Wyświetl Pojedyńczy Post
  #11  
Nieprzeczytane 21-11-2012, 19:26
sellenhel's Avatar
sellenhel sellenhel jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Lubsko,Lubuskie,Polska
Posty: 24 806
Domyślnie Witaj Iwo

Bardzo fajny wątek założyłaś Iwo
Ja punkt trzeci z Twoich zaleceń
stosuję już dawno .
Korzystam z Twojego zaproszenia
i chcę opowiedzieć o kuchni azjatyckiej .

Kuchnia Azjatycka

Czym charakteryzuje się jedzenie azjatyckie?

Potrawy kulinarne z rejonu azjatyckiego znacznie
różnią się od tych, które spożywamy na co dzień.
Charakterystycznym elementem jedzenia,
które codziennie przygotowuje się w różnych
zakątkach Azji jest ryż. To potrawa, która jest
podstawowym aspektem każdego dania.


Ważnym elementem są również takie warzywa,
jak kapusta pekińska, por, seler naciowy, cebula.
Jednak warto wspomnieć, że wybierając się do
któregokolwiek kraju azjatyckiego nie znajdziemy
kapusty pekińskiej w żadnym jadłospisie.
A to ze względu na to, że w Azji występuje ona pod
inną nazwą (kapusta chińska).
Charakterystycznym elementem kuchni azjatyckiej j
est także to, że do potraw dodaje się dużo przypraw,
a same dania nie mają tylko smakować,
ale i też ładnie pachnieć i estetycznie prezentować
się na talerzu.
Odpowiedź z Cytowaniem