Babeczka z kaszy jaglanej
Na ciepło z sosem wiśniowym
Składniki:
- 3,5 kubka mleka
- 3/4 kubka kaszy jaglanej
- 200 ml śmietanki 30%
- szczypta soli
- szczypta szafranu
- pół laski wanilii
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka masła
- 2 garści rodzynek
- pół paczki wiśni mrożonych
- 2 łyżki cukru
Wlewamy mleko do garnka, dodajemy kaszę, sól, szafran, rozkrojoną wzdłuż wanilię i rodzynki. Gotujemy ok. 20 min, aż zgęstnieje. Pod koniec dodajemy cukier. Zdejmujemy z gazu, dodajemy masło, śmietankę i wyjmujemy laskę wanilii. Wlewamy do ? objętości foremek wysmarowanych masłem i posypanych kaszą manną. Pieczemy ok. 20 min, aż babeczki będą złocistobrązowe.
|