Wyświetl Pojedyńczy Post
  #58  
Nieprzeczytane 12-12-2012, 20:28
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

RYBY
--------------
Na całym świecie spożywa się bardzo duże iliości ryb,
u nas niestety wciąż za mało,może jedną z przyczyn
jest,że obracamy się wciąż w tych samych przepisach,
ryba smażona,ryba gotowana,śledź w oleju,śledź marynowany
a przecież jest dużo innych przepisów.
Ogólnie można powiedzieć,że ryby są bardzo zdrowe.
Kiedy zapytano pewnego Japończyka,skąd się bierze
''okrągła szczupłość'' i piękne,gęste włosy u Japonek,
odpowiedział:bo żywią się głównie rybami morskimi
i owocami morza.Fakt ,że ryby nie tuczą,dla porównania
100g.dorsza to tylko 70 kalorii,a szynka ma 340kalorii.
Mięso ryb zawiera około20% białka w najlepszym gatunku.
Mają wiele witamin,oprócz wit.C,które nie mają wcale,dlatego
żeglarze.którzy odżywiali się wyłącznie rybami mieli często
szkorbut.Tłuszcz z ryb skutecznie obniża cholesterol.
Mamy ryby tłuste:węgorz aż27% tłuszczu,łosoś 10%,tuńczyk
,makrela,ale karp już ma 3% tł.Chude i lekko strawne ryby
to:szczupak,dorada,karmazyn,dorsz,flądra,pałasz,ta sergale...
itd.Po czym poznajemy świeżą rybę,po pierwsze po zapachu,
oczy ma wypukłe lśniące,skrzela różowe,bez śluzu,łuska lśniąca
przylegająca do skóry,W obecnej chwili można się zaopatrzyć
w świeże ryby morskie w ''Biedronce'',ja np.spotkałam często
doradę,łososia dzikiego,tołpygę i okonia morskiego,b.smaczne.
Ja może podam przepisy ,trochę inne od tych tradycyjnych.

WIGILIJNY KISZ Z ŁOSOSIEM
------------------------------------
SKŁADNIKI:
25dag.mąki
15dag.masła
2łyżki gęstej śmietany
1/2łyżeczki soli
50dag.fileta ze świeżego łososia
10dag.wędzonego łososia w plastrach/norweski/
kilka koktajlowych pomidorków
1cebulka
1jajo
1cytryna
przyprawy
WYKONANIE
---------------
Zmąki i pokrojonego masła,śmietany,soli,zagnieść ciasto,włożyć
na 30minut do lodówki,formę posmarować masłem i posypać
mąką,ciasto wyjąć,rozwałkować na dwa płaty,posmarować
rozmąconym jajem,ułożyć filety z łososia,lekko posolić,oprószyć
pieprzem grubo zmielonym,przykryć drugim płatem ciasta
udekorować skrawkami ciasta,posmarować jajkiem,piec 30min.
w temp.210stopni,wyjąć ostudzić,boki obłożyć wędzonym
łososiem i przekrojonymi pomidorkami,plasterkami cebuli,
cząstkami cytryny.Lososia można przyrządzić również w cieście
francuskim,które możemy kupić gotowe.

KARP PIECZONY Z MIGDAŁAMI
-----------------------------------
Około kg.karpia
20dag,płatków migdałowych
11/2cytryny,kawałek imbiru
cynamon,3łyżki miodu
3łyżki masła,olej,sól,pieprz,natka pietruszki

Karpia czyścimy,zostawiamy głowę,osuszamy,
nacieramy solą i pieprzem,skrapiamy sokiem z cytryny
odkładamy na 2-3 godz.do lodówki.
Imbir obieramy,ścieramy na tarce o dużych oczkach,
topimy masło i miód,dodajemy imbir i szczyptę cynamonu.
Rozgrzewamy olej,rybę przyrumieniamy z obu stron,
przekładamy do naczynia żaroodpornego,posypujemy
płatkami,polewamy masłem z przyprawami i pieczemy
w piekarniku 40minut,w temp.180st.
Układamy karpia na półmisek,dekorujemy cytryną i natką.
----------------------------------------------------
Zamiast surówki na świąteczny stół można podać sałatkę

SAŁATKA JARZYNOWA ŚWIĄTECZNA
-------------------------------------
Różnica jest taka,że zachowujemy kolejność,i jej
nie mieszamy,wstawiamy do lodówki,po wyjęciu każdy
bierze porcję za koleją z salaterki.
Sałatka nie zawiera wiele warzyw ani ziemniaków.
WYKONANIE
------------------
1).Na spód salaterki kładziemy słoik majonezu np.Helmans
2).Na ten majonez dajemy i puszkę selera pokrojonego
w makaronik
3).5jajek na twardo pokrojone w plastry
4).szynka 30dag,pokrojona w gubsze kawałki
5).puszka kukurydzy
6).Ananas pokrojony w kostkę
7).2jabłka pokrojone w kostkę
8).pory sparzone i pokrojone w kostkę
9).ser żółty starty na drobnych oczkach tarki
10).udekorować zieleniną i czym kto chce,ogórek,papryka czerw
NIE MIESZAĆ,BRAĆ ZA KOLEJĄ.

Ostatnio edytowane przez iwasiwa : 13-12-2012 o 20:14.
Odpowiedź z Cytowaniem