piersi, wątroby i jelit. Alkohol wzmacnia działanie innych substancji rakotwórczych, np. zawartych w dymie papierosowym, utrudnia regenerację uszkodzonego DNA oraz zmniejsza dobroczynny wpływ diety bogatej w warzywa i owoce na organizm. Niektóre napoje, np. piwo, są ponadto źródłem szkodliwych nitrozamin. Izomery trans.
Te rakotwórcze substancje zawarte są głównie w produktach wysokoprzetworzonych (kostkach bulionowych, zupach w proszku, twardych margarynach w kostce). Warzywa i owoce jedz 4–5 razy dziennie, to zapewni ci odpowiednią dawkę substancji antyrakowych

Antyrodnikowy koktajl

Proponujemy koktajl, który działa niczym miotła, usuwając z organizmu szkodliwe wolne rodniki.
Pij po szklance napoju dwa razy dziennie.

Vita-2010.
__________________


"Nie poddawaj się bezwolnie nieubłaganemu losowi.
W pełni wykorzystaj czas, który będzie Ci jeszcze dany przeżyć"
-Jan Paweł II-



Odpowiedź z Cytowaniem