Wyświetl Pojedyńczy Post
  #13  
Nieprzeczytane 21-11-2012, 21:15
sellenhel's Avatar
sellenhel sellenhel jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Lubsko,Lubuskie,Polska
Posty: 24 806
Domyślnie

Iwo kuchnie innych narodowości są
ciekawe i smaczne ale czasami troszkę
skomplikowane .

Wieprzowina słodko -kwaśna


Składniki

300 g chudej wieprzowiny,
pokrojonej w 2 ˝ cm kostkę
olej do smażenia na głębokim tłuszczu

Marynata

1 łyżka wina ryżowego, lub wytrawnego sherry
1 łyżka jasnego sosu sojowego
˝ łyżeczki soli

Panierka

1 jajko
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej


Sos

150 ml bulionu z kurczaka
1 łyżka jasnego sosu sojowego
˝ łyżeczki soli
1 ˝ łyżki białego octu ryżowego, lub jabłkowego
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżka cukru
50 g czerwonej papryki, pokrojonej w 2 ˝ cm kawałki
50 g zielonej papryki, pokrojonej w 2 ˝ cm kawałki
50 g dymki, pokrojonej w 2 ˝ cm kawałki
50 g marchewki, pokrojonej w 2 ˝ cm kawałki
i blanszowanej przez 4 minuty
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
2 łyżki wody
75 g liczi, z puszki

Przygotowanie

Włóż mięso do miski, dodaj składniki marynaty,
dokładnie wymieszaj i odstaw na 20 minut.
Wymieszaj składniki na panierkę.
Wyjmij łyżką cedzakową mięso z marynaty
i dokładnie obtocz w panierce.
W woku, frytkownicy, lub zwykłym garnku
usmaż mięso na głębokim oleju.
Smaż je około 2 minut, aż zrobi się złocisto-brązowe.
Osącz mięso na ręczniku papierowym.
Do sporego garnka nalej bulion.
Postaw na ogniu i dodaj sos sojowy,
sól, ocet, przecier pomidorowy i cukier.
Wymieszaj dokładnie i dodaj warzywa i owoce.
Przygotuj zagęszczacz – do 2 łyżek wody dodaj
łyżeczkę skrobi kukurydzianej i dokładnie wymieszaj.
Powoli, cały czas mieszając, dodaj zagęszczacz do sosu.
Wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
Dodaj wieprzowinę, wymieszaj i dodaj liczi.
Kiedy mięso i owoce będą ciepłe, danie jest gotowe.
Podawaj od razu.

Do mięsnych potraw kuchni azjatyckiej
najlepszym sycącym dodatkiem jest ugotowany
na sypko ryż lub makaron ryżowy albo sojowy .
Odpowiedź z Cytowaniem