Wyświetl Pojedyńczy Post
  #9  
Nieprzeczytane 21-11-2012, 15:42
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

KUCHNIA MEKSYKAŃSKA
--------------------------------
CHILLI CON CARNE

0,5kg mielonej wołowiny
1mała puszka fasoli czerwonej
1mała puszka kukurydzy,1czerwona papryka
1 puszka posiekanych pomidorów w zalewie
1łyżka przyprawy chilli w proszku
1łyżeczka zmielonego kminku
kilka kropel sosu Tabasco,sól i pieprz
2ząbki czosnku,2 łyżki oleju

Usmażyć cebulę i czosnek na oleju
wrzucić wołowinę na 5minut na ostrym ogniu,
ugniatając,żeby nie było grudek,dodać pomidory,paprykę,,
fasolę,kukurydzę/odparować wodę/,posolić
skropić sosem Tabasco/niekoniecznie/dodać
proszek chilli/dobra jest mieszanka chilli ale nie z ostrą papr./
dusić15minut.Można podawać z ryżem,pieczywem.
Jest to smaczne danie jednogarnkowe
przyprawiać można na ostro,a jak ktoś nie może to zmniejszyć
ilość przypraw,można dodać również 1 ziemniaka pokrojonego
w kostkę /do duszenia/.

OBIAD U JAŚNIE PANA

-Janie,kiedy to ostatnio polowaliśmy na jelenie?
-Wczoraj ,jaśnie Panie
-No widzisz,to dlaczego dziś na obiad jest konina?
-Proszę wybaczyć,ale kucharz serwuje,tylko to
co Jaśnie Pan raczy trafić.
Odpowiedź z Cytowaniem