Wyświetl Pojedyńczy Post
  #1  
Nieprzeczytane 29-04-2009, 13:57
NieDajSieZjescChorobie's Avatar
NieDajSieZjescChorobie NieDajSieZjescChorobie jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Apr 2009
Posty: 9
Strzałka Badania, ankiety do prac


Witam, wiele osób zadaje sobie pytanie jak należy właściwie dbać o osoby starsze, którymi przychodzi się nam opiekować, a także jak należy dbać o siebie w wieku seniora.

Zamieszczam poniżej artykuł na temat właściwego żywienia u osób starszych. Jak wiadomo, dieta powinna być dostosowana do wieku oraz do ogólnego stanu zdrowia. Wiele osób skarży się na brak apetytu, trudności z jedzeniem, problemy z trawieniem i inne dolegliwości. Należy starać się pomóc rozwiązać ten problem, ponieważ nam lub naszym bliskim może grozić niedożywienie.

Zachęcam do odwiedzania strony akcji edukacyjnej NieDajSieZjescChorobie.pl (http://niedajsiezjescchorobie.pl/), na której znaleźć można wiele porad na temat tego, jak żywić się w starszym wieku.

Zachęcam też do twórczej dyskusji na temat tego, jak należy dbać o osoby starsze i jaka dieta jest najodpowiedniejsza w późniejszym wieku. Chętnie odpowiem na pytania. Proszę też podzielić się wiedzą, jak Państwo dbacie o siebie i swoich bliskich w starszym wieku.



ARTYKUŁ

Opieka i prawidłowe żywienie osób starszych

Większość zasad racjonalnego żywienia osób w starszym wieku jest taka sama jak dla reszty populacji, ale na niektóre z nich osoby po 60 roku życia powinny zwracać szczególną uwagę.

Przeważająca liczba osób po 60 roku życia nie zdaje sobie sprawy z roli prawidłowego żywienia w zachowaniu pełni zdrowia. Najczęściej nie przywiązują wagi do jakości, ilości i wartości odżywczej pożywienia. Warto uświadamiać takim osobom, że prawidłowy sposób żywienia pozwoli opóźnić procesy starzenia oraz złagodzić dolegliwości związane z niektórymi chorobami.

Urozmaicenie diety

Należy komponować jadłospis tak, by wykorzystać produkty z każdej grupy:
  • Produkty zbożowe
  • Mleko i przetwory mleczne
  • Jaja
  • Mięso, ryby, wędliny
  • Warzywa, owoce
  • Tłuszcze roślinne

Regularność

Niezwykle ważne jest spożywanie posiłków co 2-3 godziny. Takie przerwy pozwalają uniknąć hipoglikemii (tzn. spadkowi cukru) oraz rozłożyć dostawy energii na cały dzień, co z kolei zapobiega nadwadze. Ostatni posiłek należy spożyć 1,5-2 godziny przed snem.

Woda

Starsi ludzie często mają zaburzone odczuwanie pragnienia. Dlatego należy popijać wodę dość często, małymi łyczkami, nawet wtedy gdy nie chce nam się pić. Powinno się spożyć co najmniej 1,5- 2 l wody mineralnej na dzień.

Unikanie nadmiaru soli i cukru

Zbyt duże spożycie soli może powodować wzrost ciśnienia, podrażnienie żołądka oraz znacząco zwiększyć ryzyko udaru mózgu. Powinniśmy unikać dosalania potraw na talerzu oraz kupowania produktów zwierających tzw. ukrytą sól czyli: gotowych zupek i sosów, wędlin oraz konserw. Nadmiar cukru może prowadzić do zakwaszenia organizmu, otyłości, próchnicy oraz insulinooporności.

Na co muszą zwrócić szczególną uwagę osoby starsze?

Ze względu na zmiany zachodzące w ich organizmie powinno się zadbać odpowiednią podaż wapnia, cynku, magnezu, witaminy B6, folianów oraz witaminy D3.

W starszym wieku maleje ilość enzymów trawiennych, należy więc też ograniczyć spożycie produktów ciężkostrawnych takich jak: warzywa kapustne, rośliny strączkowe, potrawy smażone i tłuste.

