Wyświetl Pojedyńczy Post
  #9  
Nieprzeczytane 22-01-2023, 11:53
gracja50's Avatar
gracja50 gracja50 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Oct 2010
Posty: 613
Domyślnie

Dzień dobry wszystkich. Kiedyś jak dzieci były małe to dużo piekłam a teraz sporadycznie,od święta. Jak upiekę całą blachę to później tylko jemy i jemy.Ale chyba powrócę do pieczenia bo w cukierni ceny oszalały.
Często korzystam i podglądam strony z pieczeniem: www.krystyna9.blogspot.com
www.aniagotuje.pl
www.www.slodkiefantazje.pl

Podaje fajny przepis na ciasto orzechowiec, w naszej rodzinie od dawna na Boże Narodzenie.
Proste, fantastyczne, w sam raz na święta, na po świętach i na karnawał.

5 jaj
1 mała szkl.cukru
2 szkl. mąki
pół szkl.oleju
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
cukier waniliowy
1 łyżka przyprawy piernikowej
4-5 kwaśnych obranych jabłek /ja daje szarą renetę lub antonówki
1 szkl.łuskanych orzechów włoskich, większe połówki rozdrobnione.
Jajka ubić i cukrem na biały puch. Dodać olej i mąkę +sodę ,proszek i przyprawę,szczyptę soli.
Delikatnie wmieszać obrane, pokrojone w kostkę 1cm jabłka i rozdrobnione orzechy.
Piec do suchego patyczka w temp.180 C.
Wychodzi super wilgotny orzechowiec.
Odpowiedź z Cytowaniem