Wyświetl Pojedyńczy Post
  #52  
Nieprzeczytane 08-12-2012, 18:45
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

KUCHNIA JAPOŃSKA
--------------------------
Japończycy spożywają dużo ryb,spożywanych też na surowo,
owoców morza w tym wodorostów i warzyw.Każde potrawy
mają odpowiednią nazwę,wymienię tu tylko niektóre z nich.
-namasumono-to potrawy podawane na surowo
-sunomono-sałatki z warzyw,ryb i owoców morza
-yakimono-dania zryb,owoców morza,mięsa i drobiu,pieczone
na specjalnym ruszcie
-gohanmono-potrawy z ryżu

Najpopularniejszą potrawą,która również i u nas robi
furorę jest SUSHI.
Tradycyjne sushi,spożywa się palcami,niedozwolone jest
pozostawienie nadgryzionego kawałka na talerzu.Do sushi
można podawać sos sojowy,zielony japoński chrzan wasabi,
oraz w małych ilościach marynowany imbir,który świetnie
czyści kubki smakowe.
-----------------------------------------------------------
W Polsce oprócz oryginalnego przepisu na sushi możemy
sporządzić suschi po polsku,stosując różne składniki:
łososia,śledzia,ogórek,cebulka ,smażony boczek i ryż,
przepisów jest mnóstwo,ale sporządzenie samej potrawy
wymaga wyposażenia się w specjalne małe maty,które
nam ułatwią zawijanie ryżu wraz z wszystkimi dodatkami.
Na odpowiedni zestaw kładziemy najpierw ugotowany ryż,
potem posiekany ogórek,zieloną natkę pietruszki,łososia
lub śledzia czy nawet wędzoną obraną z ości makrele,potem
odwracamy środek na drugą stronę i znowu układamy to samo
potem zwijamy razem z matą aż się wszystko zespoli,rozwijamy
matę i wyjmujemy gotowy rulonik z ryżu,z wkładką z łososia w
środku,i kroimy go w plastry,odwracamy i już mamy polskie
sushi,można się pokusić i pobawić,a napewno się uda.

MAK PO JAPOŃSKU
-----------------------
0,5kg.maku sparzyć i zmielić podobnie jak do makowca.
1 kostka margaryny,0,4kg.cukru i 9 żółtek utrzeć do białości,
do tej masy dodać zmielony mak.
1kg.jabłek zetrzeć na grubej tarce,odcisnącć sok i połączyć
z masą,dodać do tego 9 łyżek grysiku oraz 1łyżeczkę proszku
do pieczenia.Pianę ubić z białek i 100g.cukru,dosypując
stopniowo,dodać do masy makowej,dodać olejek migdałowy
piec 1 godzinę w gorącym piekarniku.

Makowiec można spożywać sam lub można sporządzić do niego
masę cytrynową.

MASA CYTRYNOWA
-------------------------
1jajo ubić na parze z 3łyżkami cukru i cukrem waniliowym.
Do ciepłej masy dodać trochę margaryny np.pół paczki,
miksować aż się połączy,dodać sok z 1 cytryny i trochę
startej skórki.
Na desce położyć wafel,posmarować masą,na to położyć
placek makowy i znowu posmarować masą i położyć wafel.
Wystudzony kroić w dowolne kawałki,kwadraty,itp.

Podawane przepisy i inne wiadomości pochodzą z różnych
żródeł ,książek,publikacji ,czasopism,zbieranych latami
i umieszczanych w swoim archiwum do swoich potrzeb.

Ostatnio edytowane przez iwasiwa : 08-12-2012 o 20:28.
Odpowiedź z Cytowaniem