Wyświetl Pojedyńczy Post
  #1  
Nieprzeczytane 22-09-2014, 10:51
Basko Basko jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Sep 2014
Posty: 374
Domyślnie Regionalna kuchnia podkarpacka


Kuchnia polska jest raczej kuchnią regionów. I to jej zdecydowany atut. Inne potrawy goszczą na stołach podlaskich, inne na Podhalu, a jeszcze inne u nas, w województwie podkarpackim.
Podkarpacie może poszczycić się najbardziej różnorodną kuchnią regionalną i największą liczbą certyfikowanych produktów tradycyjnych, zarejestrowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju.
I to wlaśnie my możemy tutaj wstawiać nasze tradycyjne dania, które znamy lub których przepisy otrzymałyśmy od naszych mam, krewnych, sąsiadów.

Zaczynam:

Proziaki

Składniki (porcja na 40 proziaków):
1 kg mąki,
Półtorej łyżeczki sody
½ litra kwaśnego mleka (lub kefiru)
1 łyżeczka soli
2-3 jajka.

Wykonanie:
Do naczynia wlać kwaśne mleko i dodać pozostałe składniki. Ciasto wyrobić, powinno być luźniejsze niż na pierogi. Następnie rozwałkować ciasto na grubość około 1,5-2 cm i wykrawać szklanką placki. Piec na rozgrzanej patelni bez tłuszczu do zrumienienia.
Odpowiedź z Cytowaniem