Wyświetl Pojedyńczy Post
  #3  
Nieprzeczytane 21-02-2009, 20:12
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 514
Domyślnie

HURRRAAA!!!
Znalazłam przepis na placek spod kamienia,jest i deska i kamień!

Cytat ze strony:
http://www.maslow.info.pl/aktual/fot...naszregion.pdf

„Placek spod kamienia” to kolejny
produkt regionalny, zarekomendowany
Ministrowi Rolnictwa
i Rozwoju Wsi do wpisu na
Listę´ Produktów Tradycyjnych.
Na liście tej znajdują się´ produkty
zaliczane do dziedzictwa kulinarnego
naszego kraju. Z województwa świętokrzyskiego jest ich już pięć.
Od Magdaleny
Piątak z Grzybowej Góry,produkt,który uzyskał pozytywną opinię
Rady ds. Produktu Tradycyjnego
i Regionalnego Województwa


„Placek spod kamienia”:


Składniki:
Ciasto:
- 1/2 litra kwaśnej, gęstej śmietany
- 1 szklanka cukru
- mąka pszenna (taka ilość jaką zabierze
śmietana, aby ciasto miało
konsystencję´ ciasta pierogowego)
- jedna łyżeczka sody
- kakao
Nadzienie:
- 3 szklanki bardzo gęstej, kwaśnej
śmietany
- 1 szklanka cukru
Dekoracja:
- 1 szklanka bardzo gęstej, kwaśnej
śmietany
- 1/2 szklanki cukru
Przygotowanie:
1. W 1/2 l kwaśnej śmietany rozpuścić
1 szklankę cukru, dodać do tego
tyle mąki pszennej ile zabierze
śmietana, oraz 1 łyżeczkę sody. Ciasto
zagniatać (tak jak na pierogi).
2. Podzielić ciasto na 4 części. Do jednej
dosypaç kakao i znów
zagnieść. Powstałe w ten sposób
ciemne ciasto podzielić na 3 części.
Mamy wówczas do dyspozycji
3 części ciasta jasnego i 3 części ciasta
z kakao. W ciasto białe włożyć
ciasto ciemne, zawinąć z dwóch
stron i rozwałkować. Powstały placek
przenieść na wysmarowaną
tłuszczem brytfannę´. Czynność tę
powtarzać jeszcze dwukrotnie dla
pozostałych części ciasta. Upiec
3 placki w piecu chlebowym lub
piekarniku do lekkiego zarumienienia.
3. 3 szklanki bardzo gęstej śmietany
utrzeć łyżką z 1 szklanką cukru.
Smarować nią gorące placki.
Przełożyć jeden na drugi. Wierzchniego
placka nie smarować!
4. Na tak przygotowane ciasto
położyć deskę´ drewnianą. Powstały
przekładaniec przygnieść kamieniem
i wynieść do chłodnej piwnicy
lub spiżarki na 2-3 dni, aby ciasto
zmiękło i nabrało właściwych
walorów smakowych.
5. Przed podaniem wyrównać ciasto,
odcinając brzegi nożem. Powstałe
resztki rozkruszyć. Dla dekoracji
posmarować wierzchnią warstwę´
placka świeżo utartą śmietaną z cukrem
(1 szklanka gęstej śmietany
i 1/2 szklanki cukru) i posypać
okruchami z odciętego ciasta.
R.S.
Odpowiedź z Cytowaniem