Wyświetl Pojedyńczy Post
  #18506  
Nieprzeczytane 22-06-2018, 19:17
Siri's Avatar
Siri Siri jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Sep 2010
Posty: 24 400
Domyślnie

https://zdrowie.tvn.pl/a/czerwony-ry...-jest-zdrowszy

https://marketbio.pl/ryz-czerwony-pe...4aAk3wEALw_wcB

Czerwony ryż – właściwości i działanie
Czerwony ryż zawiera dużo antyoksydantów, dzięki czemu jego częste spożywanie zmniejsza stres oksydacyjny w komórkach, zapobiega rozwojowi nowotworów, hamuje procesy starzenia i wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego.

Czerwony ryż zawiera bardzo duże ilości witaminy B6 – jedna porcja zaspokaja 23% dziennego zapotrzebowania na tę substancję, która jest potrzebna do zachowania odpowiedniego poziomu serotoniny oraz właściwej liczby czerwonych krwinek i produkcji DNA.

Już w latach 70. ubiegłego wieku potwierdzono, że czerwony ryż obniża poziom cholesterolu, co jest związane z obecnością antocyjanów i monakoliny K. Na stan zdrowia układu krwionośnego wpływa również fakt, że zmniejsza on ilość płytki miażdżycowej oraz zawartość antocyjanów.

Czerwony ryż wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu pokarmowego dzięki wysokiej zawartości błonnika – reguluje pracę jelit, zapobiega zaparciom i zmniejsza wchłanianie cholesterolu w jelitach.

Czerwony ryż zapobiega rozwojowi osteoporozy, dostarczając człowiekowi dużą ilość minerałów (między innymi magnez). Spowalnia też choroby degeneracyjne stawów i zmniejsza ból w ich przebiegu.

Czerwony ryż zmniejsza też ryzyko zachorowania na cukrzycę i wystąpienia otyłości. Jest to związane z jego niskim indeksem glikemicznym i dużą ilością błonnika.
__________________
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to zepsujesz.
Odpowiedź z Cytowaniem