Wyświetl Pojedyńczy Post
  #15  
Nieprzeczytane 01-03-2009, 01:09
dziewiątka's Avatar
dziewiątka dziewiątka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Włoszczowa
Posty: 24 347
Domyślnie mój "CIULYM"...lub "KUGIEL"

Ja robię go jako placek , na blaszce i w piekarniku elektrycznym

Składniki - (na dużą blachę do piekarnika)
ziemniaki - 10-12 szt. średniej wielkości
mąka pszenna (ok. 5 łyżek ale jak ziemniaki są rzadkie daję 67)
5 jaj
żeberka wieprzowe - tyle, żeby po pokrojeniu było 8-10 porcji
boczek wędzony lub kiełbasa wiejska - ok. 30dkg
2 łyżki kwaśnej śmietany
smalec lub planta do smażenia
1 duża lub dwie mniejsze cebule
sól, pieprz, jarzynka do przyprawienia
**********************************
Żeberka podzielić na porcje, podsmażyć na rumiano- wyjąć do oddzielnego naczynia; na tłuszczu z podsmażonych żeberek wrzucić pokrojoną w drobna kostkę cebulę i pokrojony drobno boczek lu kiełbasę - zrumienić, zchłodzić
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce , wbić żółtka jaj i wymieszać - póżniej dodawać przesmażoną cebulkę z boczkiem lub kiełbasą , mąkę, śmietanę ( śmietana powoduje, ze ciasto ziemniaczane nie czernieje), przyprawy i na koniec białka (ubić na sztywno)
Ciasto ma mieć taką konzystencję jak na placki ziemniaczane
Brytwankę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą - wyłożyć ciasto ziemniaczane - poukładać w równych odległościach ( w dwóch rzędach) porcje żeberek i wstawić do piekarnika na 1 i 1/2 godz. w temp. 180-200 stopni...Musi być ładnie zrumieniony na wierzchu...jeśli po w/w czasie jest blady przedłużyć czas pieczenia o kilka lub kilkanaście minut.
Mnie wychodzi ok. 8-10 porcji w zależności od tego ile mam żeberek .
Kroję na kwadraty lub prostokąty ( jak porcji jest więcej-wtedy są mniejsze)
__________________
część moich obrazków pochodzi ze stron dostępnych w necie ...
Odpowiedź z Cytowaniem