Wyświetl Pojedyńczy Post
  #37  
Nieprzeczytane 22-03-2011, 14:11
Alunia Alunia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2008
Posty: 6 895
Domyślnie

Ghee - Płynne Złoto – czyli masło klarowane

http://www.zoliborz.eu/nr9%2010/ghee%20e%20magiera.html
Ghee (z hinduskiego – ghee – klarowane masło) to najdoskonalszy tłuszcz na świecie.

Metodę klarowania masła wynaleziono ponad 4 tysiące lat temu w Indiach, zapewne z konieczności, żeby nie psuło się w ciepłym klimacie, chociaż Hindusi wierzą do dzisiaj, ze jest to dar boski. W Indiach ghee jest produktem absolutnie niezbędnym w kuchni i dodaje się go prawie do każdej potrawy.
Hindusi wierzą, że ma właściwości magiczne. Rzeczywiście, można powiedzieć, że jest to czarodziejski tłuszcz – nie jełczeje, nie przypala się nawet w wysokiej temperaturze!
Nie wsiąka w smażone potrawy jak inne tłuszcze więc jest bardzo wydajny. Ma cenną właściwość: w przeciwieństwie do innych tłuszczów nie podnosi poziomu cholesterolu we krwi.
Jego bursztynowa barwa, przyjemny, lekko orzechowy aromat i bardzo delikatny smak sprawiły, że nie na darmo nazywane jest „płynnym złotem”.

Masło klarowane posiada wiele właściwości leczniczych, których nie mają inne tłuszcze nasycone. Równoważy gospodarkę hormonalną. Zawiera kwas masłowy, który jest kwasem tłuszczowym o właściwościach przeciwwirusowych i przeciwnowotworowych. Jest pomocne w leczeniu i zapobieganiu chorobie Alzheimera. Przyspiesza gojenie się ran. Cienka warstwa ghee, zaaplikowana na noc dobroczynnie działa na cerę.

Do smażenia: Masło klarowane
Do smarowania: Masło extra, a najlepiej masło organiczne.
Ja kupuję masło klarowane gotowe, kto chciałby zrobić samemu, można tak:
http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=623
Odpowiedź z Cytowaniem