Wyświetl Pojedyńczy Post
  #18  
Nieprzeczytane 22-11-2012, 20:35
sellenhel's Avatar
sellenhel sellenhel jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Lubsko,Lubuskie,Polska
Posty: 24 806
Domyślnie

BORÓWKA BRUSZNICA

(borówka czerwona)




Stężenie kwasów owocowych jest w tych owocach tak duże,
że prawie nie można ich jeść na surowo, są bowiem bardzo kwaśne
a na dodatek cierpkie, na co z kolei wpływają
zawarte w nich garbniki. Właśnie te składniki sprawiają
jednak, że borówki brusznice (podobnie jak spokrewnione
z nimi borówki czarne - jagody) regulują funkcję jelit
i zmniejszają płynność treści jelitowej nawet w przypadku ostrych biegunek.
W celach leczniczych należy żuć
suszone owoce, ewentualnie namoczone uprzednio
w wodzie lub w czerwonym winie.
Medycyna ludowa zaleca borówki brusznice jako
doskonały środek na reumatyzm.


BORÓWKA CZARNA

(czernica, czarna jagoda)




Zawiera 7% garbników oraz niebieski barwnik
antocyjanowy działający antybakteryjnie.
Dzięki kombinacji tych dwóch składników czernice
są jednym z najlepszych naturalnych środków antybiegunkowych.
Barwnik wdziera się do wnętrza
bakterii i hamuje jej rozwój. Garbniki natomiast
wyściełają zaognioną powierzchnię błony śluzowej jelit,
tworząc na niej cienką błonkę, w której nadwątlone
bakterie zostają uwięzione. Następnie błona ta
odrywa się i zostaje wydalona wraz z bakteriami.

BÓB



W botanice zalicza się nie do roślin strączkowych,
lecz do rodzaju wyk.
W stanie surowym jest lekko trujący, ale gotowanie usuwa
tę właściwość. Medycyna ludowa przypisuje mu rolę środka uspokajającego.
Odpowiedź z Cytowaniem