Wyświetl Pojedyńczy Post
  #56  
Nieprzeczytane 19-07-2009, 11:27
Janczar's Avatar
Janczar Janczar jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Dec 2008
Miasto: Łódzkie
Posty: 695
Domyślnie

Podaję przepis na nieco pracochłonną nalewkę na kwiatach lipy, ale naprawdę warto ją zrobić.

Lipówka

Składniki:
2 szklanki kwiatu lipy
0,5 l spirytusu 95%
0,5 l miodu lipowego
1 limonka
6 goździków

Przygotowanie:
Pół litra wody zagotować z goździkami, po wystudzeniu rozpuścić pół litra miodu lipowego. Do tego wlać 450 ml spirytusu.
Postawić w ciepłym miejscu na miesiąc czasu, w szczelnie zakręconym słoju, ale nie na słońcu. Co parę dni zamieszać słojem.

Dwie szklanki kwiatów lipy (mogą być świeże lub suszone, z apteki) wrzucić do nalewki, dobrze pomieszać tak aby kwiaty były przykryte, odstawić na 2 tygodnie, w chłodne ciemne miejsca (np. kredens, szafka).

Limonkę dokładnie umyc, obrać cienko ze skóry (bez białego miąższu). Skórkę zalać w małym słoiczku 50 ml spirytusu, szczelnie zakręcić i odstawić na 2-3 dni.

Przefiltrować nalewkę i dodac do niej przefiltrowaną zaprawę ze skórek limonki oraz sok z 1 limonki.
Odstawić na 2-3 tygodnie w słoju szczelnie zakręconym, ponownie przefiltrować i rozlać do butelek. Powinna dojrzewać minimum 3 miesiące. (ale im dłużej tym lepiej).
Nalewka silnie rozgrzewa, działa napotnie.

Ja od kilku lat odszedłem praktycznie od filtrowania nalewek. Zostawiam to grawitacji i później ściągam cienkim wężykiem czystą, klarowną nalewkę znad osadu.

Pozdrawiam
Czarek
Odpowiedź z Cytowaniem