CIASTO Z ORZESZKAMI
1 kg kruchych herbatników
1 szklanka cierpkich konfitur (borówka, żurawina)
1/2 l mleka
20 dag orzechów laskowych
25 dag margaryny
4 żółtka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki
30 dag śliwek
Herbatniki pokruszyć, odsypać 1/2 szklanki. Do reszty dodać konfitury, wymieszać. Z masy formować nieduże kulki w kształcie orzeszków. "Orzeszki" obtoczyć w reszcie herbatników, obsuszyć w piekarniku.
Zagotować mleko, żółtka utrzeć z cukrem i mąką, wymieszać z mlekiem, zagotować.
Utrzeć margarynę, dodawać po łyżce ostudzoną masę, pod koniec dodać cukier waniliowy.
Tortownicę wyłożyć nasmarowanym pergaminem. Włożyć orzeszki, zalać przygotowaną masą, wyrównać. Ozdobić wydrylowanymi śliwkami, posypać posiekanymi orzechami.
Jeżeli nie macie śliwek, poprzestańcie na samych orzechach. Przepisy są po to, żeby dać nam ogólny zarys tego, co powinniśmy dodać do przygotowywanej potrawy i co zrobić, żeby to, co nam wyjdzie, było zjadliwe.
Powiem wam, że ja tylko za pierwszym razem trzymam się przepisu. Później już niekoniecznie.
|