Wyświetl Pojedyńczy Post
  #18  
Nieprzeczytane 29-04-2010, 22:23
basialwica's Avatar
basialwica basialwica jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2009
Posty: 7 649
Domyślnie kakao - coś tam (zapomniałam teraz)

Cytat:
Napisał sellenhel
SKŁADNIKI:

250 ml spirytusu
30 dag cukru
5 żółtek
500 ml mleka
laska wanilii

PRZYGOTOWANIE:

W głębokim garnku ubić żółtka z cukrem na puszystą pianę. laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół. Zagotować mleko z wanilią (lub cukrem waniliowym) i lekko schłodzić.
Z mleka wyjąć wanilię. Do naczynia z żółtkami wlewać po 2 łyżki mleka, cały czas ubijając. Kiedy oba składniki będą połączone, odstawić naczynie do schłodzenia.
Do zimnego płynu wlewac powoli spirytus. Ajerkoniak przelać do butelek, włożyć po kawałku wanili i odstawić w chłodne miejsce. Zamiast wanilii mleko można gotować z obranymi migdałami. Ajerkoniak będzie miał zapach migdałowy.

Jeżeli do tego przepisu dodzasz kakao i dobrze zmiksujesz otrzymasz krem kakaowy.
__________________
arbara
Odpowiedź z Cytowaniem