Wyświetl Pojedyńczy Post
  #2  
Nieprzeczytane 27-05-2008, 12:05
ISS's Avatar
ISS ISS jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Posty: 24
Domyślnie Zacznijmy od przystawek

Śledzie w oleju, czyli baza
Sporządzamy je i możemy gotowe podać na stół.
Również mogą stanowić bazę wyjściową do różnych modyfikacji.
Surowce:
1. 0,8 kg solonych filetów śledziowych
2. 3-4 łyżki dobrego oleju sałatkowego
3. 2 średnie cebule
4. musztarda

Przygotowanie:
1. Filety śledziowe myjemy i moczymy w misceczce około godziny, by usunąć z nich nadmiar soli. Wodę kilka razy zmieniamy i kiedy zbieleją próbujemy smakowo ich słoność.
Dbamy przy tym, by ne były zbyt słone, ale i niesłone też nie są wskazane.
2. Pod koniec odsalania, kroimy cebulę. Można ją zblanszować, lecz niekoniecznie.
(blanszowane - przelanie wrzątkiem na cedzaku).
3. Gotowe filety układamy na talerzu, wnętrzem do góry i każdy z nich smarujemy musztardą oraz kroimy na odpowiedające nam dzwonka.
4.W dosyć głębkim naczyniu lub miseczce, układamy warstwowo: cebulę i dzwonka śledziowe. Zaczynamy i kończy cebulą.
5. Zalewamy warstwy olejem.
6. Nakrywamy naczynie pokrywką, talerzykiem lub folią spożywczą i wstawiamy na lodówki. Z nieblanszowaną cebulą można przetrzymać nawet do tygodnia.
Odpowiedź z Cytowaniem