Wyświetl Pojedyńczy Post
  #30  
Nieprzeczytane 21-12-2017, 21:21
gratka's Avatar
gratka gratka jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Dec 2007
Miasto: wioska
Posty: 16 036
Domyślnie Zupa wiejska

Składniki: 3 marchewki, 1 pietruszka, 1 nieduży seler, ćwiartka małej główki kapusty, 10 małych ziemniaków, pół szklanki pokrojonej fasolki szparagowej, pół szklanki groszku zielonego, pół szklanki bobu, 1 łyżka masła lub skwarek ze słoniny, 1 szklanka śmietany, maślanki lub mleka, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz ziołowy, 2,5 litra wody

Wykonanie:Wodę zagotować , dodać sól, oczyszczone i pokrojone w kostkę warzywa, liść laurowy oraz ziele angielskie. Gdy warzywa będą miękkie, omaścić zupę masłem lub skwarkami. Zagęścić zupę mąką połączoną ze śmietaną, maślanką lub mlekiem. Zagotować i doprawić do smaku. Posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

Zupa jest najsmaczniejsza z młodych warzyw, a jej wartość odżywcza będzie wysoka, gdy warzyw nie rozgotujemy. Wskazane jest również, zagęszczać zupę niewielką ilością mąki połączonej z zimną wodą. Śmietanę, maślankę lub mleko dodać po zahartowaniu na witaminowo – czyli, po dodaniu tych składników już nie gotować.
__________________
Nie możesz zatrzymać żadnego dnia, ale możesz go nie stracić....
Odpowiedź z Cytowaniem