Wyświetl Pojedyńczy Post
  #21  
Nieprzeczytane 07-11-2017, 19:45
Lulka's Avatar
Lulka Lulka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Oct 2011
Posty: 27 411
Domyślnie

Pora kolacji, to trzeba coś wszamać
Nie chciało nam się daleko jeździć w tych ciemnościach, ale
okazało się, że po sąsiedzku jest...wiadomo, pizzeria.
No jak, być pod Neapolem i nie skosztować pizzy, to właśnie
w tym mieście powstała pierwsza!
Oryginalna neapolitańska jest prosta; pomidory spod Wezuwiusza,
mozarella z mleka bawolic i bazylia.
My zaczęliśmy najpierw od jednej, a skończyliśmy na czterech
Ciekawostka; w Toskanii podają pizzę pokrojoną w trójkąty albo nożyczki do krojenia, świetny pomysł!
W Neapolu nie kroją pizzy, podają w całości, pokroiliśmy sobie sami.
Do tego pytają z jakiego rodzaju mąki mają ją zrobić, wybraliśmy razową.
Ta jest serowa, z kilku gatunków, na cieniutkim cieście, poemat
Do niej koniecznie wino, pani przyniosła mi wino, które wytwarzają
z winogron ze stoków Wezuwiusza, Lacrima Christi, czyli Łza Chrystusa.
Wyborne!

Odpowiedź z Cytowaniem