17-12-2015, 19:00
|
|
Stały bywalec
|
|
Zarejestrowany: Mar 2009
Miasto: podkarpacie
Posty: 22 822
|
|
Witam wieczorkiem....
Dzień mi minął niepostrzeżenie..... miałam małego, więc nic nie mogłam zrobić.... porządki odłożyłam na jutro, kiedy to mały będzie z ojcem.
Kama - oto przepisy na śledzie:
- po węgiersku:
1/2 kg filetów śledziowych typu matias
6 - 8 średniej wielkości cebul
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki papryki ostrej
parę kropli oleju
trochę pieprzu, sól
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zalać wrzątkiem, pogotować 2- 3 min., odsączyć na sitku. Wymieszać z koncentratem pomidorowym, papryką, olejem, solą i pieprzem. Na półmisku układać warstwami: cebula, matiasy, cebula. Przygotować dzień wcześniej.
- z rodzynkami:
1/2 kg filetów śledziowych typu matias
8 cebul średniej wielkości
10 dkg rodzynek
3 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego
olej do smażenia
sól, pieprz
Cebulę pokroić w półplasterki, troszkę posolić, opieprzyć, i smażyć na patelni do miękkości, pod koniec smażenia dodać koncentrat i rodzynki. Wymieszać. Letnią cebulę układać warstwami: cebula, śledzie, cebula. Najlepsze na drugi lub trzeci dzień.
Miłego wieczoru życzę..... Pozdrawiam wszystkich....
|