Naleśniki Znalazłam przepis na naleśniki i wydał mi się dość ciekawy,to go wklejam.
NIEODZOWNE DODATKI:
• mleczko skondensowane słodzone w puszcze.
• paczka mrożonych truskawek.
Włożyć puszkę mleka do garnka z wodą i gotować godzinę – powstanie gęsty sos. Uwaga: otwierać dopiero gdy przestygnie!
Truskawek nie rozmrażać, zmiksować w blenderze lub podziabać widelcem aż będzie mus truskawkowy.
NIEZASTĄPIONE CIASTO:
• 1 jajko
• 1/2 szklanki mleka
• 3/4 szklanki mąki
• szczypta proszku do pieczenia
• 1/2 szklanki wody
• sól/cukier
• olej ryżowy do smarzenia
z podanej ilości będą 4 nalesniki wielkości „małej” patelni.
Mikserem ubić białko. Dodać żółtko. Wlać mleko nadal ubijając. Powoli wsypać mąkę z proszkiem i na końcu wodę ostrożnie. Cisto ma być gęste jak farba emulsyjna.
Smarzyć natychmiast!
Jeść gorące.
/zapewniam, że 4 takie nalesniki z truskawkami to nie jest mało na jedną osobę ;-)/
garniec_zlota
|