Wyświetl Pojedyńczy Post
  #8  
Nieprzeczytane 29-04-2010, 20:45
sellenhel's Avatar
sellenhel sellenhel jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Lubsko,Lubuskie,Polska
Posty: 24 806
Domyślnie

Zapomniałam o lodach, ale już się poprawiam. Jest to przepis z programu Pascal: po prostu gotuj. Proste i nieskomplikowane, no i można eksperymentować ze smakami.

Lody makowe Marion

Po francusku ten deser nazywa się parfait, czyli doskonały. No i jest doskonały. To mrożony krem. Taka kwintesencja subtelnej puszystości. Właśnie o tę puszystość chodzi tu najbardziej. Cała sztuka polega na porządnym ubiciu śmietanki i kogla mogla. No i trzeba wszystko super delikatnie mieszać. Bez pośpiechu.

Produkty potrzebne do przepisu:

10 łyżek cukru pudru (może być inny, ale musi być bardzo drobny)
1 łyżka miodu (najlepiej akacjowego)
4 płaskie łyżki masy makowej z puszki (zamiast maku możesz użyć kakao albo czekoladę rozpuszczalną)
1 i 3/4 szklanki śmietanki 36 %
6 żółtek

Jak to zrobić:
Żółtka ubij z cukrem pudrem w miseczce, trzymanej nad parującym wrzątkiem. Od czasu do czasu sprawdzaj, czy miska za bardzo się nie rozgrzała (miska nie może być za gorąca, bo żółtka się zetną). Ubijaj do momentu, w którym masa spływająca z trzepaczki będzie się układać jak wschodni turban.
Ubij śmietanę na sztywno (najlepiej ubija się śmietana zimna, prosto z lodówki).
Do kogla mogla dodaj miód i masę makową (lub masę kasztanową, kakao albo czekoladę rozpuszczalną) i BARDZO DELIKATNIE!!! wymieszaj wszystko drewnianą łyżką, żeby masa nie opadła.
Dodaj bitą śmietanę i znów delikatnie wymieszaj.
Przełóż wszystko do płaskiej kwadratowej foremki, wygładź powierzchnię i wstaw na 12 godz. do lodówki lub na 2,5 godz. do zamrażalnika.

Bon appetit!
Odpowiedź z Cytowaniem