Wyświetl Pojedyńczy Post
  #6  
Nieprzeczytane 27-05-2008, 18:29
hannabarbara's Avatar
hannabarbara hannabarbara jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Mar 2007
Miasto: Olsztyn
Posty: 19 421
Domyślnie Schab gotowany!

Smakuje podobnie do pieczonego, ale jest delikatniejszy, bardziej soczysty i zdrowszy, bo sporządzany bez użycia tłuszczu. Nie kurczy się podczas obróbki cieplnej, a po wystudzeniu można go kroić w bardzo cieniutkie plasterki. Sporządza się prosto, bez wysiłku i bez upaprania kuchni! Tyle o zaletach.
Składniki:
1.0,7-1,0 kg schabu bez kości (wybieramy ładny, zgrabny kawałek),
2. przyprawy: vegeta (warzywko lub jarzynka), pieprz, może, lecz nie musi być granulowany czosnek.

Potrzebujemy jeszcze cienką, przezroczystą folię spożywczą i sznurek do związanie (absolutnie nie niebieski). Najlepiej kupić sobie biały średniej grubości kordonek i mieć pod ręka, by związywać wszystko, od włoszczyzny zaczynając, na mięsie kończąc.
Sposób przyrządzenia:
1. Schab myjemy, osuszamy, a następnie obsypujemy sporą ilością vegety oraz skomniej innymi przyprawami.
2. Bardzo dokładnie owijamy folią, tak aby mieć pewność, że nic nie wycieknie.
3. Jak baleron obwiązujemy sznurkiem
4. Robimy 1/2 godzinną przerwę, aby przyprawy zostały wchłonięte przez schab.
5. Wkładamy do garnka z zimną wodą i doprowadzamy wodę do wrzenia
6. Gotujemy równo 12 minut
7. Studzimy schab razem z wodą, gdy ostygnie schładzamy, go jeszcze w lodówce.
Po schłodzeniu, wyrzucamy sznurki i folię i mamy bardzo smaczne i zdrowe mięsko do chleba.
Odpowiedź z Cytowaniem