Wyświetl Pojedyńczy Post
  #10  
Nieprzeczytane 22-09-2014, 13:50
Basko Basko jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Sep 2014
Posty: 374
Domyślnie

Cebulaki – pyszne!

Mięso drobiowe np. filety z drobiu, wołowe lub wieprzowe pokroic w plastry grubsze i pobić
Cebule obrać i pokroic w grubsze plastry, posolic lub dać jarzynke lub vegetę.
Ugotować jajko na twardo , obrać i pokroc na ćwiartki
Kiełbasę lub boczek(do wyboru) pokroic w długą kostkę

Na pobite płaty mięsa nakładać po trochę cebuli, ćwiartkę jajka, pokrojony boczek lub kiełbasę, zawinąć drugą stroną mięsa, obwiązać dobrze nitką do szycia lub powbijać wkałaczki(by męso się nie ozleciało), obtaczać w mące i przysmazyć z obu stron na smalcu.

Sos do cebulaków:
jedna marchewkę i pietruszkę obrać i pokroć w kosteczkę, pora pokroić w plasterki, dać smalcu i troszkę wody i gotować do miękkości jarzyn; następnie następnie do tego sosiku włożyć obsmażone cebulaki i niech to wszystko jeszcze trohę pokipi; jeżeli będzie za rzadkie- dać troszkę mąki lub zasmażki. I gotowe.

Gołąbki –inne niż wszystkie

Główkę kapusty wsadzić do baniaka z wrzącą woda , lekko osoloną i gotować kapustę do miękkości, gdy będzie miękka, odcedzić i poodcinać liście od głąba kapuścianego, ułożyć liście na tacce do ostygnięcia.

1 szklankę ryżu zalać 2 szklankami wody i wstawić baniaczek do piekarnika by się zaparzał.

Osobno:
na patelnię dajemy wszystkie jarzyny jakie mamy- najlepiej mrożone, czyli : marchewkę, kalarepę, szparagówkę, groszek, kalafior(można dać troszkę białej kapusty) następnie kroimy w kostkę obraną cebulę i dusimy ze smalcem na wolnym ogniu. Usmażone jarzyny odstawiamy do wystygnięcia.

Do zaparzonego ryżu dodajemy usmażone jarzyny, oraz kawałek drobno pokrojonej w kostkę kiełbasy, następnie troszkę vegety , mahę i pieprz do smaku( musi być troszkę pikantniejsze), razem wszystko mieszamy i jeśli za malo pikantne, dodajemy ktoryś z tych dodatków.

Następnie tak wymieszany ryż dajemy na liście kapusty, zawijamy liściem. Na spód brytfanki lub baniaczka dajemy dwa , trzy listki tej ugotowanej kapusty, następnie układamy ciasno gołabki jeden obok drugiego, na wierzch gołabków możemy położyć jeszcze dwa , trzy listki kapustki , podlać wodą i wsadzić do piekarnika. Pilnować by się nie przypaliły , gdy będą miękkie, można spożywać.

Smacznego!
Odpowiedź z Cytowaniem