Z kolei osoby z zaburzeniami lipidowymi (np. podwyższony cholesterol, podwyższony poziom trójglicerydów) powinny ograniczyć spożycie tłuszczów zwierzęcych, cholesterolu i nasyconym kwasów tłuszczowych oraz zwiększyć spożycie błonnika, skrobi oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Jak skomponować jadłospis - praktyczne wskazówki

Śniadanie

Tu powinniśmy zjeść najwięcej węglowodanów złożonych: np. ciemne pieczywo, płatki owsiane, ewentualnie rodzynki, banan. W tym posiłku powinno znaleźć się źródło pełnowartościowego białka, może to być ser twarogowy, chuda wędlina, serek wiejski, jajka (jednak nie częściej niż 4 sztuki na tydzień). Źródłem tłuszczu powinna być margaryna dobrej jakości, raczej unikamy masła.

Drugie śniadanie

Mogą to być
  • Kanapki (chleb pełnoziarnisty z plasterkiem chudej wędliny i dużą ilością warzyw)
  • serek wiejski z dodatkami: orzechy, owoce, słonecznik
  • ewentualnie jogurt naturalny z dodatkiem musli, orzechami

Obiad

Unikamy ziemniaków ze względu na wysoki indeks glikemiczny. Wybieramy raczej ryż (najlepiej brązowy), kasze, makaron pełnoziarnisty. Do tego możemy dodać mięso, ryby, gotowane, duszone lub pieczone (unikamy smażenia). Pamiętamy o dodatku warzyw, najlepiej surowych lub gotowanych na parze.

Kolacja

W ostatnim posiłku powinniśmy ograniczyć spożycie węglowodanów (chyba, że przyjmujemy insulinę). Może to być kromka chleba pełnoziarnistego z serem białym, gotowanym lub pieczonym mięsem lub chudą wędliną. Podobnie jak w innych posiłkach i tutaj powinniśmy dodać porcję warzyw lub owoców.

Uwaga na niedożywienie

Starsze osoby często skarżą się na brak apetytu. Niechęć do jedzenia może być wynikiem kserostomii (suchości jamy ustnej), ubytków w uzębieniu, braku aktywności fizycznej czy skutkiem przyjmowania niektórych leków. Z kolei jeśli organizm przez dłuższy czas nie otrzymuje wystarczającej ilości energii, rozwija się niedożywienie.

Stan ten jest bardzo niebezpieczny dla osoby starszej, ponieważ powoduje obniżenie siły mięśniowej, odporności oraz jakości życia. Niestety jest to bardzo częsty symptom w starszym wieku.

Dlatego przy zauważeniu takich objawów jak chudnięcie, brak apetytu, osłabienie wskazana jest wizyta u lekarza lub dietetyka. Chociaż wiele osób uważa, że w takich wypadkach nie można specjalnie pomóc, rozwiązań jest wbrew pozorom bardzo wiele. Specjalista zalecić może na przykład czasowe wzbogacenie diety w suplementy lub wysokoenergetyczne odżywki. Tego typu preparaty są szczególnie przydatne wówczas, gdy występują problemy z jedzeniem lub połykaniem, a jedną z ich głównych zalet jest to, że potrafią dostarczyć w płynnej formie zawartość całego posiłku. Ich skład powinien zawierać wszystkie potrzebne organizmowi składniki odżywcze. Można je dodawać do posiłków a nawet podawać zamiast nich. Dietetyk lub lekarz może również zalecić po prostu przygotowywanie odpowiednich posiłków zmiksowanych lub tylko prawidłowo przemodelować naszą obecną dietę. W skrajnych przypadkach zaleci żywienie dojelitowe (przez zgłębnik).

Wielu specjalistów podkreśla, że najważniejsze by nie lekceważyć problemu. Utrata wagi w starszym wieku, nawet w czasie choroby, jest zawsze groźna, a wielu seniorom, mimo tego, że nie zagraża im bieda, grozi niedożywienie. Powinniśmy ustalić, czy owo niedożywienie bierze się z niewłaściwej diety, z choroby czy może z problemów z przyjmowaniem pokarmów. Im szybciej i właściwiej zareagujemy oraz im szybciej wdrożymy leczenie żywieniowe, tym większą mamy szanse na rozwiązanie problemu bez ubytku na zdrowiu.
Odpowiedź z Cytowaniem