Wątek: Klub Diabetyka
Wyświetl Pojedyńczy Post
  #249  
Nieprzeczytane 22-01-2014, 19:02
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 514
Domyślnie

Cytat:
Napisał sellenhel
Przygotowując posiłki dla cukrzyka należy:

* Stosować gotowanie w wodzie i na parze,pieczenie,
duszenie z dodatkiem małej ilości tłuszczu

* Nie zaleca się potraw smażonych

* Zupy i sosy należy sporządzać na wywarach warzywnych,
podprawiać zawiesiną z chudego mleka,kefiru,
jogurtu naturalnego i małej ilości mąki

* Nie należy rozgotowywać produktów zbożowych i jarzyn,
potrawybardziej rozgotowane powodują szybszy wzrost
stężenia glukozy we krwi

* Jak najczęściej spożywać warzywa i owoce w postaci surowej

* Należy ograniczać sól kuchenną,można stosować przyprawy
ziołowe

Dla przypomnienia powtóreczka.
Odpowiedź z Cytowaniem