Wyświetl Pojedyńczy Post
  #441  
Nieprzeczytane 02-07-2018, 15:24
Jewka52's Avatar
Jewka52 Jewka52 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Sep 2015
Miasto: Polska
Posty: 2 842
Domyślnie


Super temat Danusiu
może trzeba by nastawić miksturę
bo zapowiadają powrót lata
A to napój idealny na upały




Podpiwek "jak za dawnych lat"

Skład:
5 litrów wody,
80g kawy zbożowej "Kujawianka",
garść szyszek chmielowych,
2,5g drożdży piekarskich (dokładnie należy zważyć i nie dawać więcej!!!),
300g cukru,
1/2 płaskiej łyżeczki kwasku cytrynowego,

Wodę wraz z kawą i chmielem doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować przez 10 minut na tzw. małym ogniu.
Lekko ostudzić i przecedzić przez bardzo drobne sito lub jak ktoś ma dużo czasu i cierpliwości przez kawałek czystego płótna. Osobiście niewielki osad na dnie butelki nie przeszkadza mi więc przecedzam tylko przez sito. Następnie należy dodać cukier i kwasek cytrynowy (można dodać również syrop karmelowy dla poprawienia smaku) , i po ich rozpuszczeniu nasz wywar odstawić do przestygnięcia. Gdy nasz napój jest jeszcze lekko ciepły odlewamy jedną szklankę i rozpuszczamy w niej drożdże. Rozpuszczone drożdże wlewamy do pozostałej ilości napoju. Teraz wystarczy przelać go do butelek po wodzie mineralnej ( tak do 2/3 wysokości butelki) zgnieść butelki tak aby napój wypełniał jej całe wnętrze:
zakręcić mocno i pozostawić na jedną dobę w temperaturze pokojowej. Gromadzący się gaz w butelce prostuje ją i sprawia, że jest twarda. Jeżeli ktoś się obawia "eksplozji" to na tym etapie można trochę tego gazu upuścić.

Po jednym dniu przenosimy butelki do zimnej piwniczki gdzie stoją następnie 5 do 7 dni. Po tym okresie napój schładzamy w lodówce i pijemy ze smakiem.
UWAGA : odkręcamy butelki bardzo powoli upuszczając zgromadzony tam gaz. W przeciwnym razie cały podpiwek ląduje na stole.

Napój ten jest napojem bezalkoholowym ale jeśli ktoś chce można go również wzmocnić niewielką ilością spirytusu.
Życzę smacznego

__________________

.”Nie można pytać o sens życia, można mu tylko sens nadać.”
Romain Gary
Odpowiedź z Cytowaniem