Wyświetl Pojedyńczy Post
  #20  
Nieprzeczytane 22-11-2012, 23:29
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

KUCHNIA BELGIJSKA
------------------------
Kuchnia belgijska bardzo upodabnia się do kuchni
francuskiej,ale Belgowie zachowali wiele starych dań
narodowych.Przysmakiem w Antwerpii jest królik
duszony w białym winie z suszonymi śliwkami,
Brabancja natomiast słynie z pysznych kiszek
sprzedawanych na kiermaszach,ponadto można
tu jeszcze wymienić szynkę "ardeńską".
Belgowie spożywają dużo smażonych ziemniaków,
przypominających frytki,są one jednak mało
zrumienione.Tutaj są też wytwarzane,różne rodzaje piwa
niektóre silnie aloholizowane.
Godne polecenia są :
ZRAZIKI MIĘSNO-POROWE-BOULETTES DE POIREAUX
----------------------------------------------------------------
800 g.porów
200g.cielęciny,lub mięsa z indyka
2jaja,tarta bułka,mąka,sól ,pieprz
olej do smażenia
Pory obrać,gotować 15-20min.w osolonej wodzie
osączyć ,przepuścić przez maszynkę razem z mięsem
dodać jaja,przyprawy,formować zraziki wielkości jaja
obtoczyć w mące wymieszanej z bułką tartą,smażyć
na oleju,oliwie.
Odpowiedź z Cytowaniem