Może zaczniemy od kuchni austriackiej,liczne potrawy
kuchni wiedeńskiej cieszą się światową popularnością.
Najlepsze z nich to m.inn.sznycel wiedeński,strudel,
knedle z morelami czy tort Sachera.
Na stole wiedeńskim króluje wołowina i cielęcina oraz ryby,
najbardziej poularną rybą jest fogasz,podobny do naszego
sandacza a łowiony jest wyłącznie w Dunaju.
Inne ryby jakpstrąg,karp szczupak też często goszczą na
wiedeńskich stołach.
Dania słodkie są również ozdobą kuchni,począwszy od
naleśników,slończywszy na tortach.
-------------------------------------------
SZNYCEL WIEDEŃSKI-Wiener Schnitzel
600G.mięsa cielęcego/udziec/
40g.mąki,60g,bułki tartej,2 jaja
80g.masła,cytryna,sól,pieprz,natka pietruszki
-mięso pokrajać na 4 plastry,lekko rozbić,dobrze zesiekać brzegi
aby plaster zachował swój kształt
-każdy plaster posolić,posypać pieprzem,obtoczyć w mące,
zanurzyć w rozbełtanych jajach,następnie w bułce tartej
-smażyć z obu stron na złoty kolor na połowie masła
-na każdym sznyclu położyć plasterek cytryny oraz grudkę
masła wymieszanego z natką pietruszki.
SOS CHRZANOWY-Meerretichsauce
Korzeń chrzanu,łyżka masła,parę łyżek śmietany,
pół szklanki rosołu lub bulionu.
-z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę,rozprowadzić
bulionem,zagotować.
-Dodać utarty/uprzednio sparzony/chrzan i śmietanę,krótko
gotować,posolić do smaku.
Doskonały sos do mięsa gotowanego,do jaj na twardo,do
makaronów.
Niedoceniany chrzan
-------------------------
Mówimy dużo o czosnku,o cebuli,a nie doceniamy chrzanu.
Jest on ceniony w kuchni,ale ma również wlaściwości lecznicze,
zawiera wit.c i prowitaminę A,witaminy z grupy B,oraz potas
fosfor,magnez,sód i żelazo.Posiada też substancje bakteriobójcze.
Dobry jest na trawienie,anemię,a syrop z chrzanu używany jest
przy uciążliwym kaszlu i zapaleniu oskrzeli.W przeszłości chrzanem
leczono szkorbut.
Ostatnio edytowane przez iwasiwa : 20-11-2012 o 21:12.
|