Wyświetl Pojedyńczy Post
  #14  
Nieprzeczytane 24-09-2014, 12:15
Basko Basko jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Sep 2014
Posty: 374
Domyślnie

Panepuchy

podaje się na ciepło, zaraz po ugotowaniu. Jest to danie bardzo lubiane przez dzieci.

Składniki:
2 szklanki mąki
2 żółtka
20 g drożdży
stopione masło (50 g)
2 łyżki cukru
szklanka mleka
sól do smak

Wykonanie:
Rozpuszczamy w ciepłym mleku drożdże, cukier i łyżkę mąki. Po ok. 20 minutach gdy wyrosną dodajemy żółtka, sól, mąkę i wyrabiamy ciasto. Na koniec wlewamy masło, wyrabiamy jeszcze przez chwilę, przykrywamy naczynie i czekamy aż całość wyrośnie. Następnie kładziemy je na wysypaną mąką stolnicę, rozwałkowujemy na grubość 1 cm i wykrawamy szklanką krążki. Składamy dwa krążki (jeden na drugi), umieszczając pomiędzy nimi niewielką ilość owocowego nadzienia: marmolady lub powideł. Brzegi łączymy ściskając je palcami. Tak przygotowane odstawiamy na oprószoną mąką deskę i przykrywamy tkaniną, czekając aż ciasto dodatkowo wyrośnie.
Zagotowujemy wodę w garnku, na który nakładamy sito lub ścierkę obwiązaną sznurkiem, tak, aby materiał był naprężony. Gdy woda się zagotuje, kładziemy drożdżowe krążki na ściereczkę, ale tak, by się nie stykały i przykrywamy wysoką pokrywką lub drugą ściereczką. „Parujemy” przez ok. 7-8 minut. Panepuchy podajemy gorące, polane masełkiem lub ze śmietaną
Odpowiedź z Cytowaniem