Wyświetl Pojedyńczy Post
  #5  
Nieprzeczytane 20-03-2011, 14:56
Alunia Alunia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2008
Posty: 6 895
Domyślnie

Kurkuma

Kurkuma, ma charakterystyczny żółto-pomarańczowy kolor, jest jednym ze składników curry i jednym z najsilniejszych naturalnych składników przeciwzapalnych.



Wspomaga ona umieralność komórek rakowych w organizmie i zapobiega rozwojowi zmian nowotworowych, przyśpiesza gojenie się ran.
W badaniach laboratoryjnych wykazano, że kurkumin ogranicza wzrost wielu rodzajów raka,
dodatkowo wzmacnia skuteczność chemioterapii i ogranicza wzrost guza.
Według statystyk Hindusi spożywają kurkumę średnio 1-2 gramy dziennie, i zachorowalność na raka płuc jest 8 razy mniejsza niż w krajach zachodu, podobnie chorują 10 razy rzadziej na raka okrężnicy, 5 razy rzadziej na raka piersi i 10 razy rzadziej na raka nerki.

Kurkuma ma bardzo specyficzny smak i nie zawsze jest dobrze przyswajana przez organizm, zwłaszcza chorego i wycieńczonego człowieka, dlatego trzeba ją mieszać z czarnym pieprzem lub czerwoną papryką i dodawać do wszystkich potraw jako kolejny bardzo ważny składnik do różnego typu sałatek, gotowanych warzyw, sosów etc. albo spróbować jeść ją razem z ekologicznymi jogurtami lub kefirami.

(fragm. za http://amigdalina.com.pl/?p=313
oraz do poczytania o kurkumie
http://www.poradnia.pl/ziololecznictwo/ziola-inne/1216-kurkuma-wlasciwosci-lecznicze-badania-kliniczne)
Odpowiedź z Cytowaniem